
Siapa yang tak suka bila dihidang kek coklat depan mata. Mewah dengan rasa coklat.
Rasa pun enak biarpun tanpa telur. Nak lagi sedap tambah coklat leleh dan
parutan coklat di atasnya. Sekali rasa pasti nak lagi.
KEK COKLAT
Bahan-bahan:
1 cawan tepung gandum
1/2 cawan serbuk koko
1/2 cawan minyak masak
1/2 cawan gula
1/2 cawan susu pekat
1 sudu kecil esen vanila
1 sudu kecil baking powder
1 cawan air panas
Cara memasak:
1. Satukan semua bahan. Kacau sebati. Tapiskan adunan.
2. Kukus 45-50 minit api besar
Bahan Coklat leleh:
Cairkan 1/2 cawan dark coklat dan 1/4 cawan susu cair
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Resipi Step By Step Kek Lobak Merah. Kena Cuba!

Suka makan Kek Lobak Merah? Jom cuba resipi perkongsian Cik Puan Swepple Ariana (cp: Khairul Hakimin Muhammad, Tukang Masak Kek Lobak Kegemaran Cinta). Memang mudah!
KEK LOBAK MERAH

BAHAN-BAHAN:
- 2 cawan lobak merah – disagat
- 1 1/4 cawan gula perang halus
- 3/4 cawan minyak masak
- 1/2 cawan walnut – dicincang kasar
- 1 1/2 cawan tepung gandum
- 3 biji telur saiz A
- 1 1/2 sudu kecil serbuk penaik – ayak bersama tepung gandum
- 1 sudu kecil soda bikarbonat – ayak bersama tepung gandum
- 1 sudu kecil serbuk kayu manis – ayak bersama tepung gandum
- 1 sudu kecil esen vanilla.
BAHAN KRIM KEJU:
- 250gm krim keju
- 150gm gula aising
CARA MEMASAK:
1. Sagat lobak merah. Untuk 2 cawan, anggaran guna 3 batang lobak merah saiz sedang.

2. Pukul gula perang bersama minyak hingga berkrim dan sedikit pekat.

3. Kemudian masukkan telur.

4. Seterusnya masukkan campuran tepung yang diayak bersama kulit kayu manis, soda dan serbuk penaik. Masukkan sedikit demi sedikit. Kaup balikkan guna spatula.

5. Kemudian masukkan lobak merah dan walnut. Kacau sebati.

6. Tuang adunan ke dalam loyang bersaiz 8’x8’ yang telah dialas dengan baking paper. Bakar pada suhu 180C selama 35 minit. Kipas boleh pasang, tak nak pasang pun boleh. Guna api atas bawah.

7. Setelah kek masak, keluarkan dan sejukkan.

8. Untuk hiasan, pukul krim keju bersama gula aising hingga kembang. Kemudian masukkan ke dalam beg piping dan sejukkan keju seketika. Bila kek dah sejuk, baru paipkan krim keju ikut kreativiti.

9. Sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Cik Puan Swepple Ariana (cp: Khairul Hakimin Muhammad, Tukang Masak Kek Lobak Kegemaran Cinta)
Cara Mudah Buat Kek Sunquick Lembab

Teringin pula nak makan kek yang tidak memuakkan. Kalau di zaman mak-mak kita dahulu kalau dapat merasai kek mentega dah cukup membahagiakan. Makan pula dengan air kopi panas, memang lengkap dan padu. Min pula teringin kek sunquick. perisa utamanya ialah pati minuman sunquick. Ada juga yang meletakkan parutan kulit limau. Untuk hasilkan kek sunquick yang tidak pahit, jangan parut kulit limau sehingga ke lapisan putih.
KEK SUNQUICK LEMBAB
Bahan-bahan:
1 cawan@1 ketul @250gm buttercup (kalau nk guna majerin pun boleh)
1 cawan gula kastor (kalau x suka manis bleh guna 3/4 cawan je)
4 biji telur A
Esen vanilla
1/2 cawan sunquick( akak guna limau mandarin. mmg letak byak sbb x letak kulit lemon@limau. Boleh je nk kurangkan
1 1/2 cawan tpg gandum (ayak)
1/2 sd teh baking powder (ayak)
Hirisan limau sunkist (kalau x de x payah letak..kk pia just nk abiskan stok dlm peti)
Cara memasak:
1.Pukul gula dan buttercup hingga gebu
2.Perlahankan mixer
3.Masukkan telur satu persatu..pukul sebati
4.Masukkan esen vanila
5.Masukkan sunquick..pukul sebati
6.Tutup mixer..masukkan tepung sikit2
7.Kaup balik.je pakai spatula
8.Jgn terlebih gaul..nnti kek x lembab
(Kk pia guna loyang bulat 8")
9.Bakar suhu 160..170..agk2 45minit..1 jam..bergantung oven masing
#KALER OREN ORIGINAL YE..TANPA PEWARNA TIRUAN
Credit : Sofea Omar
Resipi Kek Sarang Semut Tanpa Perlu Perap, Hasilnya Menjadi!

Kek Sarang Semut, antara kek yang dikatakan sukar untuk membuatnya disebabkan tak semua dapat hasil ‘sarang semut’ yang cantik.
Menerusi resipi yang dikongsi Ieda Jahaya ini, kek sarang semut yang dihasilkan menjadi dan sangat cantik walaupun adunan tidak diperap dan bakar di atas dapur saja.
Resipi ini sesuai untuk mereka yang baru belajar untuk membuat kek legend ini. Jom kita cuba!
KEK SARANG SEMUT

BAHAN AYAK:
100g tepung gandum – beli online di sini
100g tepung ubi – beli online di sini
½ sudu makan baking soda
½ sudu makan baking powder
*Ayak dan ketepikan dulu

BAHAN KARAMEL:
300g gula pasir – beli online di sini
300ml air panas
BAHAN LAIN:
3 bji telur
120g susu pekat – beli online di sini
Esen vanilla
90gm buttercup
CARA MENYEDIAKAN:
1. Masak gula pasir di atas dapur dengan menggunakan api sederhana. Pastikan api jangan terlalu kuat, takut karamel hangit nanti.
[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]

2. Kacau hingga gula larut dan cair. Jangan nampak sikit pun ketulan gula dalam tu.
3. Kemudian, masukkan air panas. Tuang sedikit demi sedikit, sambil kacau. Jangan tuang sekali gus ye dan hati-hati sebab panas.
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
4. Kacau-kacau hingga mendidih. Tutup api dan sejukkan dulu.
5. Di dalam bekas lain, masukkan telur, susu pekat dan esen vanilla. Pukul guna whisk je selama 1 minit atau hingga sebati.

6. Cairkan buttercup dan ketepikan.
7. Selepas pukul telur, masukkan bahan ayak sedikit demi sedikit berselang-seli dengan gula karamel tadi.

8. Buat hingga habis. Kacau hingga sebati, kemudian tuang buttercup yang dicairkan tadi sedikit demi sedikit sambil kacau hingga sebati.


9. Untuk bakar, guna nonstick pan saiz besar ye untuk senang nak msuk loyang.
10. Sapu loyang 9 inci dengan marjerin atau mentega. Tapis adunan masuk ke dalam loyang.

11. Panaskan non-stick pan selama 10 minit. Kemudian, bakar 20 minit.

12. Jangan tutup loyang. Biar adunan membuih dan naik.

13. Bila kek dah nampak kembang membuih, sambung bakar lagi dan tutup kuali.

14. Guna api perlahan je. Terus membakar selama 45 minit. Bila kek dah masak, tutup api. Tunggu sejuk, baru potong.

Kredit resipi: Ieda Jahaya
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Cara Senang Nak Buat Chee Cheong Fun, Snek Tradisi Orang Cina
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap Dailymotion @Rasa dan YouTube @Majalah Rasa Official:

