Dodol panas-panas memang sedap. Malah ada yang suka makan dodol cair. Dapat sepiring, fuhhh…layan sungguh! Bagi anda yang ada periuk tekanan, selain masak lauk pauk, anda juga boleh guna buat masak dodol ni. 12 minit je dah boleh siap makan. Tak perlu tunggu berjam-jam. Bagi yang tak ada periuk tekanan, anda juga boleh masak dodol guna kuali non-stick. Menarik! Nak cuba? Ini resipinya.
DODOL SEGERA
BAHAN-BAHAN:
1 kotak kecil santan – jadikan 1 cawan. Kalau tak cukup, tambah air untuk genapkan sukatannya.
1/2 cawan gula pasir
1 cawan gula merah
1 cawan tepung pulut
1 sudu makan tepung gandum
Secubit garam
Daun pandan – simpul kasih
CARA MEMASAK:
Ads
1. Satukan semua bahan ( kecuali daun pandan) dan kisar.
2. Kemudian tapis dan masukkan ke dalam periuk noxxa. Masukkan juga daun pandan.
3. Tutup dan steam kan selama 4 minit.
4. Buka penutup dan kacau hingga sebati.
5. Kemudian tutup kembali periuk dan steam lagi selama 4 minit.
Ads
6. Ulang langkah ini sebanyak 3 kali.
7. Siap! Biarkan sejuk dan boleh dihidangkan.
Ads
RESIPI DODOL MASAK GUNA KUALI NON STICK
BAHAN-BAHAN:
500 gm tepung pulut
3 cawan gula melaka (*) (boleh juga gunakan gula merah)
Bila musim durian, macam-macam menu yang boleh dihasilkan guna raja buah ni. Mana tidaknya, bila dah banyak, jelak juga kalau makan macam tu je. Salah satu kuih yang sedap kalau guna durian ialah bingka. Lemak-lemak manis, memang layan. Menerusi perkongsian Puan Salmah Saad, beliau berkongsi resipi kuih Bingka Durian yang paling mudah nak buat. Sukat guna cawan je tak perlu timbang pun. Hasil nampak sedap! Jom cuba.
BINGKA DURIAN PALING SEDAP!
BAHAN-BAHAN:
1 ½ cawan tepung gandum
1 cawan gula
1 cawan santan
1 cawan susu cair
1 cawan air
3 biji telur
1 cawan isi durian
Secubit garam
Bijan secukupnya
Sedikit pewarna kuning
CARA MEMASAK:
1. Satukan semua bahan ( kecuali bijan) ke dalam pengisar. Kisar hingga sebati.
2. Ambil loyang bersesuaian dan oles sedikit minyak.
3. Tuang adunan bingka tadi ke dalam loyang. Hentak-hentak sedikit supaya adunan sekata. Tabur bijan dengan secukupnya.
4. Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 180C selama 1 jam menggunakan api atas bawah.
5. Angkat dan sejukkan seketika. Kemudian boleh dipotong dan dinikmati.
Pernah makan cakar ayam? Kali ni kita buat bihun cakar madu untuk anak-anak. Buat satu paket bihun,banyak juga dapat.Rasa rangup dan manis-manis buah. Nak cuba buat dikongsikan resipi membuatnya.
1.Masukkan air dan gula dalam kuali.Kacau sampai air gula menggelegak.
2.Masukkan pewarna pilihan. Kacau sekejap agak-agak warna dah sebati,masukkan bihun. Kacau lagi sampai warna dan bihun bersalut rata.Bila dah bersalut elok,boleh angkat letak dalam dulang atau apa-apa bekas.
3.Panaskan minyak dalam 1kg,bila minyak dah panas,ambil sedikit bihun dan goreng sekejap dan masukkan dalam apa-apa acuan. Saya masukkan dalam gelas plastik dan tekap (part menekap ni kena cepat sebab tak nak melekat kalau dah sejuk)
Siapa yang tak kenal kuih Bahulu, kuih lagend yang tak pernah jemu makan dan sentiasa ada sepanjang musim. Kalau dulu Hari Raya je ada sekarang, kalau terigin boleh je beli atau pun boleh je korang buat sendiri. Kalau nak cara mudah tanpa berasap korang boleh buat bahulu gunakan ketuhar je . Senang je sebab kuih ni hanya guna empat bahan je ye…
KUIH BAHULU BAHAN-BAHAN:
5 biji telur
200gm gula pasir
200gm tepung gandum
1 sudu teh esen vanilla
CARA MEMASAK:
Panaskan ketuhar dengan pada suhu 180 C bersama dengan acuan kuih bahulu.
Campurkan telur, gula dan esen vanilla dalam mixer.
Putar hingga kembang, perlahan kelajuan mixer sambil masukkan tepung sedikit demi sedidkit hingga semua bahan telah diadun rata.
Keluarkan acuan dari ketuhar, oleskan dengan minyak.
Tuangkan adunan ¾ acuan.
Bakar pada suhu 180 C dengan api atas bawang. Panggang hingga Bahulu masak dengan warna kuning keemasan.
Angkat dan keluarkan dari acuan. Teruskan membakar hingga adunan habis.
Enak dhidangan sebagai kudapan sampingan minum petan.
Ayam masak kicap memang ada banyak versi, ada yang berkuah dan ada yang kering. Tapi jika juga ayam masak kicap versi pekat dan pedas boleh guna resipi perkongsian Almie Amira