Masakan sardin antara yang menjadi kegemaran ramai dan selalunya menggunakan sardin dalam tin. Rupa-rupanya, tahukah anda sebenarnya kita boleh buat sendiri sardin secara homemade.
Perkongsian daripada Farah Kitchen ini, boleh membantu mak-mak di rumah untuk menghasilkan sardin dalam kuantiti yang banyak dan lagi sedap
Senanglah mak-mak lepas ni untuk masak dan menjimatkan membeli barang dapur. Rasanya sama seperti sardin dalam tin yang selalu kita beli.
Menu pun boleh dipelbagaikan seperti karipap sardin, sardin masak kari, sardin masak sambal, sardin masak kicap dan lain-lain.
4. Kemudian masukkan bahan yang dikisar tadi (tanpa hidupkan apa-apa fungsi). 5. Kemudian, masukkan garam, serbuk perasa, gula (agak-agak ye) dan kacau rata.
6. Masukkan ikan, kacau rata, pastikan semua bercampur. Hidupkan pressure cooker (kendalikan mengikut pengendalian fungsi pressure cooker masing-masing).
7. Dah siap! Tulang ikan pun dah reput. Bila dah sejuk, bolehlah masukkan ke dalam bekas-bekas kecil dan boleh disimpan dalam peti sejuk.
Rasa macam nak masak yang istimewa hari ni. Bukan untuk siapa pun hanya untuk keluarga nikmati. Jom kita buat Nasi Hujan Panas dan Ayam Masak Merah. Moga resipi yang dikongsi oleh SuiSan Aliezsha dapat dimanfaatkan semua.
NASI HUJAN PANAS
Bahan untuk nasi:
Beras basmathi (cuci toskan,saya buat 3 pot kecil untuk 3 orang makan )
Bawang merah,bawang putih,halia ( hiris)
Daun pandan
4 sekawan
3 sudu makan minyak sapi (agak-agak je tak cukup tambah)
Susu cair (tiada sukatan saya agak-agak je,kalau korang masak lebih beras letak lebih sikit susu)-BELI ONLINE DI SINI
Kismis dan kacang gajus
Cara memasak:
1.Masukkan beras ke dalam periuk nasi,kacang gajus dan kismis (ketepikan).
2.Panaskan kuali masukkan minyak sapi,penumis,bahan-bahan hiris,daun pandan.
3.Goreng sehingga kekuningan.
4.Masukkan air dan susu cair,sedikit garam.
5.Bila mendidih masukkan ke dalam periuk nasi, masak nasi seperti biasa,dah suam titiskan pewarna. Bila betul-betul masak baru dikaut guna garpu.
AYAM MASAK MERAH
Bahan untuk ayam
Ayam goreng gaul kunyit
Cili kering,halia,bawang putih,bawang besar dan tomato ( kisar)
Serai (dititik)
Sos cili
Bawang besar,hirisan tomato dan daun sup sebagai hiasan.
Cara memasak:
1.Tumis cili,masukkan serai tumis sehingga naik minyak
2.Masukkan sos cili dan sedikit air,masukkan gula perang,garam.Pastikan secukup rasa.
3.Masukkan hirisan bawang besar.
4.Masukkan ayam dan tomato. Kacau sebatikan, akhir sekali daun sup.
5.Siap untuk dihidang
Selamat mencuba.
Kredit : SuiSan Aliezsha
NAK DAPATKAN PERALATAN MEMASAK YANG BARU? KLIK SINI
Menu ayam memang menjadi kesukaan ramai. Jika inginkan kelainan jom buat Ayam Hydrabaad ni. Pelbagai jenis rempah ratus diadun bersama ayam ini menjadikan harum semerbak bila dimasak. Lebih menaikkan aroma bila diletakkan juga daun ketumbar dan juga daun pudina.
AYAM HYDRABAAD
BAHAN-BAHAN PERAPAN AYAM:
1kg ayam- campurkan bahagian isi dan tulang
2 inci halia | dikisar
5 ulas bawang putih | dikisar
1/2 sudu besar serbuk jintan manis
1/2 sudu besar serbuk ketumbar
1/2 sudu besar garam masala
Daun ketumbar | dihiris
Sedikit daun pudina
3 biji cili besar
1 cawan bawang goreng
2 sudu besar serbuk cili
2 cawan yogurt
*Gaul sebati dan perap selama 30 minit
BAHAN-BAHAN LAIN:
4 biji bawang rose | dihiris
Sedikit daun kari
Sedikit cili kering
Sedikit garam
Sedikit serbuk perasa
Daun ketumbar
Cara memasak:
Dalam mangkuk, satu ayam yang telah dibersihkan, halia dan bawang putih yang dikisar,serbuk cili, serbuk ketumbar ,serbuk jintan manis dan garam masala.
Kemudian masukkan daun ketumbar, daun pudina dan cili hijau besar.
Masukkan 1 cawan bawang goreng.
Masukkan 2 cawan yogurt. Gaul hingga sekata. Perap selama 30 minit.
Panaskan minyak , masukkan bawang rose, daun kari ,cili kering dan jintan manis. Tumis hingga naik bau.
Kemudian bolehlah masukkan perapan ayam tadi. Kacau seketika dan tutup. Biar ayam masak 10 hingga 20 minit.
Bila ayam agak dah masak, perasakan dengan garam dan serbuk perasa mengikut cita rasa.
Kacau seketika , bolehlah masuk daun ketumbar.
Siap untuk dihidang. Sesuai dimakan bersama nasi minyak.
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
Ramai yang menggemari Bihun Sup PAMA. Supnya yang ringkas namun sangat membuka selera. Namun kalau beli yang segera, harganya boleh tahan juga. Ada resipi ala Bihun PAMA homemade perkongsian saudari Cik Pooja. Nak cuba? Sesuai dijadikan sajian makan malam. Rasa dia memang hampir sama. Buat sendiri barulah boleh makan puas-puas. Selamat mencuba!
CARA MASAK BIHUN SUP ALA PAMA ( sukatan 2 orang makan)
BAHAN UTAMA:
2 ulas bawang putih – ditumbuk – beli online disini
Selain sedap dibuat sambal, goreng kunyit atau dimasuk dalam tomyam sotong juga enak dibuat masak lemak. Jika nak lebih sedap dan istimewa boleh cuba buat sotong masak lemak Padang.