Makanan jeruk adalah cara orang dahulu kala untuk menyimpan makanan agar tahan lama dan boleh disimpan berbulan-bulan. Ini kerana kemudahan peti sejuk memang tiada atau harganya mahal. Oleh itu kaedah penjerukan menerusi cara rendaman air bergaram dan rendaman berasid menggunakan cuka digunakan untuk mengawet makanan. Namun kini walaupun kemudahan dah ada, tapi makanan jeruk ni masih menjadi pilihan kerana rasanya membuka selera. Ada pelbagai jenis makanan yang boleh dijeruk antaranya daging, ikan, petai, sawi, cili dan banyak lagi. Nak cuba? Jom lihat resipi-resipinya.

 

1. DAGING JERUK 

BAHAN-BAHAN:

  • Daging batang pinang ( tenderloin)
  • Lemon/limau nipis atau limau Kasturi – mana-mana yang ada dan mudah diperolehi
  • Garam halus secukupnya

Koleksi Resipi Jeruk Boleh Buat Secara Homemade

CARA MEMBUAT:

1. Bersihkan daging dan hiris nipis.

2. Ambil bekas berpenutup kemudian susun kepingan daging menajdi lapisan pertama.

3. Tabur garam halus secukupnya dan perah jus lemon/limau nipis atau limau kasturi secukupnya.

Koleksi Resipi Jeruk Boleh Buat Secara Homemade

4. Kemudian susun daging untuk lapisan kedua. Tabur garam dan perah limau secukupnya. Ulang langkah sama hingga kepingan daging habis.

5. Tutup bekas dan simpan dalam peti sejuk di ruangan biasa selama 2-3 hari.

Koleksi Resipi Jeruk Boleh Buat Secara Homemade

6. Bila daging bertukar warna pucat, dah boleh dimasak dan dinikmati.

7. Untuk menikmati daging jeruk, panaskan sedikit minyak dalm kuali dan masukkan daging jeruk. Daging tidak perlu dibasuh.

Koleksi Resipi Jeruk Boleh Buat Secara Homemade

8. Bila daging hampir masak, masukkan hirisan bawang besar dan cili. Gaul rata dan masak hingga layu.

9. Angkat dan nikmati bersama nasi panas.

Koleksi Resipi Jeruk Boleh Buat Secara Homemade

Kredit resipi & foto: Salimah Olie

 

 

2. IKAN TENGGIRI JERUK

BAHAN-BAHAN:

  • Ikan tenggiri – dibersihkan dan dipotong kecil
  • Cuka makan
  • Garam kasar
  • Asam keping
  • Minyak masak

CARA-CARA:

1. Bersihkan ikan tenggiri. Kemudian keringkan di bawah cahaya panas terik matahari selama 2 jam.

Koleksi Resipi Jeruk Boleh Buat Secara Homemade

2. Ambil ikan, celupkan dalam bekas berisi cuka. Kemudian letak dalam bekas. Susun jadikan 1 lapisan.

3. Taburkan garam kasar diatas ikan hingga rata. Selitkan kepingan asam keping.

4. Kemudian celup lagi ikan dalam cuka dan susun menjadi lapisan kedua diikuti taburan garam dan asam keping. Ulang langkah hingga ikan habis.

5. Tutup penutup bekas berisi ikan dan balut dengan kain berwarna gelap. Simpan pada suhu bilik selama seminggu.

6. Setelah cukup 7 hari, keluarkan ikan dari bekas dan buang airnya.

7. Letak ikan dalam bekas bersih dan tuang minyak masak. Dah siap!

Koleksi Resipi Jeruk Boleh Buat Secara Homemade

8. Sedia dinikmati mengikut citarasa masing-masing.

Koleksi Resipi Jeruk Boleh Buat Secara Homemade

 

Kredit resipi & gambar: Suri Abdullah

 

3. JERUK KULIT CEMPEDAK @ MANDAI

BAHAN-BAHAN:

  • 1 biji cempedak bersaiz sederhana
  • Air masak suam secukupnya 
  • 3 sudu makan (penuh) garam 
  • Bekas atau botol bersih | untuk menjeruk mandai

CARA MENJERUK:

1. Belah buah cempedak dan keluarkan isinya.

Ads

2. Kemudian bersihkan kulit cempedak dengan membuang bahagian durinya dan hanya bahagian isi putih sahaja diambil.

Koleksi Resipi Jeruk Boleh Buat Secara Homemade

3. Potong kulit cempedak berbentuk kiub dan cuci bersih. Toskan.

4. Gaul kulit cempedak dengan garam hingga rata. Kemudian masukkan ke dalam bekas atau botol bersih.

5. Tuang air masak suam hingga kulit cempedak tenggelam. Tutup botol dengan penutup.

6. Simpan jeruk mandai di tempat gelap dan terlindung dari matahari dan peram selama seminggu sebelum dinikmati.

Koleksi Resipi Jeruk Boleh Buat Secara Homemade

 

CARA MEMASAK JERUK MANDAI

 

BAHAN-BAHAN:

  • 1 cawan mandai @ jeruk kulit cempedak yang dihiris nipis
  • 1 biji bawang besar | hiris
  • 2 ulas bawang putih | hiris
  • 1 biji cili hijau | hiris
  • 1 biji cilimerah | hiris
  • 10 biji cili padi hijau | hiris (boleh diabaikan)
  • 1 genggam ikan bilis | dibersihkan & rendam sekejap

CARA MEMASAK:

  1. Keluarkan secukupnya kulit cempedak @ mandai jeruk tadi, cuci bawah air paip dan perah airnya.
  2. Hiris nipis dan goreng hingga agak-agak garing. Ketepikan.
  3. Ikan bilis ditoskan dan goreng hingga garing. Ketepikan.
  4. Tinggalkan kurang lebih 4 sudu makan minyak dalam kuali. Tumis bawang besar dan bawang putih hingga layu.
  5. Masukkan hirisan cili merah, cili hijau dan cili padi. Kacau rata dan masak sekejap.
    Tambah mandai yang digoreng garing tadi, gaul rata dan masukkan ikan bilis goreng.
  6. Kacau dan masak sekejap hingga kering. Rasa dan jika perlu, baru tambah sedikit garam.
  7. Angkat dan boleh hidangkan dengan nasi panas.

Koleksi Resipi Jeruk Boleh Buat Secara Homemade

Kredit resipi & foto: Mariana Zainal

 

4. JERUK BAWANG PUTIH

BAHAN-BAHAN:

  • 20 labu bawang putih | cuci bersih tapi jangan kopek kulitnya.Kukus hingga masak.
  • 1 cawan cuka
  • 2 cawan air
  • 1/2 cawan gula
  • 5 sudu makan garam(cm guna 4 sudu makan sahaja)

Koleksi Resipi Jeruk Boleh Buat Secara Homemade

CARA MEMASAK:

1.  Satukan air,garam,gula dan garam ke dalam periuk.

2.  Masak hingga mendidih.

3.  Kemudian masukkan bawang putih dan biarkan mendidih sekejap.

4. Biarkan betul-betul sejuk baru masukkan jeruk ke dalam balang yang kedap udara.

5.  Jika simpan dalam peti sejuk, jeruk dapat bertahan selama 2 bulan tapi jika letak di luar ianya boleh disimpan selama 2 minggu.

Koleksi Resipi Jeruk Boleh Buat Secara HomemadeKoleksi Resipi Jeruk Boleh Buat Secara Homemade

Nota: Guna sudu yang bersih setiap kali mengambil jeruk dari balang agar jeruk bawang ini dapat bertahan lama. Selamat mencuba!

 

Kredit gambar & resipi sepenuhnya: blog cikmanggis ( http://mamakitchen-makcikmanggis.blogspot.my/2010/11/jeruk-bawang-putih.html )

 

5. CILI JERUK HOMEMADE

BAHAN-BAHAN:

  • Cili hijau segar – basuh dan lap kering-kering.
  • Balang kaca – basuh & lap kering-kering
  • Gula secukupnya
  • Garam secukupnya
  • Cuka makan

CARA MEMBUAT:

1. Pilih cili yang segar dan basuh bersih. Kemudian keringkan hingga tiada kesan air.

Koleksi Resipi Jeruk Boleh Buat Secara Homemade

2. Untuk menyimpan cili jeruk, guna balang kaca. Pastikan balang juga dibasuh bersih dan di lap hingga kering.

Koleksi Resipi Jeruk Boleh Buat Secara Homemade

3. Potong cili. Jangan potong terlalu tebal atau terlalu nipis. Sedang-sedang sahaja. Kemudian tampi sedikit bagi mengeluarkan bijinya.

Koleksi Resipi Jeruk Boleh Buat Secara Homemade

4. Ambil cili dan masukkan separuh ke dalam balang.

Koleksi Resipi Jeruk Boleh Buat Secara Homemade

5. Seterusnya masukkan 2 sudu makan gula. Kemudian masukkan lebihan cili potong tadi dan masukkan 2 sudu makan gula lagi.

Koleksi Resipi Jeruk Boleh Buat Secara Homemade

6. Masukkan sedikit garam dan tuang cuka mengikut jumlah yang dikehendaki. ( empunya resipi letak cuka pada paras cili.)

Koleksi Resipi Jeruk Boleh Buat Secara Homemade

7. Tutup penutup balang dan goncangkan. Ia bertujuan untuk melarutkan gula dan garam yang dimasukkan tadi.

Koleksi Resipi Jeruk Boleh Buat Secara Homemade

8. Simpan semalaman dan cili jeruk ni boleh dinikmati pada keesokan harinya.

Koleksi Resipi Jeruk Boleh Buat Secara Homemade

 

INFO RASA:

  1. Cili dan balang perlu kering dan tidak ada air supaya cili yang dijeruk tahan lama.
  2. Cili jeruk ini boleh tahan berbulan-bulan.
  3. Boleh disimpan dalam peti sejuk atau letak dekat meja dapur sahaja pun boleh.

Kredit resipi & foto: Noriffah Mohd Hassan

 

6. SAYUR JERUK

BAHAN-BAHAN:

  • 1 besen sayur Kai Choy
  • 2 sudu makan gula merah
  • 1 genggam nasi sejuk
  • 1 sudu teh garam

CARA PENYEDIAAN:

1. Buka daun sayur sehelai demi sehelai dan jemur di abwah matahari supaya layu. Jangan jemur hingga kering pula.

Koleksi Resipi Jeruk Boleh Buat Secara Homemade

2. Angkat daun dan basuh bersih-bersih. Masukkan dalam bekas untuk merendam.

3. Kemudian masukkan air secukupnya, gula merah, nasi sejuk dan garam. Jika suka rasa sayur jeruk yang masin, boleh tambah jumlah garam.

Koleksi Resipi Jeruk Boleh Buat Secara Homemade

4. Rendam selama 2-3 hari. Boleh tindih sayur guna lesung batu supaya sayur tenggelam dan betul-betul layu.

Koleksi Resipi Jeruk Boleh Buat Secara Homemade

5. Untuk menyimpan sayur jeruk, ambil sayur dan masukkan dalam bekas bertutup. Kemudian simpan dalam peti sejuk. Nak masak, baru bilas dah masak ikut selera anda.

Koleksi Resipi Jeruk Boleh Buat Secara Homemade

Kredit resipi & foto: Sharinaz Redwan

 

7. JERUK BELIMBING BULUH

BAHAN-BAHAN:

  • Buah belimbung buluh
  • Garam kasar secukupnya
  • Gula ikut jumlah air & buah
  • Air secukupnya

CARA MEMASAK:

1. Bersihkan buah belimbing dan potong hujung & pangkalnya.

Koleksi Resipi Jeruk Boleh Buat Secara Homemade

2. Rendam buah dengan air garam selam 1-2 hari. Jumlah garam agak-agak sahaja. Tak nak masin sangat sebab tujuannya hanya nak kurangkan rasa masam belimbing.

3. Toskan air garam dan bilas sedikit buah belimbing dengan air bersih.

4. Masak air gula dan biarkan suam.

5. Susun buah dalam balang dan tuangkan air gula yang hampir sejuk.

Koleksi Resipi Jeruk Boleh Buat Secara Homemade

6. Letak sedikit cuka dan garam. Nak abiakan pun boleh.

Koleksi Resipi Jeruk Boleh Buat Secara Homemade

7. Biarkan belimbing mesra dengan air gula anggaran 1-2 hari. Kemudian bolehlah dinikmati. ( empunya resipi peram 1 jam dah boleh makan.)

Koleksi Resipi Jeruk Boleh Buat Secara Homemade

Kredit resipi & foto: Iti Hassan

 

8. PETAI JERUK

BAHAN-BAHAN
  • Petai
  • Garam
  • Asam gelugor
  • Cili padi (pilihan)
CARA MENYEDIAKANNYA:
1. Kopek petai dan untuk mengelakkan petai kecut rendamkan dalam air panas dalam 5-10 minit.
Koleksi Resipi Jeruk Boleh Buat Secara Homemade
2. Toskan petai dan masukkan dalam botol atau bekas kosong.
3. Masakkan air kosong bersama garam dan tambahkan asam gelugor sekeping. Biarkan air garam sehingga mendidih dan tutupkan api.
4. Biarkan air garam sejuk. Bila sudah sejuk masukkan ke dalam botol berisi petai tadi.
Koleksi Resipi Jeruk Boleh Buat Secara Homemade
5. Jika suka boleh masukkan cili padi. Tutup rapat bekas dan letakkan dalam peti sejuk.
Koleksi Resipi Jeruk Boleh Buat Secara Homemade
Kredit resipi & foto: Zaidah Zainal

9. JERUK MAMAN

Ads

BAHAN-BAHAN:

  • Daun maman
  • 1 cawan nasi | dikisar kasar
  • 1 sudu makan garam kasar
  • Air bertapis | jumlahnya sama paras dengan daun maman
  • Cili padi | ikut citarasa

CARA MEMBUAT:

1. Daun maman dicuci bersih bagi membuang pasir. Kemudian potong kecil dan dijemur seketika supa sedikit layu.

Koleksi Resipi Jeruk Boleh Buat Secara Homemade

Koleksi Resipi Jeruk Boleh Buat Secara Homemade

2. Ambil botol bersih. Masukkan daun maman dan juga air. Jumlah air perlulah sama paras dengan daun maman tadi.

Koleksi Resipi Jeruk Boleh Buat Secara Homemade

  Koleksi Resipi Jeruk Boleh Buat Secara Homemade

3. Seterusnya masukkan nasi, garam kasar dan cili. Gaul rata dan tutup botol.

Koleksi Resipi Jeruk Boleh Buat Secara Homemade

4. Tunggu selama 2 @3 hari sebelum jeruk maman ini boleh dimakan. Setelah cukup masa peraman, simpan jeruk di dalam peti sejuk supaya tahan lebih lama.

 

Kredit resipi & gambar: Chikta Karim

 

10. JERUK MANGGA EPAL

BAHAN-BAHAN:

  •  1 plastik buah mangga epal ( RASA: Anggaran dalam 15-20 biji)
  • 2 genggam garam kasar
  • 1 sudu makan kapur makan – dibancuh dengan air
  • 1 kg gula
  • 3 cawan air
  • 2 balang plastik besar

CARA PENYEDIAAN:

1. Basuh buah mempelam dan potong ikut kreativiti. Lebih sedap jika dikupas kulit. Basuh sekali lagi dan toskan airnya.

Koleksi Resipi Jeruk Boleh Buat Secara Homemade

2. Isi hirisan mempelam dalam balang dan masukkan garam kasar anggaran 1 genggam untuk satu balang besar seperti dalam gambar. Peram semalaman dalam peti sejuk. Esoknya, sejatkan air.

Koleksi Resipi Jeruk Boleh Buat Secara Homemade

3. Isikan kembali mempelam dalam balang. Buat air kapur. Ambil 1 sudu makan kapur dan bancuh dengan air. Jumlah air anggaran tenggelam buah. Tuang dalam balang. Peram selama 6- 12 jam.

Koleksi Resipi Jeruk Boleh Buat Secara Homemade

4. Untuk kuantiti mempelam sebanyak 1 plastik tadi, guna 1 kg gula dan masak dengan 3 cawan air. Jika nak lebih air pun boleh. Setelah gula larut, sejukkan.

Koleksi Resipi Jeruk Boleh Buat Secara Homemade

5. Ambil mempelam yang direndam air kapur, basuh bersih dan toskan airnya. Isikan ke dalam balang dan masukkan air gula. Tidak mengapa jika mempelam tidak tenggelam kerana nanti buah tadi akan berair sendiri.

Koleksi Resipi Jeruk Boleh Buat Secara Homemade

6. Hasil mempelam yang direndam dengan air gula. Simpan dalam peti sejuk semalaman sebelum boleh dinikmati pada keesokan harinya.

Koleksi Resipi Jeruk Boleh Buat Secara Homemade

7. Jeruk mangga yang telah sedia untuk dinikmati.

Koleksi Resipi Jeruk Boleh Buat Secara Homemade

Kredit resipi & foto: Nor Shakinah Md Zainal

 

 

11. JERUK LIMAU KASTURI ASAM BOI

BAHAN-BAHAN:

  • Limau Kasturi
  • Asam boi putih
  • Candy brown sugar- boleh beli di pasaraya

Koleksi Resipi Jeruk Boleh Buat Secara Homemade

CARA MEMASAK:

1. Cuci bersih limau kasturi.

Koleksi Resipi Jeruk Boleh Buat Secara Homemade

2. Rebus air hingga mendidih. Pastikan kuantiti air dapat menenggelamkan Masukkan limau ke dalam periuk dan biar mendidih 8-9 minit. Kacau sekali sekala supaya masak sekata. Kemudian toskan. Biar kering, tiada air di kulit luar limau. Nak lagi mudah, ambil tisu dan golek limau sambil keringkan dengan kipas.

Koleksi Resipi Jeruk Boleh Buat Secara Homemade

Ads

3. Bila kulit limau sudah kering,ambil pisau tajam dan potong limau seperti dalam gambar. Jangan sampai putus.

Koleksi Resipi Jeruk Boleh Buat Secara Homemade

4. Ambil penapis dan mangkuk kemudian picitl limau sampai habis jus. Buang semua biji yang ada. 

Koleksi Resipi Jeruk Boleh Buat Secara Homemade
5. Hasil jus limau yang diperah tadi.

Koleksi Resipi Jeruk Boleh Buat Secara Homemade

6. Kemudian, ambil asamboi dan sumbat masuk dalam limau. Lebih mudah jika beli limau kasturi bersaiz besar.

Koleksi Resipi Jeruk Boleh Buat Secara Homemade
7. Hasil limau kasturi yang telah disumbat dengan asam boi.

Koleksi Resipi Jeruk Boleh Buat Secara Homemade

8. Seterusnya, tumbuk Candy Brown Sugar sampai hancur.

Koleksi Resipi Jeruk Boleh Buat Secara Homemade

9. Ambil balang kaca dan letak limau asam boi di bahagian dasarnya. Kemudian masukkan candy brown sugar yang sudah ditumbuk tadi. Lakukan secara berselang seli.

Koleksi Resipi Jeruk Boleh Buat Secara Homemade

10. Setelah siap dilapis, beginilah rupanya nanti. Lapisan paling atas tu haruslah gula.

Koleksi Resipi Jeruk Boleh Buat Secara Homemade

11. Akhir sekali, tuang jus limau kasturi yang telah diperah tadi.

Koleksi Resipi Jeruk Boleh Buat Secara Homemade

12. Tutup balang kaca tdan simpan di tempat redup dan kering. Perap selama 3 bulan supaya limau dan asam boi menjadi lembut dan manis. Dalam 2-3 hari sekali, goncangkan balang agar jus terkena pada limau yang dibahagian atas.

Koleksi Resipi Jeruk Boleh Buat Secara Homemade

13. Setelah cukup tempoh pemeraman, limau dan asam boi akan menjadi lembut macam ni. Untuk menikmatinya, ambil limau dan tambahkan air sejuk. Ubah suai rasa ikut selera.

Koleksi Resipi Jeruk Boleh Buat Secara Homemade

Koleksi Resipi Jeruk Boleh Buat Secara Homemade

Kredit resipi & foto: Sue Bertley

 

12. JERUK BETIK TANPA PENGAWET

BAHAN-BAHAN:

  • 3 @ 4 biji betik mangkal (betik yang keras tapi bukan yang dah masak)
  • 3 sudu besar kapur makan
  • 1 cawan cuka
  • 1 cawan gula pasir kasar
  • 5 sudu teh garam halus
  • 15 biji asam boi putih
  • 20 biji cili padi – ( 10 biji dihiris, 10 biji tak payah hiris. Boleh kurangkan kalau tak suka pedas)

CARA PENYEDIAAN:
1. Kupas kulit betik nipis sahaja. Dan potong seperti dalam gambar. Tebal lebih kurang setengah cm. Jangan terlalu nipis dan jangan terlalu tebal.)

Koleksi Resipi Jeruk Boleh Buat Secara HomemadeKoleksi Resipi Jeruk Boleh Buat Secara Homemade
2. Rendam buah betik tadi dengan air. Jumlahnya hanya separas buah betik sahaja. Masukkan kapur makan. Ramas kapur makan dalam air hingga hancur. Rendam buah selama 1- 2 jam.

Koleksi Resipi Jeruk Boleh Buat Secara HomemadeKoleksi Resipi Jeruk Boleh Buat Secara Homemade
3. Selepas direndam selama 1-2 jam, toskan air buah betik tadi hingga kering. Tidak perlu bilas dengan air.

4. Masukkan kepingan betik ke dalam bekas. Satukan dengan cuka, gula, garam, asam boi dan cili padi.

Koleksi Resipi Jeruk Boleh Buat Secara HomemadeKoleksi Resipi Jeruk Boleh Buat Secara Homemade
5. Pakai sarung tangan, gaul bahan-bahan tadi hingga sebati. Masukkan ke dalam bekas. Simpan dalam peti sejuk semalaman sebelum dinikmati.

Koleksi Resipi Jeruk Boleh Buat Secara HomemadeKoleksi Resipi Jeruk Boleh Buat Secara Homemade
6. Jeruk betik enak di makan sejuk. Kalau nak simpan di luar peti sejuk pun boleh.

TIP:
1. Wajib rendam kepingan betik menggunakan air kapur supaya betik jadi rangup dan pejal.
2. Semasa menjeruk betik, pastikan tidak menambah air. Cukup sekadar guna cuka dan gula kerana betik akan berair. Jika tambah air, jetruk tidak akan tahan lama dan berbuih.

Kredit resipi & foto: Chef Asma Nordin

 

Nak cari aneka ‘HOME APPLIANCES’ yang berkualiti dan kena dengan bajet? Boleh dapatkan DISINI.

 

Nak lebih banyak resipi best? Boleh cuba resipi di bawah ni:

Cara Buat Kulit Mille & Durian Crepe Guna Tepung Gandum

Tomyam Sayur Thai. Resipi Istimewa Yang Sangat Sedap.

Resipi Kimbap Korea. Buat Sendiri Baru Puas Hati.

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI