Macaroon Cheese Homemade, Isi Padat Dan Puas Makan

Share

Ada yang teringin nak makan macaroon? Kadang beli ada yang terlampau manis dan keras. Jadi nak puaskan hati boleh jer buat sendiri. Macaroon yang kita nak buat berinti cheese.

Bahan-bahan:
2 biji putih telur
50g gula kastor
Mix hingga soft peak,kemudian masuk
2 titis warna red velvet
Adun hingga medium peak,,ketepikan dulu
Campur dan ayak bahan di bawah
117g gula aising
½ sudu besar serbuk koko
70g serbuk badam

1.Masuk sikit-sikit dalam adunan putih telur .kaup balik hingga nampak licin dan sebati
2.Ambik piping beg
3.Tekan atas acuan.
4.Bakar dalam oven 135 darjah dalam 20 minit.

Untuk inti:
200g cream cheeese
2 sudu besar susu pekat
¾ cawan whipping cream
1/2 cawan gula aising

Cara membuat:
1.Adun semua bahan hingga sebati.
2.Masuk dalam piping beg.
3.Keluarkan biskut dari acuan.
4.Pipe je inti.
5.Sejukkan sekejap kemudian boleh dihidang.
Kredit: Iedaa Jahaya

Published by
Putri Adila Saari