Masakan sardin antara yang menjadi kegemaran ramai dan selalunya menggunakan sardin dalam tin. Rupa-rupanya, tahukah anda sebenarnya kita boleh buat sendiri sardin secara homemade.
Perkongsian daripada Farah Kitchen ini, boleh membantu mak-mak di rumah untuk menghasilkan sardin dalam kuantiti yang banyak dan lagi sedap
Senanglah mak-mak lepas ni untuk masak dan menjimatkan membeli barang dapur. Rasanya sama seperti sardin dalam tin yang selalu kita beli.
Menu pun boleh dipelbagaikan seperti karipap sardin, sardin masak kari, sardin masak sambal, sardin masak kicap dan lain-lain.
4. Kemudian masukkan bahan yang dikisar tadi (tanpa hidupkan apa-apa fungsi). 5. Kemudian, masukkan garam, serbuk perasa, gula (agak-agak ye) dan kacau rata.
6. Masukkan ikan, kacau rata, pastikan semua bercampur. Hidupkan pressure cooker (kendalikan mengikut pengendalian fungsi pressure cooker masing-masing).
Ads
7. Dah siap! Tulang ikan pun dah reput. Bila dah sejuk, bolehlah masukkan ke dalam bekas-bekas kecil dan boleh disimpan dalam peti sejuk.
Resipi Sup Bebola Tepung Pulutperkongsian saudari Zurina Zulkeflini nampak sangat sedap. Sesuai dinikmati dikala musim hujan. Bila sebut mengenai tepung pulut, ia biasanya digunakan untuk membuat manisan seperti Butir Nangka, Badak Berendam dan Tang Yuan. Namun bagi anda yang kurang gemar makanan manis, boleh mencuba resipi Sup Bebola yang berinti ayam ni. Seakan Dumpling tetapi teksturnya lebih kenyal dan berisi. Mudah je resipinya. Jom cuba!
RESEPI SUP BEBOLA TEPUNG PULUT
BAHAN INTI: 2 ketul ayam saiz potongan sup – cincang 1/2 batang lobak merah – potong dadu 2 tangkai daun bawang – potong halus 1 sudu teh serbuk lada sulah – beli online disini (Satukan semua bahan dan sebatikan. Boleh tambah cendawan shiitake)
BAHAN TEPUNG: 1 cawan tepung pulut – beli online disini 2 sudu makan tepung gandum – beli online disini Secubit garam (Tuang air sedikit demi sedikit. Uli sehingga menjadi doh.)
CARA MEMBUAT BEBOLA DAN SUP: 1. Letakkan sesudu kecil inti ayam ke atas doh tepung dan bulatkan menjadi bebola. Buat hingga habis adunan doh dan juga inti.
2. Rebus bebola di dalam air yang sedang mendidih dan biarkan sehingga doh timbul. Ia menandakan bebola tepung pulut sudah masak luar dan dalam. 3. Tak perlu angkat bebola tersebut, cuma perisakan sup dengan perencah sama ada kiub ayam atau ikan bilis. 4. Untuk menyedapkan lagi rasa, boleh titiskan minyak bijan atau minyak bawang putih ke dalam sup. 5. Sup Bebola Tepung Pulut Berinti Ayam sedia dihidang dengan minyak cili untuk rasa pedas.
RESIPI MINYAK CILI: Minyak masak/minyak sayuran 2 sudu makan chili flakes / cili kering yang dikisar kasar – bukan serbuk cili – beli online disini 3 ulas bawang putih – dicincang – beli online disini Garam secukupnya
CARA MEMASAK: 1. Campurkan bawang putih bersama chilli flakes. Taburkan dua cubit garam. 2. Panaskan minyak masak di atas kuali sehingga gelegak @betul-betul panas. 3. Akhir sekali tuangkan minyak panas tersebut ke atas chilli flakes yang dicampur bawang putih tadi. 4. Gaul rata dan sedia untuk dimakan bersama Sup Bebola Tepung Pulut.
Tak ada idea nak sediakan hidangan apa untuk minum petang bersama keluarga? Boleh cuba 2 jenis kek pound ini..anak-anak pun mesti suka! Boleh juga hidangkan untuk tetamu yang hadir.
KEK POUND COKLAT
BAHAN-BAHAN:
*1 1/3 cawan tepung kek/ tepung gandum pun boleh
*1/3 cawan serbuk koko
*1 2 sudu kecil serbuk penaik
* 1/4 sudu kecil garam
2/3 cawan butter
1 1 /2 cawan gula kastor
2 biji telor A
1 sudu kecil essen vanilla
1 2 cawan susu segar ( mama guna fresh milk /nak guna susu cair pun okay )
CARA MEMASAK:
Resipi ini menggunakan loyang 9×5 inci.
Panaskan oven terlebih dahulu 170’c selama 10 minit.
Ayak bahan yang bertanda * | ayak 2 kali.
Pukul butter dan gula kastor hingga gebu.
Kemudian masukkan telur sebiji demi sebiji..Pukul hingga sebati dan ringan.
Seterusnya masukkkan tepung secara berselang seli dengan susu pukul adunan dengan kelajuan sederhana hingga habis.
Bakar kek pound selama 35-45 minit dengan suhu 160’c (guna api bawah sahaja, atau bergantung pada jenis oven masing masing ya)
Cucuk lidi untuk pastikan sama ada kek pound dah masak atau belum. Jika lidi keluar licin, itu tandanya dah masak, tetapi jika lidi masih melekat cecair adunan, tambahkan lagi masa bakingnya ya.
KEK POUND MARBLE
BAHAN-BAHAN:
110 gram butter
90 gram gula kastor
2 biji telur A
2 sudu kecil golden syrup ( kalau tidak ada, boleh gantikan dengan madu atau yogurt atau boleh skip. Golden syrup bertujuan hanya untuk beri tambahan perasa pada kek pound)
*1 4 sudu kecil garam halus
*85 gram tepung kek (tepung gandum biasa pun boleh)
*1 sudu besar serbuk penaik
10g serbuk koko | larutkan dengan 2 sudu besar air panas
CARA MEMASAK:
Bahan bertanda * di ayak sekali ya.
Pukul butter and gula kastor sehingga gebu.
Kemudian tambahkan telur satu persatu, pukul hingga sebati dan tambah golden syrup. Pukul lagi dengan kelajuan medium hingga adunan sebati dan gebu.
Tambahkan tepung dan pukul hingga sebati.
Seterusnya bahagikan adunan kepada 2 bahagian.
Satu bahagian kekalkan warna adunan dan satu bahagian lagi di campur dengan bancuhan serbuk koko.
Marble kan adunan dalam loyang. Bila dah tambahkan semua adunan dalam loyang, dengan mengunakan lidi atau pisau, buat lorekkan ular pada kek untuk mencorakkannya.
Bakar pada 170*C untuk 40-45 min . bergantung pada jenis oven masing masing ya.
Ada yang panggil buntot ayam, tongkeng ayam dan punggung ayam tapi tidak semua orang yang makan bahagian ini. Tapi siapa yang gemarinya kerana rasa lebih berlemak dan juicy.
TONGKENG AYAM GORENG CILI PADI
BAHAN-BAHAN:
*Tongkeng ayam (dibersihkan atas bawah)
*Lada hitam
*Asam keping (rachik halus Dan rendam dalam air)
*Gula
*Light soya sauce (atau garam)
BAHAN TUMBUK:
*Cili padi kampung
*Cili Burung (extra kick)
*Bawang putih
*Bawang kecil India
CARA MEMASAK:
Tongkeng digaul bersama garam, kunyit dan sedikit lada hitam. Goreng hinngga garing.
Tumis bahan-bahan yang ditumbuk sehingga naik bau.
Masukkan air asam keping dan juga asam keping yang diracik.
Perasakan dengan gula, lada hitam dan light soya sauce secukup rasa.
Nak makan kuetiau tapi malas nak keluar? Jom belajar cara buat kuetiau homemade yang mudah, bersih dan jimat. Resipi lengkap Kak Yong Ima Shida, confirm jadi!