Koleh kacang, Kuih orang Lama Tetap Disukai Ramai

Koleh kacang adalah antara kuih orang lama yang masih punya peminat tersendiri. Da yang panggil kuih ‘tahi minyak’. Memang penuh aroma.

Boleh cuba buat sendiri kuih ini dengan resipi yang dikongsikan oleh puan Zura Zul ini ye. Memang banyak juga step tapi berbaloi. Sedap sangat! 

Kuih Koleh Kacang

Bahan-Bahan:

Bahan Untuk Tahi Minyak:

3 cawan santan pekat – boleh beli online di sini

Secubit garam – boleh beli online di sini

Bahan Air Gula Merah:

2 cawan gula merah – boleh beli online di sini

1/2 cawan gula – boleh beli online di sini

3 helai daun pandan

Ads

1 cawan air

Koleh Kacang:

2 cawan tepung kacang hijau (sangai api perlahan sekejap) – boleh beli online di sini

2 cawan santan pekat – boleh beli online di sini

1 liter air

2 helai daun pandan (jika suka)

Sedikit garam (jika suka) – boleh beli online di sini

Cara Membuat:

Untuk membuat tahi minyak; masak dalam kuali semua bahan dan kacau sampai jadi tahi minyak. Bila dah kekuningan, tutup api. Kemudian tapis. Minyak jangan buang sebab nak letak dalam koleh kacang. Ketepikan.

 Untuk buat air gula merah; masukkan semua bahan ke dalam periuk. Masak sampai larut gula merah. Sejukkan dan ketepikan.

Koleh kacang, Kuih orang Lama Tetap Disukai Ramai

Untuk buat koleh kacang; sangai dulu tepung kacang hijau. Lepas sangai tepung tadi, masukkan je bahan yang lain dan kacau rata. Kemudian tapiskan.

Tuang semula ke dalam kuali, masukkan daun pandan dan sedikit garam jika suka. Masak menggunakan api sederhana. Sntiasa dikacau agar tidak berketul-ketul  dan kacau sampai nak pekat.

Keluarkan daun pandan dan kacau sampai likat dan letup-letup.Akhir sekali, letak minyak daripada tahi minyak tadi dan gaul sebati. Biar masak seketika.

Gunakan loyang 9 inci, basahkan dulu/sapu minyak. Adunan yang masak itu terus tuang ke dalam loyang. Ratakan di bahagian atas bagi sama.

Ads

Koleh kacang, Kuih orang Lama Tetap Disukai Ramai

Semasa tengah panas, terus tabur tahi minyak. Bila dah sejuk, bolehlah dipotong. Terpulang macam mana nak potong. Selamat mencuba!

SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI 

Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:

Resipi Ketupat Lemak Manis Sedap, Ada Campuran Kacang & Pulut Hitam

Lemang Cawan Hanya Kukus Je. Mudah Dan Cepat

Ads

Resipi Kuih Cara Serunding Kentang

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official

 

 

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI