Siapa yang pernah rasa kek ini? Ada yang menggelarnya kek Bunga Rampai atau Kek Kelapa. Walau apapun gelarannya, di dalamnya kek ini diletakkan kelapa. Tambah sedap bila kelapa parut yang digunakan ini disangai. Bau aroma kek ini ketika dibakar memang semerbak harum.

Kek Kelapa/Kek Bunga Rampai
Bahan-bahan:

1 1/2 cawan majerin/butter
1 1/2 cawan gula kastor.(Saya guna 1 1/4 cawan) -BELI ONLINE DI SINI
4 biji telur
1 sudu kecil ovelete -BELI ONLINE DI SINI
2 sudu makan susu paket
2 1/4 cawan tepung naik sendiri. (Saya guna tepung gandum letak 1 sudu kecil baking powder diayak
1 1/2 cawan kelapa kering. Saya guna kelapa parut disangai. Bahagi 3.Warnakan hijau, merah,kuning. Tak ada warna merah letak warna pink.
Perasa-Vanila/ros/kelapa.coconut paste.Saya suka perasa ros.

Cara memasak:
1.Pukul majerin dengan gula hingga kembang.
2.Masukkan telur dan ovelete. Gaul sebati.
3.Masukkan tepung.

Ads

Kek Kelapa Gebu & Semerbak Harum. Resipi Ikut Sukatan Cawan Gerenti Jadi
4.Akhir sekali masukkan kelapa.
5.Bakar dalam oven api atas bawah. Bawah 170 atas 160 (ikut kepanasan oven masing-masing)Lebih kurang dalam 50 minit ke 1 jam.

Kek Kelapa Gebu & Semerbak Harum. Resipi Ikut Sukatan Cawan Gerenti Jadi

Kek Kelapa Gebu & Semerbak Harum. Resipi Ikut Sukatan Cawan Gerenti Jadi

Kredit resipi: Badariah Abdrahman

INGIN MEMBELI MIXER BARU, BOLEH BELI DI SINI.

Kek Pisang Coklat Kukus Sukatan Guna Cawan. Lembut, Gebu Macam Span.

Ads

Sedap Menawan Selera, Jom Cuba Buat Kek Pandan Cheese Leleh, Guna Sukatan Cawan Saja

Resipi Membuat Muffin Jagung Lembut & Moist, Idea Jualan Secara Online

Ads

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI