Kanak-kanak mana yang tidak menyukali coklat yang sedap tapi mahal tu.. Pantang kalau bawak ke pasaraya ibu-ibu pasti akan melangkah laju. Jika ingin berjimat, ibu-ibu boleh ikut cara buat coklat ala ferrero ni, lebih sedap dan boleh buat stok tak perlu beli dah! Selamat mencuba.
RESIPI COKLAT ALA FERRERO ROCHER
Ads
BAHAN-BAHAN:
- 250gm butter
- 80gm gula icing
- 20gm qroquant/cornfleks hancur
- 360gm tpg gandum
- 100gm almond powder
- 40gm tpg jagung
- 1/2 sdt esen vanilla
- almond nibs secukupnya (utk menyalut biskut)
- 3 biji putih telur (utk melekatkan almond nibs dgn biskut)
- coklat masakan secukupnya.(utk menyalut biskut)
CARA MEMASAK:
- putar butter & gula sebati.masukkan qroquant.
- masukkan esen vanilla.
- masukkan tpg gandum,almond powder & tpg jagung. uli sebati.
- panaskan oven suhu 150c.
Ads
- bulatkan adunan mengikut saiz yg dikehendaki.letakkan dlm dulang pembakar yg sudah dilengser dgn marjerin.
- bakar suhu 150c selama 20-25 minit.
- golekkan biskut yg telah dibakar ke dalam telur putih.kemudian golekkan di atas almond nibs.
- bakar balik biskut lebih kurang 5 minit.
Ads
- cairkan coklat masakan & golekkan biskut dlm coklat & masukkan ke dlm paper cup.biarkan sejuk & siap utk dihidang..
Kongsi resipi: FafaeMimie
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI