Bila sebut kek coklat, semua pasti menggemarinya. Namun tak semua suka dengan saiz yang besar, kerana sukar untuk menghabiskannya dalam masa singkat.
Jadi kali ini, Rasa kongsikan resipi kek coklat moist versi sikit daripada Khairunnisa Mohammad. Cara buatnya memang mudah dan lagi sedap bila tuang coklat ganache sebagai topping.
KEK COKLAT MOIST VERSI SIKIT
BAHAN-BAHAN:
2 biji telur gred A/B ½ cawan + 1 sudu makan tepung gandum – beli online di sini ½ cawan gula – beli online di sini ½ cawan serbuk koko ½ cawan susu cair – beli online di sini ½ cawan minyak masak ¼ cawan susu pekat manis – beli online di sini 1 sudu kecil esen vanila ¼ sudu kecil garam 1 sudu kecil baking powder 1 sudu kecil baking soda 1 sudu kecil serbuk kopi bancuh dengan 1 sudu besar air panas
1. Pecahkan telur ke dalam bekas dan kacau sampai berbuih. Masukkan gula dan esen vanila. Kacau sampai gula larut. 2. Masukkan tepung gandum yang telah diayak dengan baking powder, baking soda dan garam. Kacau sampai sebati dan tiada ketulan.
Ads
3. Masukkan susu cair. Kacau sebati. Masukkan minyak. Kacau sebati. 4. Akhir sekali masukkan bancuhan serbuk kopi tadi. Kacau sebati. 5. Kukus dalam loyang 6 inci atau bekas kecil selama 20 minit dengan api sederhana.
6. Kalau pakai bekas saiz 250 macam saya tu, boleh dapat 5 bekas. Tuang separuh bekas je. Nanti kek akan kembang sampai atas.
1 cawan susu cair ½ cawan serbuk koko 1/2cawan gula 1 sudu kecil esen vanila 2 sudu kecil tepung jagung 2 sudu kecil minyak masak Secubit garam
Ads
CARA MEMBUAT:
1. Campurkan kesemua bahan ke dalam periuk dan kacau sebati. 2. Hidupkan api dan kacau hingga pekat sikit. Matikan api. Boleh tuang ke atas kek masa panas ataupun sejuk.
Kita manfaatkan masa sekarang ni (perintah duduk diam-diam di rumah) dengan buat perkara-perkara yang boleh memberi manfaat kepada keluarga.
Siang tadi saya buat personal coaching dengan menantu, ajar dia buat homemade noodles. Saya bagitau, kalau setiap hari dia belajar satu menu/resipi dari saya, dalam 360 hari (setahun) dia dah boleh buat buku masakan sendiri bertajuk “Air tangan ibu mertuaku” hehehe.
Jom tengok resipi dan cara-cara membuatnya. As always, feel free to share! 💕💕
HOMEMADE NOODLES
Bahan-bahan:
400grams tepung high protein (guna tepung gandum biasa pun boleh)
200ml air (air biasa saja)
1 biji telur – grade B
Secubit garam
Cara-cara:
1. Masukkan tepung, garam dan telur ke dalam mangkuk pengadun.
2. Tuang air sedikit demi sedikit sambil uli adunan. Air gunakan secukupnya sahaja (mungkin kurang sikit).
3. Uli hingga menjadi doh yang tak melekat pada mangkuk pengadun selama 8-10 minit (medium speed).
4. Keluarkan doh dari mangkuk pengadun, tabur sedikit tepung dan tutup dengan tuala dapur kering dan rehatkan doh setengah jam.
5. Canai doh nipis (ikut tebal mana yang disukai). Masa canai doh tu tabur sedikit tepung.
6. Lipat dua doh (macam lipat buku). Hiris doh ikut ketebalan yang disukai (gunakan pisau yang kering dan tajam).
7. Leraikan doh yang dah dihiris menjadi mi panjang dan tabur dengan tepung.
8. Didihkan air yang banyak dalam periuk, celur doh hingga empuk. Lalukan mi yang dah dicelur bawah air paip dan toskan. Sedia dihidangkan atau dimasak ikut citarasa.
*Tadi saya buat mi sup ikan senangin goreng.
Cara buat kuah Mi sup ni;
1.Didihkan 1 liter air rebusan kulit udang + 1 liter air rebusan tulang ikan dalam periuk.
2. Lima ulas bawang putih + 1/2 inci halia ditumbuk lumat dan tumis agak garing.
3.Masukkan dalam kuah sup, tambah garam & lada sulah secukup rasa. Didihkan lagi beberapa minit. Siap untuk dihidangkan dengan mi tadi.
Boleh tambah apa2 seperti taugeh, sawi celur, daun bawang, bawang goreng dan paling penting tambahkan chili oil dan hirisan isi ikan Senangin yang digoreng garing.
Masakan berasaskan udang memang menjadi kesukaan ramai. Jika anak tak suka masakan bersambal boleh cuba resipi udang butter milk ini. Resipi ni atas masing-masing ,nak letak cili api ataupun tak.Nak pedas boleh letak. Malah nak tukar letak ayam pun boleh. Tapi ayam tu korang kena goreng tepung dulu la sebelum tu. Senang je nak buat! Dah la senang, sedap plak tu.
UDANG BUTTER MILK BAHAN-BAHAN: Udang galah/apa je la udang yang saiznya besar/ sederhana Buttercup (lagi banyak lagi sedap)-BELI ONLINE DI SINI ½ tin susu cair .Nak berkuah boleh letak lebih 7 ulas bawang putih(dikisar halus) Cili api kalau suka (tumbuk/kisar halus bersama bawang putih)
CARA MEMASAK:
1.Goreng dulu udang dengan mentega sehingga agak garing. Asingkan.
2.Guna bekas goreng udang tadi,tumis bawang putih.
3.Bila dah agak garing,masukkan susu dan garam.
4.Kacau sebati.Masukkan udang.
5.Masak sehingga pekat. Siap untuk dihidang. Kredit : Fairuz Abu Hassan
Ni ada resipi istimewa pai cendawan berinti ayam yang sedapnya ya amat. Mudah aje buat dia tak payah buat kulit pastry pun.
Jom kita cuba resipi yang dikongsikan Wawa’s Kitchen yang mudah dibuat ni.Tapi boleh jadi kudapan dan sarapan yang mengenyangkan. Anak anak mesti suka.
BAKED CHICKEN MUSHROOM PIE
BAHAN-BAHAN :
Bahan kulit pai :
Roti paratha | lembutkan dan belah kepada 4 bahagian
Bahan inti :
Setengah biji bawang Holland | potong dadu
2 ulas bawang putih | cincang halus
Cendawan butang | potong dadu
Isi ayam cincang @ potong dadu..| boleh digantikan daging
Sos tiram
Serbuk lada hitam
1 sudu kecil tepung gandum
Cara membuat inti :
Tumis bawang besar dan bawang putih sehingga garing
Masukan ayam dan biar masak sekejap
Kemudian masukkan cendawan
3. Kemudian masukkan sos tiram dan serbuk lada hitam..tambah sedikit air
4. Kacau dan masak sehingga pekat, akhir sekali baru masukkan 1 sudu kecil tepung gandum.
5. Sejukkan
Cara membuat pai :
Panaskan oven sebelum membakar
2. Ambil roti paratha yang sudah dipotong 4 tadi, ambil 1 bahagian
3. Letakkan inti dan cantumkan macam buat karipap. Tekan tepi roti dengan garfu
4. Sapukan permukaan puff dengan kuning telur dan bakar di dalam oven.