
Teringin nak makan kek tapi nak yang macam zaman mak kita dulu. Ringkas dan tak banyak bahan digunakan. Rasanya lebih puas makan dan tak muak makan walaupun berkali. Boleh buat sendiri ikut resepi perkongsian Puan Noriza Awang Hamat. Hidangkan untuk minum petang nanti.
KEK MARJERIN PELANGI

Bahan-bahan:
2 cawan marjerin pelangi
2 cawan gula aising
8 biji telur gred A
4 cawan tepung gandum
2 sudu besar baking powder
1 cawan susu cair
2 sudu besar esen vanilla
Cara membuat:
1.Pukul marjerin dan gula.Masukkan esen vanilla dan telur satu persatu pukul perlahan.
2.Masukkan tepung yang telah diayak bersama baking powder.
3.Masukkan susu cair berselang seli sambil kaup balik adunan guna senduk.
4.Sapu loyang 8 x 8 inci dan letak baking paper.

5.Bakar selama 1 jam hingga masak.Api atas dan bawah,suhu 180 oven haruslah panaskan 10 minit terlebih dahulu sebelum bakar kek.
Kredit: noriza Awang Hamat
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Paprik Sardin & Telur Dadar Gebu, Lauk Simple Tapi Sedap!
Resipi Baby Pancake Viral. Mudah Je, Dah Sejuk Pun Masih Lembut
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Kek Buah, Kek Orang Lama Yang Sangat Premium

Salah satu kek tradisional yang dikira premium adalah kek buah. Ini kerana kek buah menggunakan bahan yang agak mahal untuk dibuat. Mix fruit kena letak agak banyak baru sedap. Gunakan mentega yang berkualiti tinggi baru jadi seperti resipi asli. Jom buat untuk raya ni. Jangan lupa stay at home ye.
KEK BUAH

BAHAN A
300 gram gula kastor
60 ml air panas
250 gram mentega
500 gram mixed fruit
BAHAN B
350 gram tepung gandum
2 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil serbuk buah pala
BAHAN C
3 biji telur ayam grade A
1 sudu kecil esen vanila
CARA MEMBUAT
1. Ayak tepung gandum, soda dikarbonat dan serbuk buah pala.
2. Masukkan gula kastor ke dalam kuali yang permukaan bawahnya tebal. Dengan api sederhana, masak gula sehingga cair dan berwarna perang. Tidak perlu kacau. Goyangkan periuk ke kiri dan kanan sehingga gula mencair. Jangan sampai hangus.
3. Apabila gula sudah cair, tuang air panas dari tepi kuali. Kacau sehingga gula larut dan masukkan mentega.
4. Biarkan mentega cair kemudian masukkan mixed fruit yang telah dicuci dan ditos tadi.
5. Biarkan sekejap atas api. Tutup api. Tunggu suam, baru masukkan jus lemon. Kemudian masukkan adunan tepung gandum yang telah diayak tadi. Gaul secara kaup balik.
6. Pukul telur ayam bersama esen vanila sehingga berbuih dan tuang ke dalam adunan sedikit demi sedikit.
7. Masukkan ke dalam loyang 7 atau 8 inci. Tutup loyang dengan aluminium foil yang dilenser sedikit mentega supaya kek yang naik tidak melekat di aluminium foil.
8. Balut penutup periuk pengukus dengan tuala dapur supaya wap air tidak menitik atas adunan. Kukus selama 2 jam atau sehingga masak. Jika ingin menambah air pengukus, tambah air panas.
9. Selepas masak, biarkan kek di dalam pengukus sehingga sejuk supaya buah tidak jatuh atau mendap ke bawah.
10. Potong kek setelah kek sejuk. Lebih baik biarkan kek semalaman sebelum dipotong dengan menggunakan pisau yang tajam.
Selamat mencuba!
10 Aneka Resipi Yang Mesti Dicuba Oleh Penggemar Cookies!

Korang minat cookies? Berikut adalah 10 resipi cookies yang menarik & sedap! Boleh lah hidang untuk tetamu yang hadir.. Selamat mencuba!
BISCOTTI

BAHAN-BAHAN:
- 4 biji putih telur
- 100gm gula kastor
- 150gm Tepung blue key
- 150gm badam biji
- 1 sudu teh vanila
CARA MEMASAK:
- Pukul putih telur sehingga separuh keras dan masukkan gula kastor.
- Pukul sehingga adunan menjadi pekat dan keras.
- Masukkan tepung dan gaul rata.
- Masukkan pula badam biji dan gaul sebati.
- Masukkan adunan ke dalam acuan 9 x 9 x 4 dan bakar selama 30 minit.
- Setelah sejuk masukkan ke dalam peti ais selama 1 malam.
- Kemudian potong nipis-nipis dan bakar lagi selama 15 minit.
Info chef: Boleh juga tabur cili hijau sebagai hiasan.
Saiz hidangan : 3-4 orang
Waktu memasak: 1 jam
Jenis hidangan : Biskut
Keistimewaan : Rangup digigit
Cara memasak : Bakar
BROWN BUTTER SNICKERDOODLES

BAHAN-BAHAN (AYAK SEMUA):
- 2 ½ cawan tepung gandum
- 1sudu teh soda bikarbonat
- ½ sudu teh serbuk kayu manis
- 2 sudu teh cream of tartar
- ¼ sudu teh garam
BAHAN MEMBUAT BROWN BUTTER (masak dlm periuk atas api sehingga warna bertukar coklat)
- 1 ¼ cawan gula perang
- ½ cawan gula kastor
- 1 biji telur
- 1 biji telur kuning
- 1 sudu makan yogurt
- Sedikit esen vanila
LAIN-LAIN:
- *½ cawan gula kastor + ½ sudu teh serbuk kayu manis (untuk salut biskut)
CARA MEMASAK:
- Pukul brown butter, gula perang dan gula kastor.
- Masukkan telur. Pukul, yogurt dan esen vanila, pukul lagi.
- Campurkan bahan yang diayak ke dalam adunan. Pukul sekata.
- Sejukkan doh selama 3 jam.
- selepas direhatkan, bulat-bulatkan doh. Tekan-tekan doh supaya menjadi leper sedikit dan golek dengan bahan (*).
- Bakar selama 8 – 11 minit pada suhu 175C.
- Angkat dan sejukkan sebelum simpan di dalam bekas kedap udara.
Info chef: Boleh tabur sedikit serbuk kayu manis ketika menghidang.
Saiz hidangan : 3-4 orang
Waktu memasak: 4 jam
Jenis hidangan : Biskut
Keistimewaan : Rasa kulit kayu manis yang sedap
Cara memasak : Didih dan bakar
BUTTER COOKIES WITH BLACK SESAME

BAHAN-BAHAN:
- 80gm mentega
- 30gm gula ising | ayak
- 1 biji telur kuning
- Secubit garam
- 25ml krim putar
- 1 sudu teh esen vanila
- 100gm tepung naik sendiri
- 1 ½ sudu makan black sesame | dibakar sedikit
CARA MEMASAK:
- Pukul gula ising garam dan mentega sehingga gebu dan kembang.
- Tambah telur kuning, esen vanila dan krim putar. Pukul sehingga semua sebati.
- Gaul tepung yang diayak dan black sesame menggunakan spatula sehingga semua sebati.
- Masukkan ke dalam piping bag dan paip bentuk bunga. Bakar selama 15 – 20 min pada suhu 165C.
- Keluarkan, sejukkan dan simpan di dalam bekas kedap udara.
Info chef: Enak diminum bersama teh O panas.
Saiz hidangan : 3-4 orang
Waktu memasak: 1 jam
Jenis hidangan : Biskut
Keistimewaan : Rasa lemak mentega
Cara memasak : Bakar
FLORENTINE

BAHAN-BAHAN:
- 1 paket tepung Bienetta
- 500gm hirisan badam
- 500gm biji kuaci
- 500gm biji melon
- 500gm biji labu
- 100gm bijan hitam
- 100gm bijan
- Parchment paper | untuk alas membakar
CARA MEMASAK:
- Tabur semua kacang di dalam dulang yang dialas dengan parchment paper.
- Tabur tepung biennetta menutupi kacang-kacang tadi.
- Bakar selama 15 minit sehingga bahagian atas bertukar coklat keemasan.
- Terus potong selepas dikeluarkan dari oven.
- Sedia dinikmati.
Saiz hidangan : 3-4 orang
Waktu memasak: 1 jam
Jenis hidangan : Biskut
Keistimewaan : Rasa aneka bijirin yang lemak dan sedap
Cara memasak : Bakar
GOOEY SALTED CARAMEL VANILLA BUTTER COOKIES – DOUBLE SPRED DENGAN BLACK BEAUTY

BAHAN-BAHAN:
- 150gm mentega
- ½ cawan gula
- 2 telur kuning
- 1 sudu teh esen vanila
- 1 ½ cawan tepung gandum
BAHAN SALTED CARAMEL:
- 1/3 cawan gula perang
- 55gm mentega
- 2 sudu makan krim putar
- Sedikit Fleur De Sel (Kosher Salt)
CARA MEMASAK:
- Pukul mentega, gula, telur kuning dan esen vanila sehingga gebu dan kembang.
- Masukkan tepung. Bulatkan doh sebesar 1.5inci tiap satu.
- Tekan di bahagian tengah adunan, untuk dipaipkan sos karamel. Sejukkan semalaman.
- Keluarkan adunan dan terus bakar selama 8 hingga 10 minit. Tekan semula bahagian tengah.
- Setelah masak, keluarkan dan sejukkan. Ketepikan.
- Untuk membuat sos karamel; cairkan mentega dan gula perang sehingga semua sebati, kacau hingga berbuih. Angkat dari api.
- . Masukkan krim putar dan kacau lagi sehingga semua sebati. Biarkan sejuk sebentar dalam 10 minit.
- Masukkan adunan sos karamel ke dalam piping bag dan paipkan sos karamel ke dalam biskut. Akhit sekali, tabur Fleur De Sel.
- Sedia dinikmati.
Info chef: Fleur De Sel adalah garam laut yang dikikis pada bahagian paling lapisan atas lautan garam.
Saiz hidangan : 3-4 orang
Waktu memasak: 1 jam
Jenis hidangan : Biskut
Keistimewaan : Rasa lemak, manis dan sedikit masin
Cara memasak : Tumis dan reneh
MATCHA COOKIES – DOUBLE SPREAD DGN STRAWBERY JEM SHORTBREAD

BAHAN-BAHAN:
- 113gm mentega
- ¼ cawan + 2susu makan gula kastor
- ¼ cawan + 2 sudu makan gula perang
- Sedikit esen vanila
- 1 biji telur
- 1 cawan + 1 sudu makan tepung gandum
- ½ sudu teh soda bikarbonat
- ½ sudu teh garam
- 2 sudu makan matcha powder
- 1 cawan semi –sweet chocolate chips
CARA MEMASAK:
- Pukul mentega, gula kastor dan gula perang.
- Masukkan telur dan esen vanila. Pukul sekata. Ketepikan.
- Ayak tepung gandum, soda bikarbonat, garam dan serbuk matcha.
- Campur bahan ayak ke dalam adunan bahan tadi dan juga chocolate chips.
- Rehatkan adunan semalaman.
- Bulat-bulatkan adunan, tekan-tekan doh supaya menjadi leper sedikit dan bakar pada suhu 170C selama 10-13 minit sehingga masak sepenuhnya.
- Keluarkan dan sedia dinikmati.
Info chef: Pastikan simpan di dalam bekas kedap udara supaya biskut tidak lemau.
Saiz hidangan : 3-4 orang
Waktu memasak: 1 jam
Jenis hidangan : Biskut
Keistimewaan : Rasa unik kerana kandungan teh hijau di dalamnya
Cara memasak : Bakar
NUTELLA OATMEAL BARS

BAHAN-BAHAN:
- 141gm mentega | cairkan
- 130gm gula perang
- 1 cawan tepung gandum
- 1 cawan rolled oats
- ¾ sudu teh serbuk penaik
- 1/8 sudu teh garam
- 150gm nutella
- 75gm semi sweet chocolate chip
- Sedikit esen vanila
CARA MEMASAK:
- Lapiskan loyang empat segi bersaiz 8 x 8 inci dengan parchment paper dan sembur baking spray. Ketepikan.
- Campurkan mentega yang dicairkan, gula perang dan esen vanila. Gaul sehingga semua bersatu. Ketepikan.
- Dalam bekas lain, masukkan tepung gandum, rolled oats, serbuk penaik dan garam. Dengan menggunakan teknik ‘rubbing’, satukan dengan adunan bercampur mentega tadi sehingga menjadi crumble.
- Ambil separuh dan tabur ke dalam loyang. Tekan-tekan dan bakar selama 10 minit.
- Keluarkan dari oven dan sapukan bahagian atas dengan Nutella dan ratakan dengan spatula. Tabur chocolate chip.
- Kemudian masukkan lebihan adunan tadi menutupi lapisan nutella dan chocolate chip. Tekan-tekan sedikit dan bakar semula selama 12-15 minit pada suhu 160C.
- Biarkan sejuk, barulah dipotong.
Info chef: Rolled oats terbentuk apabila bijirin oat dikukus dan kemudian dijadikan emping oat. Boleh dibeli di kedai.
Saiz hidangan : 3-4 orang
Waktu memasak: 1 jam
Jenis hidangan : Biskut
Keistimewaan : Rasa coklat yang sedap
Cara memasak : Bakar
PALMIER

BAHAN-BAHAN:
- 1 paket puff pastry
- Gula kastor secukupnya
CARA MEMASAK:
- Keluarkan 1 set helaian puff pastry dan tabur gula kastor di atas permukaan puff pastry.
- Dengan menggunakan rolling pin, gelek di atas permukaan puff. Proses ni akan membolehkan gula masuk ke dalam kulit puff. Ulang sehingga empat kali.
- Kemudian, bentangkan puff pastri di atas meja. Lipat bahagian kiri dan kanan ke dalam. Seterusnya lipat lagi ke dalam sehingga membentuk seperti gulungan.
- Sejukkan selama 1 jam. Setelah sejuk, potong dan susun di dalam dulang pembakar yang telah dilapik dengan parchment paper.
- Bakar selama 20 minit atau sehingga bertukar warna coklat keemasan.
- Keluarkan dan sedia untuk dinikmati.
Saiz hidangan : 3-4 orang
Waktu memasak: 2 jam
Jenis hidangan : Biskut
Keistimewaan : Sangat mudah dibuat
Cara memasak : Bakar
RED VELVET CRINCLE COOKIES

BAHAN-BAHAN:
- 115gm mentega
- 200gm muscovado sugar (gula perang)
- 2 biji telur
- 2 sudu teh pewarna merah
BAHAN AYAK:
- 280gm tepung gandum
- 1 sudu teh serbuk penaik
- ¼ sudu teh soda bikarbonat
- 40gm serbuk koko
- 25g gula ising | untuk digolek dengan bebola doh
CARA MEMASAK:
- Pukul telur dan muscovado sugar sehingga kembang.
- Masukkan telur. Pukul lagi. Campur pewarna merah.
- Masukkan bahan ayak. Campur semua sehingga menjadi doh.
- Bulat-bulatkan doh dan golekkan dengan gula ising.
- Susun di atas dulang pembakar. Tekan sedikit doh menjadi leper sedikit.
- Bakar selama 12-15 minit pada suhu 165C.
- Keluarkan dan sejukkan. Sedia dinikmati.
Info chef: Muscovado berwarna perang gelap dan sedikit kasar serta melekit daripada kebanyakan gula perang dan diperbuat daripada air tebu.
Saiz hidangan : 3-4 orang
Waktu memasak: 35 minit
Jenis hidangan : Lauk pauk
Keistimewaan : Rasa lemak santan dan agak pedas
Cara memasak : Tumis dan reneh
Anggaran kos : RM15-RM20
WHITE CHOCOLATE PEANUT BUTTER BARS

BAHAN-BAHAN:
- 226gm mentega | cairkan
- 1 cawan mentega kacang
- 1 cawan biskut cream crackers
- 450gm gula ising
- 340gm coklat putih
CARA MEMASAK:
- Di dalam mesin pemproses makanan, kisar biskut cream crackers, gula dan mentega kacang.
- Kemudian gaul bersama mentega yang dicairkan.
- Masukkan ke dalam loyang 8 x 8 inci. Tekan-tekan sedikit.
- Cairkan coklat putih dan tuang ke atas aduan tadi. Sejukkan sebelum potong.
Saiz hidangan : 3-4 orang
Waktu memasak: 1 jam
Jenis hidangan : Biskut
Keistimewaan : Rasa lemak dan manis
Cara memasak : Reneh
10 Jenis Resipi Kek Yang Sedap & Mudah Dibuat!

Menu minum petang, kek, antara yang senang untuk disediakan. Pelbagai jenis kek yang boleh dibuat, antaranya kek coklat, kek pandan, kek nestum dan juga kek mango cheese.
Paling menarik, dalam koleksi 10 resipi kek ini, anda boleh cuba kek sarang semut yang sangat popular dan sedap!
KEK COKLAT MOIST

BAHAN-BAHAN:
1 cawan serbuk koko
1 cawan gula pasir
1 cawan minyak masak
1 cawan susu pekat
1 cawan susu cair
(semua bahan ni dimasak sekejap, jangan sampai menggelegak sekadar semua sebati. Tutup api, ketepikan)
4 biji telur gred A
*1 cawan tepung gandum
*1 sudu kecil soda bikarbonat
*1 sudu kecil baking powder
(ketiga bahan bertanda * diayak)
CARA-CARA:
1. Dah agak suam bahan yang dimasak tadi, masukkan ke dalam pengisar, masukkan 4 biji telur, kisar sekejap.
2. Kemudian masukkan tepung gandum yang diayak bersama baking powder dan soda bikarbonat, kisar sehingga semuanya sebati.
3. Panaskan pengukus terlebih dahulu. Loyang sapukan sedikit planta, kemudian masukkan adunan kek.
4. Bila air dah mendidih, letak loyang kek tadi. Kukus selama 45 minit dengan api sederhana.
*saya gandakan bahan, sebab tu kek nampak besar.
UNTUK TOPPING:
Sedikit serbuk koko + sedikit susu pekat manis + sedikit Planta. Masak sehingga cair. Sejukkan baru tuang atas kek.
Kredit resipi: Noriza Awang Hamat
KEK COKLAT MOIST LAPIS CHEESE

BAHAN A:
1 cawan minyak jagung
1 cawan susu pekat manis
1 cawan susu cair
1/2 cawan gula
2 sudu teh vanila
(Masak atas api sebentar dan sejukkan)
BAHAN B:
3 biji telur
BAHAN C:
1 cawan tepung gandum
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder
1 cawan serbuk koko
(Ayak semua dalam mangkuk lain)
BAHAN UNTUK LAPISAN CHEESE
250g cream cheese
½ cawan susu cair
1/2 cawan gula
2 sudu makan tepung gandum
1 biji telur
1 penutup esen vanila
*Semua bahan dikisar sampai halus dan dibahagi kepada 2 bekas.
CARA-CARA:
1. Masukkan bahan B ke dalam bahan A yang telah sejuk. Pukul guna pemukul telur. Masukkan bahan C. Pukul lagi hingga bercampur dan tak berketul. Bahagi kepada 3 mangkuk.
2. Panaskan kukusan. Saya guna loyang 5x 5×3. Boleh guna loyang 9x9x3 supaya kek tak tinggi.
3. Sapu loyang dengan minyak baru lapik dengan kertas minyak. Boleh buat 5 lapis kalau suka (3 lapisan coklat, 2 lapisan cheese). Kukus ikut urutan iaitu coklat, cheese, coklat, cheese, coklat.
4. Kukus selama 20 minit. Tutup loyang guna aluminium foil supaya air tak menitik masuk. Dah masak baru, tuang bahan cheese krim, kukus selama 20 minit. Buat hingga habis. Untuk lapisan terakhir kukus selama 30 minit.
Kredit resipi: Dyzah Sulaiman
MINI CHEESE CAKE

BAHAN-BAHAN:
20 keping biskut marie atau biskut oreo pun boleh (saiz kecil, kalau saiz roti besar 10 ketul) | dikisar halus
5 sudu besar mentega | dicairkan
CARA-CARA:
1. Mentega yang dicairkan tuang ke dalam biskut marie (kalau guna unsalt butter lagi okay). Gaul rata.
2. Masuk 1 sudu besar ke dalam paper cupcake. Tekan-tekan biskut kisar tadi biar padat. Buat hingga habis. Ketepikan.
ADUNAN CHEESE:
250g cheese tatura atau jenama lain pun boleh
½ cawan gula
2 biji telur
Esen vanilla
½ cawan tepung gandum
1 sudu kecil jus lemon @ sunquick pun boleh (optional)
3 sudu makan yogurt asli
CARA-CARA:
1. Mix dahulu cheese selama 10 minit. Masukkan gula. Mix lagi.
2. Masukkan telur satu persatu dan juga esen vanilla. Mix lagi hingga sebati dalam 10 minit gitu.
3. Kemudian masukkan tepung gandum dan lemon jus atau sunquick pun boleh (tak nak letak pun boleh). Mix sebati.
4. Akhir sekali, masuk yogurt asli. Kaup balik hingga sebati. Isikan dalam bekas cupcake.
5. Panaskan ketuhar dengan suhu 160C dan bakar selama 20 minit. Sejukkan dahulu baru letak topping. Filing strawberry atau buah strawberry pun okay.
Kredit resipi: Ieda Jahaya
KEK OREN

BAHAN-BAHAN:
3 biji telur gred A
2 cawan tepung kek
½ sudu kecil baking powder
¾ cawan gula pasir
1 biji oren (ambil airnya)
3 sudu besar sunquick (campurkan dengan perahan oren tadi, jadikan ½ cawan)
1 cawan minyak
Sedikit garam
1 penutup esen vanila
Pewarna kuning
CARA MENYEDIAKAN:
1. Pukul telur dengan gula sampai kembang putih.
2. Masukkan esen vanila, campuran oren sunquick dan garam, masukkan minyak. Pukul sebati.
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Pukul secara perlahan saja.
4. Bila dah sebati, tuangkan ke dalam loyang yang telah disapu sedikit planta dan dilapik kertas.
5. Bakar di dalam ketuhar dengan suhu 160C selama 1 jam, guna api atas bawah.
6. Saya guna loyang 8×8, jadi saya gandakan bahan untuk kek yang lebih besar.
Kredit resipi: Noriza Awang Hamat
KEK KELAPA PELANGI

BAHAN-BAHAN:
1 cawan marjerin
½ cawan gula kastor
3 biji telur
Esen ros
1 sudu susu pekat
1 ½ cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 cawan kelapa kering
Pewarna merah/hijau/ kuning
CARA MEMASAK:
1. Putar marjerin dan gula kastor sehingga kembang.
2. Masukkan telur dan putar lagi.
3. Masukkan esen ros & susu pekat. Putar sekejap.
4. Ayak tepung, baking powder & soda bikarbonat.
5. Kaub balik adunan.
6. Masukkan kelapa kering yang sudah diwarnakan. Kaub balik adunan.
7. Masukkan dalam loyang yang telah digriskan dengan marjerin.
8. Bakar 170°C selama 60 minit (ikut ketuhar masing-masing). Siap.
Kredit resipi & gambar: Juju Minhad
KEK SARANG SEMUT

BAHAN-BAHAN:
1 cawan gula
1 cawan air panas
2 sudu marjerin atau mentega
4 biji telur (gred A atau B)
1 cawan susu pekat (kalau tak nak manis, boleh letak ¾ cawan saja)
Esen vanilla
1 cawan tepung gandum
2 sudu kecil soda bikarbonat
CARA-CARA:
1. Masak gula sehingga menjadi perang atau nampak seperti rupa hangus. Apabila gula sudah perang, masukkan air panas. Hati-hati ketika tuang air panas kerana boleh terjadi letupan kecil. Tuang sikit demi sedikit.
2. Kemudian, masukkan marjerin atau mentega. Biarkan larut semua. Ketepikan.
3. Di dalam bekas yang lain, masukkan telur, susu pekat, esen vanila. Kacau sehingga sebati. Boleh juga gunakan cara whisk.
4. Selepas itu, masukkan tepung dan soda bikarbonat. Kacau lagi hingga sebati.
5. Apabila sudah sebati adunan kek tadi, masukkan air gula perang tadi. Kacau-kacau bagi sekata.
6. Tapiskan adunan sebelum dimasukkan ke dalam loyang (loyang yang digunakan ini ialah saiz 5).
7. Kukus selama 45 minit. Pastikan air betul-betul mendidih dan kukus dengan menggunakan api besar.
SEDIKIT TIP UNTUK MEMASAK KEK SARANG SEMUT:
*Sapu minyak di bahagian bawah loyang sebelum masukkan adunan supaya senang untuk diterbalikkan.
*Untuk elakkan gula melekat ketika dipanaskan, masukkan 2 sudu air dan kacau sehingga gula betul-betul cair. Baru biarkan sampai jadi perang atau hangus. Guna api sederhana (tidak kecil dan tidak terlalu besar).
*Boleh gunakan gula perang untuk cepatkan proses membuat gula hangus.
*Masukkan bahan-bahan lain ketika air gula sedang mendidih.
* Jika guna kaedah bakar, panaskan oven 20 minit suhu 180°. Bakar guna api bawah 30 minit pertama atau kalau kek dah berbuih tinggi. Lepas itu, baru guna api atas bawah, fan on.
Kredit resipi & foto: Syafawatie Yatiey
BUTTER CHOC RICE CAKE

BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung gandum
1 cawan gula (kalau nak kurangkan manis, kurangkan sikit ye gula dalam ¾ cawan je)
4 biji telur gred B
1 buku mentega (guna pure butter lagi sedap)
100mls susu segar/ full cream milk
3 sudu makan susu pekat manis
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil butter oil/essence vanilla
Chocolate rice (kuantiti ikut suka
[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]
CARA MENYEDIAKAN:
1. Mula-mula, putar telur dulu sampai kembang.
2. Kemudian, masukkan mentega dan juga gula. Mentega jangan terlalu keras atau terlalu lembik.
3. Putar lagi sampai adunan menjadi kembang dan berkilat cantik.
4. Masukkan butter oil dan susu pekat. Putar lagi.
5. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Pastikan tepung diayak terlebih dahulu.
6. Jangan lupa masukkan baking powder yang sudah diayak jugak. Putar sekejap.
7. Masukkan susu segar. Putar lagi bagi sebati. Kemudian, kaup di bahagian tepi supaya tiada aduanan yang tertinggal.
8. Masukkan choc rice. Ikut suka anda nak masukkan banyak mana. Tiada sukatan yang tepat. Kacau-kacau rata.
9. Tuang adunan ke dalam loyang yang sudah disapu mentega.
10. Bakar dalam ketuhar dengan suhu 160-170C selama 40 minit api atas bawah. Sedap dan senang.
Kredit resipi: Himawari Chan
MINI MANGO CHEESE CAKE

CRUST BISKUT:
1 paket biskut Marie | dikisar halus
1 cawan bijirin Nestum (optional, boleh abaikan jika tak suka)
150gm mentega | dicairkan
CREAM CHEESE:
500gm cream cheese | biarkan pada suhu bilik 1 jam @ hingga lembut
200ml dairy whipping cream
1 cawan gula kastor
1 ½ biji mangga susu | kisar dengan ½ cawan air masak
½ biji mangga susu | dipotong kiub
3 sudu besar gelatin halal
½ cawan air panas
PURI MANGGA:
1 biji mangga susu | dipotong dadu (untuk hiasan)
1 ½ biji mangga susu | dipotong kecil
½ cawan gula pasir
½ cawan air masak
3 sudu besar gelatin halal
½ cawan air panas
Pewarna kuning (optional)
CARA-CARA:
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
1. Crust biskut: kisar halus biskut marie dan campur bersama bijirin nestum.
2. Cairkan mentega. Campur ke dalam biskut dan bijirin Nestum tadi. Kacau rata.
3. Masukkan crust biskut ke dalam bekas mini dan tekan bagi padat sikit. Simpan di dalam peti ais selama 1-2 jam.
4. Cream cheese: Potong 1 biji mangga, kisar dengan air dan gula hingga halus. ½ biji lagi dipotong kiub. Saya guna mangga susu yang bersaiz sederhana besar ye.
5. Pukul cream cheese dan gula hingga kembang.
6. Di dalam bekas lain, pukul whipping cream hingga kental. Kemudian, campur ke dalam cream cheese tadi. Pukul lagi hingga kembang.
7. Sementara itu, larutkan gelatin dengan air panas. Biarkan seketika.
8. Masukkan mangga yang telah dikisar tadi dan gelatin. Pukul rata.
9. Campur mangga yang dipotong kiub. Kacau dengan senduk hingga sebati. Tuang adunan ke atas crust biskut. Sejukkan di dalam peti ais selama 3-4 jam hingga keras.
10. Puri mangga: Kisar 1 ½ biji mangga dengan gula dan air masak hingga halus. 1 biji lagi dipotong dadu untuk hiasan/topping.
11. Larutkan gelatin dengan air panas. Biarkan seketika. Kemudian, campur ke dalam puri mangga berserta pewarna kuning. Kacau sebati.
12. Tuang ke atas cream cheese dan tabur dengan mangga. Simpan di dalam peti ais selama 2 jam hingga set. Sedia dinikmati sejuk-sejuk dari peti ais.
Kredit resipi: Nor Al Fatihah
KEK PANDAN BERSANTAN

BAHAN-BAHAN:
5 biji telur gred A
2 cawan tepung gandum
1 cawan gula
200ml santan
2 sudu makan susu pekat
1 sudu serbuk penaik
1 sudu ovalette
Emulco pandan
Pewarna hijau
CARA MASAK:
1. Putar telur dan gula sehingga kembang.
2. Masukkan susu dan ovalette, putar lagi sehingga adunan kembang dan gebu.
3. Masukkan tepung gandum yang diayak bersama serbuk penaik. Masuk sedikit demi sedikit.
4. Masukkan santan, emulco pandan dan pewarna hijau. Kacau hingga sebati.
5. Letak adunan di dalam loyang 8×8 dan panaskan ketuhar dalam 5-10 minit.
6. Bakar pada suhu 160C selama 40 minit, bergantung pada ketuhar masing-masing.
Kredit resipi & foto: Siti Sarah Hamid via Loyang & Acuan
KEK NESTUM GEBU VIRAL

BAHAN-BAHAN:
200g marjerin (lebih kurang dalam secawan – tengok juga cawan yang diguna, nak tepat pakai timbang, saya pakai cawan minum kopi je)
150g gula perang (dalam 1 cawan lebih sikit)
Sedikit esen vanila
50g nestum original @ 2 peket (macam dalam gambar)
3 sudu besar susu pekat
160g tepung naik sendiri (dalam 1 ½ cawan)
5 biji telur
Kacang pecan @ ikut selera nak letak jenis kacang apa
CARA-CARA:
1. Putar marjerin dan gula perang hingga gebu dan kembang sebati.
2. Kemudian masukkan susu pekat. Putar lagi hingga sebati semuanya.
3. Masukkan telur satu persatu. Putar lagi.
4. Dah boleh perlahankan mixer. Masukkan tepung yang sudah diayak. Putar lagi.
5. Akhir sekali, baru masukkan nestum. Kacau lagi hingga sekata semuanya.
6. Alaskan loyang dengan baking paper. Tuang adunan dan tabur kacang pecan.
7. Bakar di dalam ketuhar dengan suhu 170C selama 45-55 minit, api atas bawah.
8. Bila dah masak, keluarkan dari ketuhar dan terbalikkan atas redai.
Kredit resipi: Lieyaa Homemade
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Kenali 6 Jenis Labu Berkhasiat & Cuba Resipi Berasaskan Labu
Ceriakan Anak-Anak Dengan Donut Susu Bentuk Bunga, Memang Comel!
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap Dailymotion @Rasa dan YouTube @Majalah Rasa Official:

