Macam-macam resipi kuih seri muka ada di internet. Tapi resipi yang satu ni agak berbeza sebab kelainan pada tekstur bahagian atasnya. Menurut individu yang berkongsi resipi ini, dia mahukan bahagian atasnya jadi seperti cream caramel iaitu lembut dan kurang tepung.
Meor Abd Marliza melalui facebook berkongsi resipi ini di group Rasa Share Resepi. Jom cuba buat!
Ads
SERI MUKA ALA CREAM CARAMEL
BAHAN LAPISAN BAWAH
600 gram beras pulut (rendam 3 jam sehingga beras pulut kembang dan toskan)
100 ml santan
500 ml air
1 sudu teh garam
3 sudu makan minyak masak
CARA MEMBUAT LAPISAN BAWAH
1. Didihkan air kukusan.
2.Satukan semua bahan. Tanak pulut sehingga hampir kering.
3. Masukkan dalam loyang 10 x 10. Boleh juga guna acuan dan tekan sehingga padat.
4. Kukus semula selama 15 minit.
Ads
BAHAN LAPISAN ATAS
4 biji telur ayam gred A
3 cawan santan pekat
350 gram gula kastor
4 sudu besar tepung beras
4 sudu besar tepung gandum
1/2 sudu kecil pewarna hijau epal
1 sudu teh garam
7 helai daun pandan mesin bersama sebahagian santan dan tapis
CARA MEMBUAT LAPISAN ATAS
1. Pukul telur ayam kemudian satukan dengan santan, gula kastor, tepung beras dan tepung gandum. Kacau rata.
2. Bubuh pewarna dan garam. Gaul sebati dan tapis. Jerang di atas api sederhana dan kacau sehingga naik wap.
3. Tuangkan ke atas Lapisan Bawah. Kukus lagi selama 30 minit.
4. Sejukkan sebelum dipotong.
Sedapnya Kuih Lopes ni. Makan pula dengan air gula melaka yang pekat, memang sangat nikmat. Sekeping, dua keping, sekejap sahaja suap masuk ke mulut.
Kuih tradisional ini digemari ramai namun tidak semua sanggup untuk membuatnya dek kerana proses memasaknya yang agak renyah dimana dimana pulutnya perlu direndm dan dimasak terlebih dahulu. Agak mengambil masa.
Jangan risau, menerusi resipi perkongsian saudari Myra Chaqkey, beliau kongsikan cara-cara membuat Kuih Lopes Gula Melaka versi ekspress yang sangat cepat dan mudah. Rasanya tetap sedap! Jom cuba. Anda pasti suka.
RESIPI KUIH LOPES GULA MELAKA YANG SANGAT MUDAH & TAK GUNA BANYAK BAHAN
CARA MEMASAK:
1.Untuk membuat air gula melaka, masukkan gula melaka, daun pandan dan air dengan secukupnya ke dalam periuk. Masak hingga gula larut serta mencapai kepekatan yang anda suka. Angkat dan ketepikan.
2.Dalam periuk berlainan, satukan air, pek beras pulut, serbuk santan (sedia ada dalam pek lemang), daun pandan, garam secukup rasa dan sedikit santan kotak.
3.Sebatikan semua bahan dan rebus selama 45 minit hingga air hampir kering.
4.Angkat dan letak dalam tapis untuk tiriskan airnya.
5.Lemang yang telah siap direbus. Sejukkan sebentar.
6.Potong pulut tadi dan salutkan dengan kelapa parut.
CARA MEMASAK : 1. Satukan ke semua Bahan A ke dalam pengisar dan kisar sebati . 2. Tuangkan ke dalam mangkuk . 3. Masukkan Bahan B dan kacau sebati . 4. Bahagikan kepada beberapa bahagian dan letakkan pewarna pilihan . 5. Perapkan adunan selama 1 jam . 6. Sementara itu panaskan kukusan . 7.Setelah diperap , kacau seketika dan tuangkan adunan ke dalam acuan / loyang yang telah dioles dengan sedikit minyak . 8. Kukus selama 10 – 15 minit atau sehingga masak . 9. Keluarkan apam daripada acuan dan letakkan di dalam pinggan . 10.Hidangkan bersama kelapa parut yang telah digaul bersama sedikit garam . 11.Kelapa parut boleh juga dikukus agar tahan lebih lama . 12. Siap sedia dihidang !
.
Nota : Farisha juga ada resipi versi baby untuk ibu ibu muda kita
.
FB : Farisha Sofea
IG : _farisha_sofea
INGIN MEMBELI PENGUKUS@ FOOD STEAMER JOM BELI ONLINE DI SINI
KHASIAT ubi keledek ungu jarang diketengahkan sedangkan makanan yang sering dihidangkan diwaktu petang itu mempunyai pelbagai khasiat seperti vitamin B, C dan E, zat mineral, beta karotin, protein dan kanji. Ubi keledek atau nama saintifiknya Ipomoea dan tergolong dalam kumpulan Convolvulaceae boleh didapati dalam pelbagai warna seperti kuning, oren dan ungu.
Kandungan anthocyanin dalam ubi keledek mempunyai kelebihan termasuk melindungi kerosakan DNA, membantu mengurangkan perkembangan sel kanser, menstabilkan penyakit kencing manis serta meningkatkan daya ingatan.
Cantikkan warnanya? Warna asli tanpa sebarang pewarna tambahan. Tak cukup makan sepotong, makan lagi dua tiga potong!
Jom tengok resepinya di bawah ini.
Bingka Keledek Ungu
Bahan:
300g keledek ungu yg sudah dibuang kulit-kukus*
1 cawan tepung gandum-ayak
1 cawan gula pasir*
2 biji telur gred A*
1 cawan santan pekat*
1/2 sudu teh esen vanila
3 sudu besar minyak masak*
sedikit bijan untuk tabur
1/2 sudu teh garam*
Cara membuat:
1.Kisar bahan bertanda hingga halus.
2.Satukan bahan kisar dengan esen vanila dan tepung gandum,gaul rata.
3.Tuang ke dalam loyang 7” yang telah digris dengan marjerin.Taburkan bijan.
4.Bakar dalam oven pada suhu 170’C selama 35-40 minit.
Setelah masak biarkan betul-betul sejuk baru dipotong.
Antara kuih-muih tradisional yang menggunakan keledek ungu sebagai bahan utama dalam masakan.
Ayam masak merah antara lauk kesukaan ramai. Baik di majlis mahu pun di rumah ia memang selalu disediakan. Ayam masak merah ini paling sedap bila ada banyak kuah supaya dapat digaul dengan nasi, tak kira nasi putih, nasi tomato, nasi minyak semuanya ngam.