Dah lama tak baking kek. Bila tekak ni dah terasa nak makan kek chiffon pandan, bolehlah buat ikut resipi Ummi Safiya. Kek yang gebu ni gerenti anak-anak pun suka.

KEK CHIFFON PANDAN

Bahan-bahan:

Bahan A

6 biji kuning telur gred A

150 gm gula kastor (tak nak manis kurangkan kepada 120 gm)

230 gm tepung naik sendiri

1 sudu teh baking powder

55 ml minyak jagung

Ads

60 ml santan / susu cair (akak guna santan kotak aje)

8 helai daun pandan & air (dikisar jadikan 150 ml air pati pandan)

Sedikit pewarna hijau

Bahan B (meringue)

6 biji putih telur gred A

130 gm gula kastor (tak nak manis kurangkan kepada 120 gm)

Cara membuat:

  1. Ayak tepung bersama baking powder dan ketepikan dulu.
  2. Satukan minyak, santan, air pati pandan, pewarna hijau dikacau sebati dan ketepikan.
  3. Kuning telur dan gula diputar hingga putih dan gebu.

Kek Chiffon Pandan Gebu Ni Memang Ulang Kali Nak Makan

4.Masukkan tepung yang telah diayak bersama baking powder tadi berselang seli dengan bancuhan air pati pandan sambil diputar hingga sebati dan ketepikan dahulu.

5.Buat meringue. Putar putih telur hingga berbuih baru masukkan gula kastor dan putar hingga kental dan berwarna putih (bila terbalikkan adunan tak jatuh)

Kek Chiffon Pandan Gebu Ni Memang Ulang Kali Nak Makan

6.Masukkan meringue ke dalam adunan tepung dan gaul secara kaup balik dengan spatula hingga habis dan sebati.

7.Panaskan oven dengan suhu 180 darjah selama 10 minit dan panaskan loyang.

Kek Chiffon Pandan Gebu Ni Memang Ulang Kali Nak Makan

8.Memandangkan tak ada loyang chiffon, jadi akak guna loyang ukuran 7” x 7” sebanyak dua (2) biji. Loyang tak perlu lapik dengan baking paper atau sapu butter. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar di dalam oven dengan api atas dan bawah pada suhu 180 darjah secara water bath ( letak loyang kek dalam loyang yang ada air panas ) selama 45 – 50 minit / hingga masak. Selepas 30 minit pertama turunkan suhu kepada 160 darjah pula. Suhu bergantung kepada oven masing-masing.

Kek Chiffon Pandan Gebu Ni Memang Ulang Kali Nak Makan

9.Bila kek telah masak, biarkan dahulu dalam oven selama 3 minit dengan pintu oven direnggangkan.

Ads

Kek Chiffon Pandan Gebu Ni Memang Ulang Kali Nak Makan

10.Keluarkan kek dari oven dan terbalikkan loyang. Biarkan sekejap baru terbalikkan semula permukaan kek di atas.

Kredit: Fauziah Ali

[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:  

Resipi Tat Nanas Homemade Sedap & Cair Di Mulut

Resipi Biskut Tat Teratai Sedap Boleh Buat Untuk Aidilfitri Nanti.

Resipi Sambal Padang Sedap, Masak Macam Ni Tahan Berbulan-Bulan

Nampak Sedap! Resipi Kerang Masak Cili Ala Sheila Rusly

Ads

Resipi Kek Pisang Coklat Kukus Lembut, Gebu Macam Span, Sukat Guna Cawan Je

Dumpling Soup Homemade Halal, Modal Bawah RM10 Boleh Dapat 40 Biji  

Sangat Sedap, Resipi Sambal Lada Bilis Extra Pedas

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI