Menikmati manisan di akhir hidangan seolah-olah satu pelengkap yang memuaskan. Sebab itu, kebiasaannya hidangan manisan seperti aneka bubur dan pengat manis sering menjadi pilihan ramai pada akhir hidangan termasuklah ketika berbuka puasa bersama keluarga tersayang. Apa kata anda cuba aneka manisan seperti bubur dan pengat yang mudah disediakan ini. Buat sendiri lebih jimat dan dijamin bersih.
KOLEKSI RESIPI MANISAN HOMEMADE PALING MUDAH BUAT UNTUK BERBUKA
1. BUBUR BEBOLA PULUT BERSAGU BERSAMA KELADI
BAHAN BEBOLA PULUT: • 100gm tepung pulut • 50gm kelapa parut • 30gm gula merah/melaka • Sedikit air • Garam secukup rasa • 1 sudu makan minyak masak • 1 sudu teh tepung jagung
BAHAN UNTUK DOH: • 1 helai daun pandan • 100gm keladi yang dipotong dadu serta direbus • 1/2 sudu teh garam
UNTUK KUAH: • 250gm santan pekat • 100gm gula pasir • 50gm sagu mata ikan yang telah dibasuh dan ditoskan airnya • 650ml air untuk merebus
CARA MEMASAK: 1. Untuk membuat inti kelapa; Campurkan kelapa parut, minyak masak, air sebanyak satu cawan, gula merah/melaka, daun pandan dan tepung jagung di dalam kuali dan kacau. Kemudian hidupkan api masaklah sehingga kering. Sejukkan dan ketepikan. 2. Untuk membuat doh; Di dalam periuk, jerang air bersama daun pandan sehingga mendidih. Kemudian gaulkan tepung pulut bersama 1/2 sudu teh garam dan sedikit air. Bancuh sehingga tidak melekat pada tangan dan boleh membentuk doh. 3. Ambil secubit tepung pulut sebesar duit syiling 0.50 sen, bentukkan bulat dan leperkan. Masukkan inti kelapa yang telah disejukkan tadi, bentukkan bulat semula. 4. Didihkan air di dalam periuk, kemudian masukkan bebola pulut tersebut ke dalam air yang mendidih. Masak sehingga bebola pulut timbul di permukaan. Buatlah sehingga habis ke semua adunan tadi. 5. Untuk membuat kuah; Satukan keladi, gula, garam, santan pekat dan sagu mata ikan dalam satu periuk. Masaklah sehingga kuah agak memekat. 6. Manisan ini siap untuk dihidangkan.
2. BUBUR LABU DAN CHA-CHA
BAHAN-BAHAN: • 100gm cha-cha • 100gm labu yang telah dipotong • 100gm gula pasir atau secukup rasa • 50gm gula merah/melaka • 250gm santan • 600am air • 1 helai daun pandan • 2 sudu makan sagu mata ikan | basuh dan toskan air • 1/2 sudu teh garam
CARA MEMASAK: 1. Rebus cha-cha sehingga agak kembang, kemudian masukkan labu. Masaklah sehingga empuk. 2. Setelah empuk masukkan sagu, gula, gula merah, garam dan daun pandan. Kacau sebentar kemudian masukkan santan pekat. 3. Apabila kuah telah menggelegak dan agak pekat, tutup api dan sedia untuk dihidangkan.
3. BUBUR CANDIL
BAHAN-BAHAN:
UNTUK DOH: • 100gm tepung ubi kayu |untuk doh • 1 cawan air |untuk doh • 1-2 titis pewarna merah • 1-2 titis pewarna hijau • 1-2 titis pewarna ungu • 1 sudu teh air kapur • 1 1/2 sudu teh garam
UNTUK KUAH: • 250gm santan pekat • 100gm gula pasir • 50gm gula merah/melaka • 1 sudu makan tepung ubi |untuk kuah • 1 helai daun pandan |simpul • Sedikit garam • 600ml air untuk merebus
CARA MEMASAK: 1. Di dalam periuk, jerang air bersama daun pandan sehingga mendidih. Ketepikan. 2. Untuk membentuk doh; gaulkan tepung ubi bersama 1/2 teh garam, air kapur dan sedikit air sehingga membentuk doh. 3. Bahagikan kepada tiga bahagian dan titiskan pewarna uli sehingga warna sekata, bentukkan bulat-bulat. 4. Kemudian masukkan ke dalam air yang mendidih. Masak sehingga doh timbul di permukaan. Tutupkan api. Ketepikan. 5. Untuk membuat kuah; Gaulkan gula merah/melaka, tepung ubi bersama 1 cawan air sehingga sekata, kemudian masukkan ke dalam periuk candil tadi. Masaklah sehingga kuah agak pekat. 6. Untuk menghidang, curahkan santan pekat yang telah digaulkan bersama garam.
4. ASAM GUMPAL
BAHAN INTI ASAM GUMPAL: • 100gm kacang hijau • 1 keping gula melaka • 1 liter air
BAHAN SAGU MATA IKAN: • 100gm biji sagu • 2 1/2 cawan air suam
BAHAN UNTUK KUAH: • 250gm santan pekat • 2 cm halia yang dihiris halus • 1/2 sudu teh halba • 1/2 sudu teh garam • 1 biji bawang merah yang dihiris
CARA MEMASAK: 1. Untuk membuat inti; Rebus kacang hijau hingga empuk masukkan gula melaka masaklah sehingga menjadi pes kacang hijau. Ketepikan. 2. Seterusnya gaulkan sagu mata ikan bersama 1/2 cawan air suam, bentukkan sagu mata ikan di tapak tangan. Masukkan inti dan bentukkan bulat. Buatlah sehingga selesai. Kukus selama 20-30 minit atau sehingga masak. 3. Untuk kuahnya; Di dalam periuk masaklah santan bersama dua cawan air, halba, halia, bawang merah dan garam. Apabila mendidih masukkan asam gumpal yang telah dikukus tadi. Masaklah sehingga kuah agak memekat. 4. Angkat dan manisan ini sedia untuk dihidangkan.
Ads
5. BUBUR NANGKA BERSAGU DAN KELADI
BAHAN-BAHAN: • 200gm keledek |potong dadu • 200gm keladi |potong dadu • 4-5 biji isi nangka |carik kasar • 50gm sagu mata ikan |basuh dan ditoskan airnya • 250gm gula pasir atau secukup rasa • 250gm santan • 600gm air • 1 helai daun pandan • 1/2 sudu teh garam
CARA MEMASAK: 1. Rebus keladi hingga empuk. Setelah empuk masukkan gula, garam dan daun pandan. Kacau sebentar kemudian masukkan santan pekat. 2. Apabila kuah telah menggelegak dan agak pekat, masukkan isi nangka dan kacau perlahan. Biar mereneh seketika dan tutup api. 3. Angkat dan manisan sedia untuk dihidangkan.
6. BUBUR BARLI DAN KELEDEK
BAHAN-BAHAN: • 100gm barli • 200gm keledek yang dipotong dadu • 250gm gula pasir atau secukup rasa • 250gm santan • 600gm air • 1 helai daun pandan • 1/2 sudu teh garam
CARA MEMASAK: 1. Rebus barli dan keledek hingga kembang dan empuk. Setelah empuk masukkan gula, garam dan daun pandan. Kacau sebentar kemudian masukkan santan pekat. 2. Apabila kuah telah menggeleggak dan agak pekat, tutup api dan sedia untuk dihidang.
7. BUBUR ANEKA UBI
BAHAN-BAHAN: • 50gm keledek berwarna oren yang dipotong dadu • 50gm ubi keledek kuning yang dipotong dadu • 50gm ubi kayu yang dipotong dadu • 50gm ubi keladi yang dipotong dadu • 250gm gula pasir atau secukup rasa • 250gm santan • 650gm air • 1 helai daun pandan | simpul • 1/2 sudu teh garam
CARA MEMASAK: 1. Rebus keledek, ubi kayu dan keladi hingga kembang dan empuk. 2. Setelah empuk masukkan gula, garam dan daun pandan. Kacau sebentar, kemudian masukkan santan pekat. 3. Apabila kuah telah menggelegak dan agak pekat, tutup api dan sedia untuk dihidang.
8. BUBUR BUTIR NANGKA
BAHAN-BAHAN: • 100gm tepung pulut • 1-2 titis pewarna merah • 1-2 titis pewarna hijau • 1-2 titis pewarna kuning • 250gm gula pasir atau secukup rasa • 250gm santan • 400gm air | kuah santan • 600gm air | untuk rebus butir nangka • 1 helai daun pandan |simpul • 1/2 sudu teh garam
Ads
CARA MEMASAK: 1. Jerang air di dalam periuk hingga menggelegak. 2. Untuk membuat butir nangka; gaulkan tepung pulut bersama garam dan sedikit air. Gaul hingga menjadi seperti doh. Bahagikan kepada tiga bahagian dan titiskan pewarna kepada setiap bahagian. Gaul hingga warna sekata dan bentuk seperti butir nangka. 3. Masukkan butir-butir nangka tadi ke dalam air yg telah menggelegak. Tunggu sehingga butir nangka itu timbul barulah diangkat. Redam butir nangka yang telah masak di dalam air sejuk supaya tidak melekat. Ketepikan. 4. Untuk kuahnya pula; rebus air sebanyak 400gm hingga menggelegak. Kemudian masukkan butir nangka, gula, garam dan daun pandan. Kacau sebentar kemudian masukkan santan pekat. 5. Apabila kuah telah menggeleggak dan agak pekat, tutup api dan manisan ini sedia untuk dihidang.
9. PENGAT PISANG CAMPUR MI SIPUT
BAHAN-BAHAN: • 2 biji pisang nangka | bentuk bunga • 1 keping mi siput • 100gm gula pasir atau secukup rasa • 50gm gula merah/melaka • 250gm santan • 650gm air • 1 helai daun pandan • 1/2 sudu teh garam
CARA MEMASAK: 1. Rebus mi siput sehingga agak kembang, kemudian masukkan pisang. 2. Biar ia mereneh sebentar kemudian masukkan gula, gula merah/Melaka, garam dan daun pandan. Kacau sebentar kemudian masukkan santan pekat. 3. Apabila kuah telah menggelegak dan agak pekat, tutup api dan sedia untuk dihidang.
10. PENGAT KELADI, PISANG & KELEDEK
BAHAN-BAHAN: • 2 biji pisang nangka | dibentuk bunga • 100gm keladi |potong dadu sebesar lebih kurang 2cm x 2cm • 100gm keledek |potong dadu lebih kurang 2cm x 2cm • 100gm gula pasir atau secukup rasa • 50gm gula merah/melaka • 250gm santan • 650gm air • 1 helai daun pandan |simpul • 1/2 sudu teh garam
CARA MEMASAK: 1. Rebus keladi dan keledek sehingga empuk, kemudian masukkan pisang. 2. Masaklah sebentar kemudian masukkan gula, gula merah/Melaka, garam dan daun pandan. 3. Kacau sebentar kemudian masukkan santan pekat. Apabila kuah telah menggelegak dan agak pekat, tutup api dan sedia untuk dihidang.
11. BUBUR ANAK LEBAH
BAHAN-BAHAN: • 100gm tepung gandum • 100gm pulut | rendam selama 1 jam, tos airnya • 1-2 titis pewarna hijau • 1-2 titis pewarna merah • 100gm gula pasir atau secukup rasa • 250gm santan • 600gm air • 1 helai daun pandan | simpul • 1 sudu sudu teh garam
CARA MEMASAK: 1. Jerang air di dalam periuk hingga menggelegak. 2. Sementara itu, untuk membuat anak lebah; gaulkan tepung gandum bersama garam dan sedikit air. Gaul hingga menjadi seperti doh. 3. Cubit sedikit doh tadi dan gentel-gentel masukkan ke dalam air yang telah menggelegak. Buatlah sehingga habis. 4. Tunggu sehingga tepung itu timbul dan terapung di permukaan air. Setelah itu masukkan gula, 1/2 sudu teh garam dan daun pandan. Kacau sebentar kemudian masukkan santan pekat. Apabila kuah telah menggeleggak dan agak pekat, tutup api. Ketepikan. 5. Gaulkan garam pada pulut kemudian bahagikan kepada dua bahagian.Titiskan pewarna merah dan hijau. Gaulkan rata dan kukus sehinga pulut masak. Apabila sejuk bolehlah dibentuk dan dicurahkkan sekali bersama kuah santan yang telah dimasak tadi. 6. Manisan ini sedia untuk dihidangkan.
12. BUBUR BUAH DELIMA
Ads
BAHAN-BAHAN: • 100gm biji buah delima • 250gm santan pekat • 450gm air • 100gm gula atau secukup rasa • 1 1/2 sudu teh tepung jagung • 1/2 sudu teh garam • 1 helai daun pandan | simpul
CARA MEMASAK: 1. Jerang air sehingga mendidih, masukkan biji delima, masaklah sehingga biji delima timbul. Angkat dan disejukkan. Ketepikan.’ 2. Di dalam periuk satukan santan, air, gula, garam, tepung jagung dan daun pandan. Kacau sehingga sebati kemudian hidupkan api. Kacau senantiasa sehingga kuah agak memekat, tutupkan api. 3. Setelah itu bolehlah dihidangkan dengan meletakkan santan dahulu di dalam bekas bubur kemudian barulah diletakkan biji delima utnuk mendapatkan rupa yang menarik.
CARA MEMASAK: 1. Di dalam periuk, renehkan air bersama gula melaka dan gula pasir sehingga agak pekat. Ketepikan. 2. Di dalam kuali kacau tepung beras, santan, air dan garam. Kacau hingga sebati dan beras tidak berketul. 3. Kemudian hidupkan api, kacau hingga tepung menjadi kental. Masukkan ke dalam acuan yang sesuai untuk membentuknya, apabila sejuk bolehlah dihidangkan bersama air gula.
14. PENGAT KELEDEK UNGU
BAHAN-BAHAN: • 400gm keledek ungu |potong dadu lebih kurang 2cm x 2cm • 100gm gula pasir atau secukup rasa • 50gm gula merah/melaka • 250gm santan • 600gm air • 1 helai daun pandan | simpul • 1/2 sudu teh garam
CARA MEMASAK: 1. Rebus keledek sehingga empuk, kemudian masukkan gula, gula merah/melaka, garam dan daun pandan. 2. Kacau sebentar kemudian masukkan santan pekat. Apabila kuah telah menggelegak dan agak pekat, tutup api dan sedia untuk dihidang.
15. BUBUR JAGUNG DAN KACANG MERAH
BAHAN-BAHAN: • 1 tongkol jagung manis | dihiris • 100gm kacangf merah @ kidney beans |rebus hingga empuk • 100gm gula pasir atau secukup rasa • 250gm santan • 400gm air • 1 helai daun pandan | simpul • 1/2 sudu teh garam
CARA MEMASAK: 1. Rebus rebus biji jagung lebih kurang 15 minit untuk mengeluarkan rasa jagung, kemudian masukkan kidney beans yang telah direbus sebentar. 2. Setelah itu masukkan gula, garam dan daun pandan. Kacau sebentar kemudian masukkan santan pekat. 3. Apabila kuah telah menggeleggak dan agak pekat, tutup api dan manisan ini sedia untuk dihidangkan.
Masakan ibu tentunya yang terbaik. Ada bercadang nak buat makan-makan dan tercari-cari menu sedap tapi mudah masak untuk keluarga sempena cuti Awal Muharam? Ini antara menu-menu masakan yang sesuai disediakan dan boleh dijadikan sajian istimewa keluarga dari pagi hinggalah malam. Semuanya sangat sedap, mudah dan membuka selera. Selamat mencuba!
KOLEKSI MASAKAN HOMEMADE YANG SEDAP & MUDAH
1. BIHUN GORENG TAUCU
BAHAN-BAHAN:
100gm bihun
100gm tauge – buang ekor
100gm daun bawang – hiris pendek
1 keping kek ikan – hiris
150gm udang – buang kulit
3 sudu makan pes cili kering
2 sudu makan pes taucu
1 sudu makan sos tiram
1 sudu malam sos tomato
Garam dan gula secukup rasa
3 sudu makan minyak masak
BAHAN KISAR HALUS:
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 sudu makan udang kering – rendam & tos
2 sudu makan ikan bilis – rendam & tos
CARA MEMASAK: 1. Panaskan minyak masak dan tumsi bahan kisar hingga wangi. 2. Masukkan pes cili kering. Kacau lagi dan masukkan taucu. Kacau rata. 3. Seterusnya masukkan udang. Apabila sudah bertukar warna, tambahkan sos tiram dan sos tomato. Gaul. 4. Masukkan bihun yang telah direndam tadi. Masukkan juga sedikit air dan masak hingga bihun lembut. 5. Tambahkan tauge dan daun bawang serta perasakan dengan garam serta gula dengan secukupnya. 6. Angkat dan masakan ini sedia untuk dinikmati.
2. TEH TARIK SUPER KAW
BAHAN-BAHAN:
3 liter air
5 sudu makan serbuk teh
5 uncang teh cap 888 serbuk wangi
3 tin susu pekat manis
1 tin susu cair
1 sudu teh garam halus
( bahan-bahan diatas boleh agak-agak. Jangan takut letak lebih bahan sampai dapat rasa ‘kaw’ yang diingini.)
CARA MEMASAK:
1. Panaskan air sampai menggelegak. Masukkan semua teh, kacau dan biarkan 5 minit.
2. Kemudian masukkan susu pekat manis, susu cair dan garam. Kacau lagi dan biarkan masak dalam 5 minit.
3. Rasa air. Tambah bahan yang diperlukan sampai dapat rasa yang diingini.
CARA MEMASAK: 1. Panaskan minyak sapi dan minyak masak di dalam periuk. Tumis rempah penumis dan bahan hiris hingga wangi. 2. Masukkan rempah kurma. Kacau rata dan masukkan sedikit air. Kacau hingga pecah minyak. 3. Masukkan beras yang telah ditoskan. Kacau seketika bersama daun pandan. 4. Masukkan separuh dari hirisan daging, air rebuan daging, susu cair, kiub pati daging dan tomato. Perasakan dengan garam secukup rasa. 5. Pindahkan periuk ke dalam rice cooker dan masak seperti biasa. 6. Untuk menyediakan air asam, satukan semua bahan dan kacau rata. 7. Hidangkan bersama nasi daging.
4. UDANG GULAI LEMAK CILI PADI & DAUN SELOM
BAHAN-BAHAN:
1kg udang saiz XL – bersihkan
1 cekak daun selom – celur seketika
700ml santan
1 keping asam gelugur
3 batang serai – titik
1 helai daun kunyit – hiris
Garam secukup rasa
BAHAN KISAR:
20 biji cili padi
4cm kunyit hidup
CARA MEMASAK: 1. Masukkan santan ke dalam periuk bersama bahan kisar, serai, daun kunyit dan asam gelugur. Renehkan. 2. Bila kuah sudah mendidih, masukkan udang dan daun selom yang telah dicelur tadi. Masak hingga udang bertukar warna kemerahan. 3. Perasakan dengan garam secukupnya dan kecilkan api. 4. Biar selama 2-3 minit dan padamkan api. Angkat serta masakan ini sedia untuk dihidangkan bersama menu potluck yang lain.
5. SATE DAGING GORENG
BAHAN-BAHAN:
1kg daging – hiris kecil & nipis
200gm kacang tanah – sangai & kisar
1/2 cawan gula
Garam secukup rasa
Minyak masak secukupnya
BAHAN KISAR:
20 tangkai cili kering
10 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
3cm halia
4 batang serai
2cm lengkuas
1 sudu makan serbuk kunyit
1 sudu teh serbuk jintan manis
1 sudu teh serbuk jintan putih
CARA MEMASAK: 1. Cuci daging bersih-bersih dan toskan airnya. 2. Masukkan daging ke dalam mangkuk bersama bahan kisar, garam, gula dan kacang tanah. Gaul rata dan sebati. 3. Tutup bekas daging dan perap semalaman dalam peti sejuk. 4. Apabila sedia untuk dimasak, keluarkan sate dari peti sejuk dan biarkan pada suhu bilik seketika. 5. Panaskan minyak masak dalam kuali non-stick, Goreng sate guna api sederhana. Bila masak, angkat dan tapis sate tadi bagi membuang lebihan minyak. 6. Jika sate agak kering semasa dimasak, masukkan air perapan daging dengan secukupnya. 7. Masakan istimewa ini sedia untuk dihidangkan.
6. KARI IKAN BAWAL MAS
BAHAN-BAHAN:
2 ekor ikan bawal mas – potong dua atau tiga
200ml santan
½ cawan air asam
3 tangkai daun kari – lurut dari tangkai
1 sudu makan serbuk cili
3 sudu makan rempah kari ikan
1 sudu teh serbuk kunyit
1 ½ sudu makan rempah penumis
2 cawan air
Garam dan gula secukup rasa
BAHAN HIRIS:
1 biji bawang besar
8 biji bawang merah
6 ulas bawang putih
3cm halia
BAHAN TAMBAHAN:
1 biji terung panjang – belah dua & potong empat
3 biji bendi – potong dua
1 biji cili merah – belah dua
1 biji cili hijau – belah dua
1 biji tomato – belah empat
CARA MEMASAK: 1. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan hiris hingga wangi. 2. Masukkan rempah penumis dan daun kari. Kecilkan sedikit api. 3. Setelah garing, masukkan bancuhan serbuk kari, serbuk cili dan serbuk kunyit. Kacau rata hingga pecah minyak. Tambah air dan air asam jawa. 4. Bila kuah mereneh, masukkan ikan diikuti dengan santan. Biarkan mendidih. 5. Tambahkan terung, kacang bendi, cili dan tomato. 6. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. 7. Setelah 2-3 minit, trutup api dan hidangkan segera.
7. SOTONG BAKAR SERAI
BAHAN-BAHAN:
1kg sotong bersaiz XL – bersih & toskan
100ml santan kotak
Garam dan gula secukup rasa
BAHAN KISAR:
4 biji bawang merah
3 tangkai cili kering
2 batang serai
2 ulas bawang putih
BAHAN SUMBAT:
2 keping tauhu
1 biji telur
3 sudu makan daging kisar
1 biji bawang besar – dadu halus
3 biji bawang merah – cincang halus
2 ulas bawang putih – cincang halus
3 biji cili merah – cincang halus
1 sudu makan sos tiram
1 sudu teh serbuk lada sulah
Garam secukup rasa
1 sudu makan minyak masak
CARA MEMASAK: 1. Untuk menyediakan bahan perapan sotong, campurkan bahan kisar bersama santan. Perasakan dengan garam dan gula dengan secukup rasa. Ketepikan. 2. Bagi menyediakan bahans umbat sotong, panaskan sedikit minyak dalam kuali. Tumis bawang besar dan bawang putih hingga wangi. 3. Tambahkan daging kisar, tumis hingga kering. 4. Masukkan tauhu yang dihancurkan. Gaul rata. 5. Perasakan dengan garam serta gula dengan secukupnya. Tutup api dan sejukkan. 6. Bila inti sejuk, pecahkan telur, kacau rata dan tambahkan hirisan daun bawang serta daun ketumbar. 7. Sumbat bahan isian ke dalam sotong, padatkan dan tutup guna kepala sotong. Pin guna lidi dengan kemas. 8. Gaul sotong dengan bahan perapan. Perap seketika. 9. Untuk memasak, panaskan sedikit minyak dalam kuali non-stick dan panggang sotong guna api sederhana hingga masak. Sedia untuk dinikmati bersama menu potluck yang lain.
8. BUBUR CANDIL PANDAN
BAHAN-BAHAN:
600ml santan pekat
200gm tepung gandum
250gm gula
250ml air perahan daun pandan
2 helai daun pandan|disiat & simpul
Secubit garam
CARA MEMASAK:
Uli tepung gandum bersama air perahan daun pandan sehingga menjadi doh yang agak lembut.
Bentukkan doh menjadi bebola kecil atau lonjong atau mengikut bentuk yang diingini.
Celur doh sehingga ia menjadi lembut kemudian toskan.
Di dalam periuk yang berlainan, satukan santan, gula dan daun pandan. Didihkan sehingga ia hampir mendidih.
Masukkan doh candil yang telah direbus terlebih dahulu berserta secubit garam. Didihkan lagi untuk beberapa minit sehingga semua bahan menjadi sebati.
9. BUBUR JAGUNG SAGU
BAHAN-BAHAN:
200gm jagung
100gm sagu|rendam hingga kembang dan tos
700ml santan
250gm gula melaka
100gm gula
2 helai daun pandan|disimpul
CARA MEMASAK:
Satukan separuh santan bersama jagung, gula melaka, gula dan daun pandan.
Didihkan sehingga gula menjadi hancur dan jagung menjadi lembut.
Masukkan separuh lagi santan dan sagu.
Didihkan hingga semua bahan sebati dengan menggunakan api yang kecil.
10. BUBUR PULUT HITAM
BAHAN-BAHAN:
600ml santan
250gm pulut hitam
250gm gula
2 helai daun pandan|disiat dan simpul
Secubit garam
CARA MEMASAK:
Rendam pulut hitam di dalam periuk selama sejam kemudian rebus sehingga ia menjadi empuk.
Di dalam periuk, satukan santan, gula dan daun pandan. Didihkan sehingga ia hampir mendidih.
Masukkan pulut hitam dan secubit garam.
Didihkan lagi sehingga semua bahan menjadi sebati.
Dapatkan lebih banyak resipi yang masakan mudah, sedap & cepat masak di laman webRASA:
Waaahh!! Comelnya set hidangan bento ini. Pasti anak-anak akan tertawan saat melihatnya. Anda boleh bereksperimen mengikut kreativiti masing-masing dalam menghias bento untuk mereka sebagai bekal ke sekolah. Anda bukan sahaja menyediakan bekalan yang berkhasiat bahkan dapat memancing minat mereka untuk menikmati bekalan yang disediakan dengan penuh selera.
1. AYAM MASAK MADU
BAHAN-BAHAN:
2 keping dada ayam | dipotong dadu
1/4 cawan madu
2 sudu makan kicap cair
Secubit serbuk cili
1 sudu makan minyak
1 sudu teh bijan | disangai sedikit
CARA MEMASAK:
Panaskan minyak dan tumiskan ayam dalam kuali sehinggga keperangan.
Kemudian masukkan bahan-bahan lain seperti madu, kicap cair dan serbuk cili. Masak sehingga kuah memekat. Jika terlalu kering, tambah sedikit air.
Angkat ayam dan taburkan sedikit bijhan. Sedia untuk dinikmati.
Info Chef: Ayam perlu dipotong kecil bagi memudahkan ia masak dengan sekata.
2. BENTO NASI GORENG PERANG
BAHAN-BAHAN:
1 1/2 cawan nasi beras perang
120gm dada ayam | dipotong kiub kecil
3 ulas bawang putih | dicincang
2 sudu makan kicap cair
1/2 cawan kacang pis
1 sudu makan minyak masak
HIASAN:
1 biji telur rebus
Sedikit daun bawang | dihiris
Sedikit kepingan rumpai laut
CARA MEMASAK:
Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih sehingga harum.
Masukkan ayam dan masak sepenuhnya.
Masukkan kesemua bahan lain dan goreng sehingga sebati dan mesra.
Hiaskan dengan telur rebus dan rumpai laut mengikutr kreativiti anda. Taburkan hirisan daun bawang. Sedia untuk dinikmati.
Info chef: Ayam boleh diganti dengan makanan laut atau hirisan sosej.
3. UDANG KELAPA BAKAR
BAHAN-BAHAN:
50gm serbuk roti
40gm kelapa kering
250gm udang segar | dibersihkan
1 biji telur | dipukul
BAHAN SOS TARTAR PEDAS:
100gm mayones
1/2 sudu makan serbuk paprika
1/2 sudu makan serbuk lada hitam
1/2 sudu makan cincangan bawang merah
1/2 sudu makan cincangan daun pasli
Sedikit jus lemon
CARA MEMASAK:
Sediakan sos tartar pedas dengan mencampurkan kesemua bahannya. Perasakan dengan garam danserbuk lada hitam secukupnya. Ketepikan seketika.
Campurkan serbuk roti dan kelapa dalam mangkuk besar.
Keringkan udang dan celupkan ke dalam bancuhan telur. Kemudian salutkan dengan campuran serbuk roti dan kelapa. Lakukan untuk 2 salutan.
Panaskan ketuhar pada suhu 200C dan bakar lebih kurang 15 minit atau sehingga masak sepenuhnya.
Hidangkan dengan sos tartar.
4. CUCUR UDANG BERJAGUNG
BAHAN-BAHAN:
300gm udang | dibersihkan dan dibuang kulit
300gm tepung gandum
1 liter air
1/2 sudu teh serbuk penaik
2 tangkai daun bawang | dihiris kasar
150gm isi jagung
Sedikit garam
Minyak untuk menggoreng
Bahan-bahan sos:
6 ulas bawang putih | dikisar
8 biji cili kering | dikisar
2 sudu makan gula
2 sudu makan cuka
CARA MEMASAK :
Satukan tepung gandum,serbuk penaik, sedikit garam dan air. Kacau sehingga sebati.
Apabila sudah sebati, masukkan isi udang, daun bawang dan jagung. Kacau rata.
Panaskan minyak dan sudukan bancuhan cucur tadi. Goreng cucur udang sehingga masak.
Untuk sos, masukkan kesemua bahan ke dalam periuk. Masak dengan api sederhana sehingga sos mendidih dan pekat. Angkat dan hidangkan bersama cucur udang.
Info chef: Kalau mahukan rasa cucur yang sedikit pedas, masukkan hirisan lada merah ke dalam adunan.
5. BEBOLA BAYAM
BAHAN-BAHAN:
300g bayam | dicelur dan dikeringkan
50gm serbuk roti
1/2 cawan keju cheddar | diparut
55gm mentega | dicairkan
2 ulas bawang merah | dicincang
2 biji telur | dipukul
Garam dan serbuk lada hitam secukup rasa
CARA MEMASAK :
Panaskan ketuhar pada 175C dan pada masa yang sama masukkan kesemua bahan di atas ke dalam mangkuk.
Gaul sehingga semua bahan hingga sekata dan bentukkan menjadi bentuk bebola kecil.
Susunkan di atas loyang pembakar yang dialas dengan kertas minyak dan bakar selama 10-15 minit atau sehingga berwarna perang keemasan.
Angkat dan sejukkan seketika. Sedia untuk dihidangkan.
6. DAGING MASAK KURMA
BAHAN-BAHAN:
500gm daging | dihiris
Segenggam buah kurma | dibuang biji dan dihiris
5 sudu makan kicap pekat
1 batang kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
2 bunga lawang
6 kuntum bunga cengkih
3 sudu makan serbuk kari
1 sudu teh serbuk jintan manis
1 sudu teh serbuk jintan putih
1 sudu teh serbuk cili
Gram dan madu secukupnya
Sedikit minyak masak
BAHAN KISAR:
2 biji bawang besar
6 ulas bawang putih
1 inci halia
BAHAN HIASAN:
Daun salad segar
Tomato ceri
Brocoli | dicelur
Lobak merah | dicelur
Sosej | dicelur
Sedikit jagung
Sedikit bijan panggang
Nasi secukupnya
CARA MEMASAK:
Panaskan minyak dan tumis kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang dan bunga cengkih sehingga harum.
Masukkan bahan kisar dan masak sehingga bau naik.
Campurkan masuk serbuk kari, serbuk jintan putih, serbuk jintan manis dan serbuk cili yang telah dilarutkan dengan sedikit air.
Masukkan daging, buah kurma serta kicap pekat. Masak sehingga empuk dan kuah kelihatan cukup pekat.
Ubah suai rasa dengan menambah sedikit garam dan madu dengan secukupnya.
Hidangkan bersama nasi dan bahan hiasan mengikut kreativiti anda.
Info Chef: Selain daging, boleh juga menggunakan isi ayam atau isi ikan.
7. BEBOLA AYAM
BAHAN-BAHAN:
250gm daging ayam, dicincang
1/2 cawan serbuk roti
2 pokok daun bawang
1/2 sudu makan serbuk ketumbar
1/2 cawan daun ketumbar | dicincang
1 sudu makan sos cili manis
1 sudu makan jus lemon
Minyak untuk menggoreng
BAHAN HIASAN:
Nasi | dikepal menjadi bentuk ayam
Sedikit salad
Sedikit brokoli | dicelur seketika
3 biji tomato ceri
CARA MEMASAK:
Gaulkan kesemua bahan kecuali minyak masak sehingga sebati.
Bentukkan adunan menjadi bebola kecil mengikut saiz yang sesuai dengan umur anak anda.
Panaskan minyak masak dan goreng sehingga garing.
Hias menggunakan bahan hiasan dan sedia dinikmati.
Info Chef: Selain digoreng, bebola ayam juga boleh dipanggang di dalam ketuhar pada suhu 180C selama 15-20 minit.
8. BENTO SOTONG
BAHAN-BAHAN:
1 ekor sotong ( saiz sederhana besar)
1/2 cawan tepung gandum
1/4 cawan tepung jagung
1 sudu makan tepung beras
Garam secukup rasa (untuk gaul dengan sotong dan dalam tepung)
Serbuk lada sulah secukupnya
Serbuk kunyit secukupnya
Sebiji telur | dipukul sedikit
Minyak untuk menggoreng
CARA MEMASAK :
Bersihkan sotong dan hiris tebal. Gaul dengan sedikit garam dan lada sulah.
Campurkan semua jenis tepung, garam, serbuk lada sulah dan serbuk kunyit.
Ambil campuran tepung tadi dengan secukupnya dan campurkan dengan telur yang dipukul. Gaul rata sehingga menjadi adubab yang sedikit likat.
Ambil hirisan sotong dan gaul ke dalam lebihan tepung.
Kemudian celupkan pula ke dalam adunan tepung dan telur tadi.
Toskan lebihan adunan tepung dan sadurkan dengan sedikit campuran tepung sebelum digorengkan di dalam minyak panas hingga garing.
Hiaskan dengan cantik dan pastikan anda penuhi bento dengan sayuran untuk seimbangkan gizi anak anda.
Info chef: Sesuai dijadikan bekal buat anak-anak ke sekolah.
9. PASTA TOMATO
BAHAN-BAHAN:
150gm spageti | dicelur hingga lembut
2 ulas bawang putih | dicincang
400gm tomato segar | dicincang halus
1 sudu teh serbuk stok ayam/ sayuran
1 sudu makan puri tomato
1 sudu teh gula
Beberapa daun selasih segar
Sedikit minyak masak
CARA MEMASAK :
Di dalam periuk yang bersesuaian, panaskan minyak masak dengan secukupnya.
Masukkan bawang putih dan tumis sehingga naik bau.
Masukkan kesemua bahan lain kecuali daun selasih dan biarkan sehingga mendidih. Kacau sekali sekala.
Perlahankan api dan biarkan bahan-bahan tadi mereneh selama 8 minit.
Akhir sekali, masukkan daun selasih yang dicarik-carik. Hidangkan bersama spageti.
Info chef: Selain spageti, anda juga boleh menggunakan pasta kegemaran anda yang lain.
10. PIZA AYAM BBQ
BAHAN-BAHAN:
300gm isi ayam | dicincang kasar
1 biji bawang merah | dicincang
1/2 biji lada benggala merah | dipotong dadu kecil
1 sudu teh minyak zaitun
3 sudu makan sos bbq
Keju cheddar secukupnya | diparut
Garam dan lada hitam secukup rasa
1 keping doh pizza segera
BAHAN HIASAN:
Kepingan rumpai laut | dipotong bulat kecil
1 keping keju
Sedikit hirisan lobak merah
Sedikit lada benggala hijau
CARA MEMASAK :
Bakar doh pizza pada suhu 180°C selama 5 minit. Ketepikan seketika.
Pada masa yang sama, panaskan minyak dan tumis bawang merah sehingga wangi. Kemudian masukkan lada benggala merah. Masak sehingga sedikit layu dan perasakan dengan garam serta serbuk lada hitam dengan secukup rasa.
Gaulkan bahan tumisan, isi ayam dan sos bbq. Gaul rata.
Sudukan campuran isi ayam dengan secukupnya ke atas roti pizza. Taburkan parutan keju dengan secukupnya.
Masukkan kembali ke dalam ketuhar dan bakar pada suhu yang sama sehingga keju cair.
Hiaskan mengikut kreativiti dan sedia untuk dinikmati.
Info chef: Untuk mendapatkan efek piza yang bergetah, campurkan parutan keju cheddar bersama keju mozzarella dan taburkan diatas piza. Bakar sehingga keju cair.
Nak makan kuetiau tapi malas nak keluar? Jom belajar cara buat kuetiau homemade yang mudah, bersih dan jimat. Resipi lengkap Kak Yong Ima Shida, confirm jadi!