Siapa saja yang tidak suka kudapan seperti kacang. Jika membeli pun tidak puas makan. Jadi apa kata jom buat sendiri kacang kuda bersalut ni untuk kudapan anda. Kacang ni lebih sedap kalau dah masuk peti sejuk kemudian baru makan. Sebab salutan tu meresap dalam kacang.

Nak lebih sedap ada juga yang letak ikan bilis. Nak bagi penambah rasa. Boleh olah ikut citarasa sendiri.

Kacang Kuda Bersalut

Kacang Kuda Bersalut Untuk Kudapan

Bahan-bahan:

Ads
  • Kacang kuda (rendam semalaman, kemudian rebus hingga lembut dan toskan)
  • Bawang merah (dihiris)-beli online di sini
  • Bawang putih (dihiris)-beli online di sini
  • Cili kering (potong 2 atau 3)-beli online di sini
  • Daun kari (ikut suka nak berapa pelepah)
  • Bancuhan serbuk kari 1 sudu (kalau banyak, pahit)-beli online di sini
  • Air
  • Garam

Cara membuat:

1.Tumis bawang merah, bawang putih sampai kekuningan.

Kacang Kuda Bersalut Untuk Kudapan

2.Masukkan cili kering, daun kari. Kacau-kacau, masukkan bancuhan serbuk kari. Gaul sikit then masukkan air. Jangan banyak sangat, cukup untuk buat salut kacang.

Kacang Kuda Bersalut Untuk Kudapan

3.Bagi menggelegak, masukkan garam. Kacau-kacau, masukkan kacang. Gaul sampai sebati.

4.Lepas dah puas hati, tutup api, sejukkan.

Ads

Kredit: Atiqah Zaki

Nasi Minyak Terengganu Lauk Meriah Gerenti Berselera

Buat Sendiri Tortilla Homemade, Guna 4 Bahan Je

Ads

Resipi Paru Sambal Berlado Enak. Masak Sendiri Memang Puas Hati

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI