Kalau dah tiap hari mengadap mi maggi tak bagus juga untuk kesihatan. Kalau dah suka sangat boleh saja buat sendiri dengan bahan-bahan mudah didapati. Memang sesuai lah menu ni dengan seruan kerajaan yang suruh kita duduk di rumah. Apa lagi korang yang hantu maggi tu boleh lah cuba.
Bahan-bahan mi
200 g tepung high protein b
100 g tepung gandum
200 g tepung semolina
170 g air + secubit garam
Adunkan bahan-bahan ini hingga sebati dan masukkan ke dalam mesin membuat mi.
Sup maggi
5 ulas bawang putih
5 biji cili padi
✳tumis naik bau
Sekeping isi dada ayam di dadukan
✳masukkan satu liter air
✳sayur hijau
✳Garam secukup rasa
✳perahan limau kasturi
✳pecahkan Telur
Jom cuba….
Kredit : Cbah Ahmad
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Step By Step Hiong Tai Mai Fan Masakan Panas
Bihun keras goreng yang dituangkan dengan kuah panas jernih yang segar.
HIONG TAI MAI FAN
BAHAN-BAHAN:
- Bihun – dileraikn dan “deep fried”
- 2 ulas Bawang putih
- 1cm halia
- 3-4 ekor udang
- Isi ayam
- Fishcake
- 1 sudu besar sos tiram
- 1 sudu kecik kicap cair
- Sawi
- 1 sudu kecil minyak bijan (ini wajib untuk naikkan aroma)
- Sedikit lada putih
- Garam
- 1 cawan air
CARA MEMASAK
1. Leraikn bihun kemudian goreng secara “deep fried”. Angkat dan toskan.
2. Panaskn sedikit minyak & minyak bijan. Tumis bawang putih dan halia hingga naik bau
3. Masukkan ayam dan goreng sebentar. Masukkan fishcake & udang dan goreng hingga masak
4. Masukkan sos tiram & kicap cair. Tuangkn air. Biar mendidih dan masukkn lada putih.
5. Pecahkn telur dan kacau kemudian masukkan sawi.
6. Bancuhkn tepung jagung dengan sedikit air. Tuang bancuhan sedikit demi sedikit ikut kepekatan yg dikehendaki
7. Tuangkn ke atas bihun yang telah digoreng tadi
KREDIT RESIPI & GAMBAR: Ahmad Shukri Shukor
Cara Masak Kuah Spageti Bolognese, Campur 2 Sos Ni Barulah Lebih Sedap
Spageti Bolognese Meatball adalah antara sajian pasta yang menjadi kegemaran ramai terutamanya anak-anak. Ini dek kerana cara penyediaannya yang mudah, rasa yang sedap dan tidak pedas. Di pasaraya, terdapat pelbagai jenama sos spageti yang ada. Resipi perkongsian saudari Nur Masri menggunakan dua jenis sos pasta tradisional dan juga sos pasta mushroom. Hasilnya memang sangat enak walaupun menggunakan sos segera. Terasa nak makan Spageti Bolognese Meatball? Jom cuba resipi ni.
RESIPI SPAGETI BOLOGNESE MEATBALL
BAHAN-BAHAN:
1 paket spageti – beli online disini
1 biji bawang holland – potong dadu – beli online disini
1paket daging cincang
1 botol sos pasta mushroom – beli online disini
1 botol sos pasta traditional – beli online disini
1 tin cendawan – potong nipis – beli online disini
3 sudu besar sos cili – beli online disini
2 sudu besar cili kisar – beli online disini
4 ulas bawang putih – dicincang – beli online disini
2 biji tomato – potong dadu
500gm bebola daging
2 helai daun bay – beli online disini
Sedikit serbuk lada hitam – beli online disini
Sedikit Italian herbs – beli online disini
Sedikit oregano – beli online disini
1 kiub pati daging – beli online disini
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
1. Panaskan air masukkan sedikit minyak dan garam. Rebus spageti hingga lembut. Toskan.
2. Untuk membuat sos, panaskan minyak, tumiskan bawang putih, cili kisar dan bawang holland hingga naik bau.
3. Masukkan daging kisar dan bebola daging. Kacau hingga masak dan air kering.
4. Kemudian masukkan kesemua sos pasta, sos cili, kiub pati daging dan sedikit air.
5. Masukkan juga tomato yang dipotong dadu, cendawan dan daun bay. Tunggu sehingga sos menggelegak.
6. Letak sedikit Italian herbs, oregano, serbuk lada hitam dan garam. Kacau hingga kuah nampak naik minyak. Tutup api.
7. Hidangkan kuah Bolognese bersama spageti. Taburkan oregano ke dalam kuah bolognese sebelum dihidangkan.
Kredit resipi & foto: Nur Masri
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Biskut Tat Teratai Sedap Boleh Buat Untuk Aidilfitri Nanti.
Resipi Sambal Padang Sedap, Masak Macam Ni Tahan Berbulan-Bulan
Resipi Kek Pisang Coklat Kukus Lembut, Gebu Macam Span, Sukat Guna Cawan Je
Dumpling Soup Homemade Halal, Modal Bawah RM10 Boleh Dapat 40 Biji
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Asam Laksa Cina Kuah Pekat Secukup Rasa!
Asam laksa kalau kuah tak pekat memang tak lalu nak makan. Kesedapan laksa tu terletak pada kepekatan kuah yang cukup rasanya barulah berselera! Nak kuah pekat ni senang je konsepnya jangan kedekut isi ikan. Pantang larang laksa jangan kurangkan isi ikan kalau nak kuah sedap pekat likat dan memikat. Resepi yang dikongsikan oleh Ben Safwan di Facebook ni memang gerenti kuah pikat. Jom kita cuba resepi ini.
RESEPI ASAM LAKSA CINA
BAHAN-BAHAN:
3 liter air
1 kilogram ikan sardin/kembung/selayang
1 tin sardin Ayam Brand ( 425 gram )-kuah tak ambil.
5 senduk cili kisar
3 sudu makan asam jawa – BELI DI SINI
8 keping asam keping gred elok ( jika gunakan yang murah dalam 12-13 keping ) – BELI DI SINI
5 tangkai daun kesum – BELI DI SINI
3 batang bunga kantan
2 tangkai daun pudina
Gula melaka/gula merah hancur secukupnya – BELI DI SINI
Garam dan serbuk perasa
P/s : Boleh masukkan petis udang 1/2 botol kecil kalau mahu. Yang kali ni Ben tak letak.
BAHAN KISAR:
100 gram bawang merah besar India – BELI DI SINI
25 gram belacan – BELI DI SINI
13 tangkai cili padi hijau – BELI DI SINI
1 batang serai saiz sederhana
300 gram nanas
1/2 inci kunyit hidup – BELI DI SINI
1/2 inci lengkuas – BELI DI SINI
Ulam Asam Laksa Cina :
Daun salad
Bawang merah besar India
Asam limau kasturi – BELI DI SINI
Telur rebus
Timun
Cili Padi
Daun Pudina
CARA MEMASAK:
Rebus ikan ,Boleh rebus telur sementara tunggu ikan siap.Kisar bahan kisar dan hiris ulam-ulaman.Sukat dan sediakan 3 liter air untuk pelbagai kegunaan.Bila ikan rebus dah masak dan sejuk,asingkan isi ikan dengan tulang ikan.Kisar dengan guna air yang disukat dan masukkan dalam bekas asing. Untuk bahagian tulang dan kepala ikan, tapis untuk elakkan kuah asam laksa penuh dengan tulang.
Dalam periuk, masukkan baki stok air tadi ke dalam periuk besar,isi ikan kisar,air kisaran tulang dan kepala bersama bahan kisar,cili kisar,asam keping,air asam jawa,belahan bunga kantan,daun kesum,daun pudina.Masak hingga mendidih dan kuah asam laksa menjadi pekat.Masa diambil dalam 20-30 minit untuk kuah mendidih.
Tambah gula Melaka hancur ,garam serta serbuk perasa.Pastikan kuah manis buah untuk seimbangkan rasa masam,pedas kuah. Separuh isi ikan sardin Ayam Brand yang siap dibasuh seketika tadi dilenyek kasar dan dimasukkan dalam kuah.Separuh lagi untuk dihidangkan bersama asam laksa cina nanti.
Bila dah tutup api, terus keluarkan asam keping tadi untuk elakkan terlebih rasa masam .Keluarkan semua.Boleh la hidang dengan laksa beras atau laksa yang dah siap.
SELAMAT MENCUBA!
Kredit foto & resepi: Ben Safwan
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Puding Tiramisu 5 Bahan Sahaja Pemanis Mulut Yang Mudah Disediakan!
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official