Untuk membuat tahi minyak; masak dalam kuali semua bahan dan kacau sampai jadi tahi minyak. Bila dah kekuningan, tutup api. Kemudian tapis. Minyak jangan buang sebab nak letak dalam koleh kacang. Ketepikan.
Untuk buat air gula merah; masukkan semua bahan ke dalam periuk. Masak sampai larut gula merah. Sejukkan dan ketepikan.
Untuk buat koleh kacang; sangai dulu tepung kacang hijau. Lepas sangai tepung tadi, masukkan je bahan yang lain dan kacau rata. Kemudian tapiskan.
Tuang semula ke dalam kuali, masukkan daun pandan dan sedikit garam jika suka. Masak menggunakan api sederhana. Sntiasa dikacau agar tidak berketul-ketul dan kacau sampai nak pekat.
Keluarkan daun pandan dan kacau sampai likat dan letup-letup.Akhir sekali, letak minyak daripada tahi minyak tadi dan gaul sebati. Biar masak seketika.
Ads
Gunakan loyang 9 inci, basahkan dulu/sapu minyak. Adunan yang masak itu terus tuang ke dalam loyang. Ratakan di bahagian atas bagi sama.
Semasa tengah panas, terus tabur tahi minyak. Bila dah sejuk, bolehlah dipotong. Terpulang macam mana nak potong. Selamat mencuba!
Ada lebihan ubi kentang di dapur. Nak buat karipap kentang macam dah bosan. Jadi kita buat lah menu minum petang iaitu kentang berinti ni. Untuk menyediakan kentang berinti ni kita perlu sediakan doh kentang dan juga intinya. Inti lebih sedap menggunakan daging cincang.
Resipi doh kentang Bahan-bahan: 1/2 kg kentang 2 cawan tepung gandum 1 biji telur 1/2 sudu besar garam 2 sudu besar butter
Cara membuat: 1.Kentang dibuang kulit dan dibelah enam.Rebus kentang bersama garam.bila kentang dah lembut, angkat dan toskan. 2.Hancurkan kentang (macam nak buat mashed potato) dan uli bersama tepung gandum, butter dan telur.
3.Bila dah siap uli, bulatkan doh kecil-kecil.dohnya agak lembik.masa nak isikan inti golekkan doh pada sedikit tepung gandum supaya tak melekat sangat pada tangan.
4.Isikan inti ke dalam doh. Tekan doh supaya leper sedikit. goreng di atas kuali dan balik-balikkan sehingga agak garing.
Resipi Inti Bahan-bahan: 200g daging cincang 1 labu bawang besar 1 sudu besar sos tiram-BELI ONLINE DI SINI 1 sudu besar rempah kari ayam 1 mangkuk mixed vege serbuk lada hitam-BELI ONLINE DI SINI garam
Cara memasak: 1.Potong bawang besar dan tumiskan bersama sedikit minyak 2.Masukkan daging cincang.biarkan seketika. 3.Masukkan sos tiram, rempah kari dan mixed vege. 4.Akhir sekali masukkan serbuk lada hitam dan garam. 5.Kacau rata. Bila dah masak, angkat dan sejukkan. (Nota:Minyak untuk menggoreng kentang berinti tak perlu banyak.Cukup sekadar separuh tenggelam sahaja)
Labu adalah salah satu sayur yang dijadikan puri untuk bayi. Apa kata kali ini kita jadikan donut yang sesuai untuk kanak-kanak berusia setahun ke atas. Mesti mereka akan suka makan donut yang rasanya lemak manis ni.
DONAT LABU VERSI KANAK-KANAK
BAHAN A
1/2 cawan puri labu (dikukus dan dilenyek )
1 sudu kecil madu ( 1 tahun ke atas )
BAHAN B
1 1/2 cawan tepung gandum tanpa bahan peluntur
1 sudu besar mentega tanpa garam
1 sudu kecil yis
1 sudu besar susu penuh krim
CARA MEMBUAT
1. Satukan BAHAN A dan kacau sebati. Ketepikan seketika.
2. Di dalam bekas lain, satukan pula BAHAN B kecuali susu.
3. Ramas adunan sehingga menjadi seperti serbuk roti.
4. Masukkan BAHAN A dan juga susu tadi.
5. Uli sehingga adunan menjadi doh yang lembut.
6. Bahagikan doh kepada beberapa bahagian. Bulatkan atau boleh juga dicanai dan diterap menggunakan acuan donat. Ulang proses sehingga adunan habis. Rehatkan doh selama 15 minit.
7. Kemudian leperkan doh dan lubangkan. Rehatkan lagi sehingga mengembang dua kali ganda.
8. Sementara itu bolehlah panaskan minyak menggunakan api kecil.
9. Apabila doh telah cukup rehat, gorengkan sehingga keperangan.
10. Tidak perlu diterbalikkkan banyak kali kerana kalau buat macam itu, doh akan menyerap minyak masak. Cukup sekadar sekali dua sahaja.
11. Setelah masak kedua-dua bahagian, angkat dan toskan.
12. Biarkan sejuk seketika sebelum digolek dengan susu tepung.
Nak dapatkan peralatan memasak yang baru? Semuanya menarik, jom klik link ni untuk cuci mata. Mana tahu ada yang berkenan kan? Klik sini (saya nak beli periuk baru la)
Tepung gomak merupakan kuih tradisi Melayu yang digemari ramai. Ia adalah salah satu jenis kuih yang menggunakan tepung kacang hijau. Jom kita cuba buat di rumah, resipinya tak susah pun..Boleh lah dihidangkan ketika sarapan atau minum petang nanti..kena pula dengan air kopi panas atau ais..Alahai nikmatya..
TEPUNG GOMAK
BAHAN TEPUNG
300 gm tepung pulut
1 cwn air
Secubit garam
CARA PENYEDIAAN
Campurkan tepung dan garam.
Masukkan air sedikit demi sedikit dan uli sehingga menjadi doh. Sekiranya air tidak mencukupi boleh la di tambah lagi.
BAHAN INTI
200 gm gula merah
1/2 cwn gula putih
1/2 cwn air
1 bj kelapa parut
2 st tepung gandum
2 helai daun pandan
CARA PENYEDIAAN
Campurkan gula merah, gula putih, air dan sehelai daun pandan.
Masak sehingga gula larut. Tapis air gula.
Masukkan semula air gula di dalam kuali.
Campurkan kelapa dan sehelai lagi daun pandan.
Masak sehingga kering.
Akhir sekali masukkan tepung.
TEPUNG KACANG HIJAU
200 gm kacang hijau
CARA PENYEDIAAN
Basuh kacang hijau sehingga bersih.
Goreng tanpa minyak di dalam kuali sehingga kekuningan.
Kemudian dikisar halus.
Ayak tepung sebelum digunakan untuk mendapat hasil tepung yang halus.
CARA MEMBUAT TEPUNG GOMAK
Ambil sedikit adunan tepung, leperkan dan masukkan inti.
Bulatkan dan tekan sedikit sebelum direbus. apabila kuih telah timbul didalam air rebusan, angkat dan salutkan dengan tepung kacang hijau.
INFO: Resipi ini boleh menghasilkan lebih kurang 20 biji kuih tepung gomak.