Anda penggemar makanan korea, Kimchi bukanlah makanan asing. Hati-hati nikmati makanan dari Korea, pastikan ia halal. Kimchi jadi pelengkap hidangan jika menikmati makanan Korea. Hanya menggunakan bahan asas iaitu kubis dan biasanya masyarakat Korea memeramnya untuk rasa yang lebih sedap dan memenuhi citarasa. Apa kata membuatnya sendiri kalau dah suka sangat.
KIMCHI HOMEMADE
Bahan-bahan:
4-5 kilogram kubis panjang
1 biji lobak putih
2 biji lobak merah
1 biji epal hijau
Daun bawang
1 cawan garam
1 cawan bawang putih
1 inci halia
1 biji bawang kuning
2 cawan serbuk cili
½ cawan tepung pulut
½ cawan gula
3 cawan air
1 cawan sos ikan
CARA PENYEDIAAN:
1. Potong kubis panjang bersaiz kecil dan rendamkan sebentar di dalam air. Tapiskan.
2. Kemudian, gaulkan kubis dengan garam.
4. Untuk menyediakan bubur/bahan awet/air tapai, masakkan air dan tepung pulut pada api yang perlahan sehingga mendidih. Pastikan bubur sentiasa dikacau supaya sebati. Apabila sudah mendidih, tutupkan api.
5. Masukkan gula dan didihkan bubur sekali lagi.Tutupkan api dan biarkan sejuk.
Ads
6. Kemudian, potong nipis lobak merah, lobak putih dan daun bawang.
7. Seterusnya, kisarkan bawang putih, halia, bawang kuning dan sos ikan sehingga halus.
8. Untuk menghasilkan pes kimchi, gaulkan bubur, campuran bawang putih dan sos ikan dan serbuk cili.
9. Tambahkan perasa seperti garam dan gula mengikut cita rasa anda.
10. Setelah kubis selesai diperap selama 2 jam, bilaskan dengan air untuk menghilangkan rasa masin. Cuci sekurang-kurangnya 3 kali.
11. Apabila semua bahan sudah disediakan, gabungkan pes kimchi dengan lobak merah, lobak putih dan daun bawang.
12. Kemudian, gaulkan pula kubis panjang dengan campuran pes kimchi dan sayuran.
13. Apabila kubis sudah disaluti pes kimchi dengan rata, gulungkan sehingga ketat untuk mengurangkan rongga udara.
14. Simpankan di dalam bekas. Pastikan setiap kubis disusun dengan mampat.
15. Simpankan kimchi di luar selama 1½ hari untuk proses penapaian.
16. Setelah ditapaikan, simpankan di dalam peti sejuk.
Kreatif sungguh idea seorang ibu ni. Perkongsian daripada Noorul Izzah Marzuki, menjadikan terung bulat kepada burger terung sangat unik dan menarik untuk dicuba.
Resipi burger tanpa bun roti/ burger terung ini, boleh tarik minat anak-anak juga untuk makan sayur apabila diolah jadi burger yang lebih sihat.
Malah Izzah dan suami berjaya sihatkan badan dan turunkan berat dengan amalkan menu-menu rendah karbo sebegini.
Panaskan mentega atas pan, tabur sedikit garam dan serbuk blackpepper. Letakkan potongan terung bulat. Panggang sehingga masak. Angkat dan ketepikan.
BAHAN DAGING BURGER/BEEF
PATTY: 500g daging kisar (boleh juga guna daging ayam) 1 biji bawang besar | cincang halus – beli online di sini Sedikit garam pink himalaya – beli online di sini 1 sudu besar serbuk black pepper (boleh kurangkan) – beli online di sini Sedikit daun sup parsley atau daun ketumbar | diracik halus 1 biji telur 1 sudu kecil serbuk ketumbar 1 sudu kecil rempah (saya guna mixed herbs, oregano, paprika) (optional) – beli online di sini Sedikit shredded cheese (optional)
CARA-CARA
1. Satukan semua bahan ke dalam mangkuk dan gaul rata dengan tangan. Nak mudah pakai plastic hand glove. Bahagikan kepada beberapa bahagian. Bentukkan bulat dan leper menjadi burger yang tebal.
2. Boleh juga guna penutup balang plastik biasa untuk jadikan acuan, alaskan dengan plastic wrap. Lebih mudah nak bentuk. Rujuk gambar.
3. Panaskan pan dengan sedikit butter, masakkan daging burger dalam 5 minit bagi setiap permukaan.
4. Sentiasa dibalik-balikkan supaya masak rata, terutama jika dibentuk tebal. Boleh grill dalam oven untuk lebih mudah.
5. Boleh susun roti bun terung dan daging burger berserta salad, tomato, timun, cheese dan lain-lain.
6. Untuk mini burger, boleh gunakan terung panjang, potong pendek dan bentukkan daging burger ikut saiz potongan terung.
Peria Crispy memang sedap! Nampak macam biasa je tapi sayur ni mempunyai nilai khasiat yang luar biasa. Ia dikatakan mampu mengatasi masalah tekanan darah tinggi.
Walaupun begitu, masih ramai yang kurang menggemari sayur ini dek kerana rasanya yang pahit. Selain dijadikan ulam, dimasukkan ke dalam masakan, salah satu masakan sedap yang anda boleh hasilkan ialah Peria Goreng Crispy.
Lebih istimewa, resipi perkongsian saudari Noorfaizah Aziz ni hanya guna 2 bahan. Memang mudah. Jom lihat cara-caranya.
CARA MASAK PERIA GORENG CRISPY GUNA 2 BAHAN
BAHAN-BAHAN:
Peria katak
Tepung goreng serbaguna
Air garam
CARA MEMASAK:
1. Bersihkan peria dan potong nipis-nipis dan pastikan ketebalannya sama.
2. Rendam dalam air garam seketika anggaran 30 minit. Kemudian toskan dan lap sedikit peria menggunakan tisu supaya tidak terlalu basah.
3. Gaul hirisan peria tadi bersama tepung goreng serbaguna hingga bersalut sepenuhnya.
4. Panaskan minyak yang banyak dan goreng peria hingga garing.
5. Angkat dan toskan minyaknya. Bila dah sejuk, boleh simpan dalam bekas kedap udara supaya kekal rangup dan tahan lama.
Jika anda suka makan di restoran nasi kandar pasti selalu tengok Sayur Kubis Goreng ini. Rasanya sedikit berempah dan sedap dimakan bersama kari. Pendek kata menu sayur ini pasti menjadi pilihan wajib setiap kali menjamu selera. Seakan tidak lengkap anda makan nasi kandar tanpa mengambil Sayur Kubis Goreng. Jom cuba buat Sayur Kubis Goreng ala mamak mengikut resipi yang dikongsikan oleh Mohd Rozmie
SAYUR KUBIS GORENG ALA MAMAK
BAHAN-BAHAN:
½ biji kubis 6 ulas bawang merah 4 ulas bawang putih ½ batang lobak merah 1 sudu teh halba campur 1 inci halia 6 tangkai cili kering 2 biji cili padi 2 tangkai daun kari 1 sudu teh serbuk kunyit ½ sudu teh biji jintan putih Sedikit serbuk lada sulah/putih Garam secukup rasa
BAHAN TUMISAN YANG PERLU DISEDIAKAN:
*halia potong mancis *bawang merah potong mayang *cili padi potong kasar *bawang putih racik halus *cili kering gunting 2 atau 3 *daun kari *halba campur
CARA-CARA MEMBUAT:
1. Potong kubis halus, cuci bersih dan toskan dan lobak merah potong mancis.
2.Panaskan 1 senduk minyak, tumis kesemua bahan ini sehingga naik bau.
3.Tumis sehingga semua bahan naik bau atau jadi layu.
4. Bila bahan tumisan sudah layu masukkan ¼ cawan air.
5. Kemudian masukkan 1 sudu teh serbuk kunyit kacau sebati.
6. Terus masukkan sayur kubis dan lobak merah.
7. Kacau semua bagi sebati.
8. Masukkan ½ cawan air. Sayur ini tidak perlu kuah yang banyak.
9. Taburkan ½ sudu kecil biji jintan putih jika suka.
10. Perasakan dengan sedikit garam secukup rasa.
11. Taburkan sedikit lada sulah/putih. Sayur ini tidak terasa pedas, tapi rasa dari bahang lada sulah dan herba campurannya.
12. Sudah siap sayur kubis goreng ala mamak. Sayur ini memang terkenal di restoran-restoran nasi kandar sekitar Pulau Pinang.
Ayam masak kicap memang ada banyak versi, ada yang berkuah dan ada yang kering. Tapi jika juga ayam masak kicap versi pekat dan pedas boleh guna resipi perkongsian Almie Amira