Minum petang tidak semestinya kuih muih. Kudapan yang rangup juga boleh layan, sedar-sedar habis sebalang. Bahan-bahan yang digunakan juga mudah. Bolehlah buat nanti, stok kudapan bila-bila masa pun boleh makan.
KUDAPAN
Bahan A
2 cawan tepung gandum*
2 sudu besar minyak*
1 sudu besar marjerin*
secubit garam*
Air
Cara membuat:
1.Gaul bahan bertanda * sehingga menjadi seperti serbuk roti.
2.Kemudian tuang air sedikit demi sedikit sambil uli menjadi doh.Uli sehingga tak lekat di jari.
Bahan B(gam/pelekat)
5 sudu besar tepung ubi
5-8 sudu besar minyak
*gaul sebati sehingga menjadi pes
Ads
Bahan C
Minyak secukupnya(untuk menggoreng)
Gula halus(untuk salutan)
Susu tepung(optional)
Cara membuat:
1.Bahagikan kepada lima bahagian dan bulat-bulatkan.
2.Ambil doh dan canai nipis.Ambil gam/pelekat tadi sapu rata di atas doh.
Ads
3.Kemudian gulung doh.Ambil pisau dan potong gulungan doh sebesar ibu jari.
4.Canai lagi doh yang dipotong tadi sekali lalu.
5.Panaskan minyak.Goreng sehingga menjadi warna kuning keemasan.
6.Tunggu sejuk dulu baru salut dengan gula halus.
7.Siap untuk dinikmati.
*kelopak tu saya guna lidi untuk buka semasa tengah menggoreng
Chicken Cordon Bleu kalau tengok rupa sajiannya macam susah. Tapi sajian barat yang berupa gulungan dada ayam berintikan keju dan chicken ham ni mudah dan sempoi aje buatnya.
Dalam perkongsian resipi dariFB Nurhayati Abd Malek ni , dia mendapat resipi daripada seorang Chef dan kemudian menggabungkan dengan resipi asal sajian barat ini. Lihat sahaja langkah-langkah membuatnya, insyaAllah jadi. Bak kata yati,”Sumpah senang,” hehe.
CHICKEN CORDON BLEU SEMPOI
.
BAHAN-BAHAN :
1 keping dada ayam (cuci bersih)
Cling wrap (untuk lapik atas ayam dan memudahkan untuk digulung)
3 keping ham (bergantung besar dada)
3 keping keju swiss atau keju mozarella – beli online DI SINI
1 sudu besar tepung goreng ayam – beli online DI SINI
1. Mula-mula potong dada ayam menjadi dua seperti ini. Gunakan pisau tajam.
.
2. Ok bila dah potong dia akan jadi bentuk macam ni. Bentuk kupu-kupu. Alaskan dengan cling wrap. Sebab lepas itu kita nak tutupkan dia dan nipiskan dagingnya.
.
3. Tutupkan begini dan tumbuk perlahan hingga daging tadi jadi nipis. Boleh pakaipengetuk dia atau lesung aje. Janji berat. Tumbuk ni supaya daging mudah untuk digulung nanti.
.
4. Begini keadaan setelah diketuk/ditumbuk. Daging akan jadi nipis, maka mudahlah nak gulung nanti. Nampak makin besar kan? Daging pun bertambah sedap setelah dimasak nanti.
.
5.Kemudian letakkan chicken ham atau apa saja daging yang menjadi kegemaran anda.Chef kata sedap guna turkey ham. Yati guna ham ayam.
.
6. Kemudian letakkan keju pula. Keju boleh pilih keju apa anda. Tapi resipi asal letak keju Swiss. Ada yang nak letak keju cheddar? Chef ni cadangkan keju mozarella, Yati guna keju Swiss.
7. Kemudian gulungkan macam popia gitu. Kalau boleh tutup lah keju tu jangan bagi terkeluar.
.
8.Dah gulung, balutkan dengan cling wrap tu dan ikat begini. Masukkan dalam peti ais lebih kurang 30- 60 minit. Kalau korang nak buat pagi boleh sediakan sebelum tidur. Kalau nak makan malam boleh sediakan paginya
.
9. Ok, Sementara tunggu ayam tadi membentuk kita sedia kan serbuknya pula.
10. Campurkan serbuk roti, keju parmesan dan mix herbs. Gaul rata.
.
10. Kemudian dalam bekas lain, pecahkan telur dan masukkan satu sudu tepung goreng ayam. Tepung gandum pun boleh. Tepung ubi kayu pun boleh. Jika guna tepung selain tepung goreng ayam tu kena tambah garam dan lada sulah sikit.
.
11. Inilah dia! Lepas dah keluar dari peti.
.
12. Masukkan dalam bancuhan telur dan tepung tadi. Ratakan kesemua tempat.
.
13. Taburkan serbuk roti. Gaul rata.
.
14. Masukkan dalam oven. Nak goreng pun boleh. Yang penting deep fried.
15. Bakar dalam kepanasan 180°c dalam 30-40 minit ikut kepanasan oven masing².
.
15. Ya hasilnya setelah dikeluarkan dari oven. Sedap baumya
16. Meleleh keju dia.
.
17. Kita potong lah slice bagi senang makan ke anak- anak.
.
18. Close up bahagian tepi. Sajian sedia dihidang.
Selamat mencuba, nak beli mahal juga harganya. Jom buat sendiri.
Cucur Ikan Bilis semestinya menjadi kegemaran ramai. Enak dimakan begitu sahaja bahkan jika dicicah Bersama sos, lagilah sedap!
Terdapat pelbagai jensi resipi cucur yang ada. Taip sahaja di internet, berderet senarai yang keluar. Pilih sahaja mana satu yang menepati selera.
Bagi anda yang sukakan Cucur Bilis yng rangup dilur dan lembut didalam, resipi Cucur Ikan Bilis perkongsian saudari Fatien Zainini antara yang mudah dah boleh dicuba.
Anak-anak yang baru nak belajar masak pun mudah nak ikut. Bahan-bahannya campurannya juga boleh dipelbagaikan mengikut selera. Nak letak sayur-sayur ‘leftover’ yang ada dalam peti sejuk pun boleh. Bila dah jadi cucur, semuanya sedap. Jom cuba!
Muffin makaroni berinti ini memang mengenyangkan kerana kaya inti dengan pelbagai rasa. Malah inilah yang menjadikan rasa muffin cukup enak.
Boleh dijadikan sajian petang, ia juga sesuai untuk hidangan pagi jika mahu sesuatu yang berbeza.
Resipi muffin makaroni berinti
Bahan-bahan
1/2 paket makaroni
1 biji bawang merah -dihiris
1 biji bawang putih -dihiris
Sedikit minyak zaitun
10 ekor udang – buang kulit
3 biji cendawan shitake segar -dihiris
2 sudu besar sos tiram
Lada benggala merah & hijau -cincang dadu
4 biji telur
1/2 cawan susu full cream
Garam, lada hitam & lada putih berperisa
Sedikit keju mozarela
Sedikit mentega
1. Didihkan air, masukkan 1 sudu teh garam dan rebus macaroni hingga lembut. Anggaran 8-10 minit. Toskan.
2. Sementara itu, panaskan minyak zaitun. Tumis bawang merah dan bawang putih hingga naik bau. Masukkan cendawan shitake, udang serta sos tiram. Kacau sebati.
3. Masukkan lada benggala hijau dan merah dan kacau hingga udang masak. Ketepikan.
4. Dalam bekas masukkan telur, susu full cream, garam, lada hitam serta lada sulah berperisa. Kacau sebati.
5. Oles mentega atau cooking spray di sekeliling muffin pan. Masukkan macaroni, bancuhan telur diikuti udang dan cendawan shitake. Akhir sekali taburkan keju mozzarela di atas permukaan.
6. Bakar dalam oven pada suhu 180 darjah selsius selama 15-20 minit. Sedia dinikmati.
Jom cuba resipi meatball homemade sedap menyengat tanpa MSG! Sihat, mudah disediakan dan sesuai untuk hidangan keluarga. Ikuti langkah mudah ini sekarang.