Minum petang tidak semestinya kuih muih. Kudapan yang rangup juga boleh layan, sedar-sedar habis sebalang. Bahan-bahan yang digunakan juga mudah. Bolehlah buat nanti, stok kudapan bila-bila masa pun boleh makan.
KUDAPAN
Bahan A
2 cawan tepung gandum*
2 sudu besar minyak*
1 sudu besar marjerin*
secubit garam*
Air
Cara membuat:
1.Gaul bahan bertanda * sehingga menjadi seperti serbuk roti.
2.Kemudian tuang air sedikit demi sedikit sambil uli menjadi doh.Uli sehingga tak lekat di jari.
Bahan B(gam/pelekat)
5 sudu besar tepung ubi
5-8 sudu besar minyak
*gaul sebati sehingga menjadi pes
Bahan C
Minyak secukupnya(untuk menggoreng)
Gula halus(untuk salutan)
Susu tepung(optional)
Cara membuat:
1.Bahagikan kepada lima bahagian dan bulat-bulatkan.
2.Ambil doh dan canai nipis.Ambil gam/pelekat tadi sapu rata di atas doh.
3.Kemudian gulung doh.Ambil pisau dan potong gulungan doh sebesar ibu jari.
4.Canai lagi doh yang dipotong tadi sekali lalu.
5.Panaskan minyak.Goreng sehingga menjadi warna kuning keemasan.
6.Tunggu sejuk dulu baru salut dengan gula halus.
7.Siap untuk dinikmati.
*kelopak tu saya guna lidi untuk buka semasa tengah menggoreng
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Sambal Padang Sedap, Masak Macam Ni Tahan Berbulan-Bulan
Resipi Kek Pisang Coklat Kukus Lembut, Gebu Macam Span, Sukat Guna Cawan Je
Dumpling Soup Homemade Halal, Modal Bawah RM10 Boleh Dapat 40 Biji
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI