Biasanya kita buat biskut raya dengan nestum, kali ini kita buat kek pula. Resipi kek nestum gebu viral ni dikongsi oleh Lieyaa Homemade.
Rasanya betul-betul sedap dan rasa lemak-lemaknya pada nestum yang digunakan. Boleh dihidangkan untuk minum petang bersama keluarga. Mesti anak-anak suka.
KEK NESTUM GEBU VIRAL
Ads
BAHAN-BAHAN:
200g marjerin (lebih kurang dalam secawan – tengok juga cawan yang diguna, nak tepat pakai timbang, saya pakai cawan minum kopi je) – beli online di sini 150g gula perang (dalam 1 cawan lebih sikit) – beli online di sini Sedikit esen vanila 50g nestum original @ 2 peket (macam dalam gambar) – beli online di sini 3 sudu besar susu pekat – beli online di sini 160g tepung naik sendiri (dalam 1 ½ cawan) – beli online di sini 5 biji telur Kacang pecan @ ikut selera nak letak jenis kacang apa
1. Putar marjerin dan gula perang hingga gebu dan kembang sebati. 2. Kemudian masukkan susu pekat. Putar lagi hingga sebati semuanya. 3. Masukkan telur satu persatu. Putar lagi.
4. Dah boleh perlahankan mixer. Masukkan tepung yang sudah diayak. Putar lagi. 5. Akhir sekali, baru masukkan nestum. Kacau lagi hingga sekata semuanya.
6. Alaskan loyang dengan baking paper. Tuang adunan dan tabur kacang pecan. 7. Bakar di dalam ketuhar dengan suhu 170C selama 45-55 minit, api atas bawah. 8. Bila dah masak, keluarkan dari ketuhar dan terbalikkan atas redai.
Satu lagi resipi yang menjadi kesukaan ramai ialah serabai. Tambah sedap bila dicicah dengan kuah gula, gerenti tak cukup satu. Hari ini kita buat tambah nangka di dalamnya. Buatlah lebih, boleh sedekah dengan jiran berdekatan.
Serabai Nangka Bahan-bahan: 200 ml santan,saya guna 1 kotak santan kara yg kecik 300 ml air 2 helai daun pandan ½ sudu kecil garam 250gm tepung beras-BELI ONLINE DI SINI 250gm tepung gandum 13gm tepung ubi-BELI ONLINE DI SINI 125gm gula ½ sudu kecil yis-BELI ONLINE DI SINI 75 ml air kelapa Nangka secukupnya
Cara memasak: 1.Masak santan,air,daun pandan,garam,didihkan sekejap. Matikan api dan biar kan suam. 2.Bila dah suam,masukkan bahan-bahan yang lain kecuali air kelapa. 3.Tutup adunan dengan plastik wrap dan biarkan dalam 30 minit. 4.Lepas 30 minit,masukkan air kelapa tadi,kacau sebatikan. 5.Panaskan kuali kecil,sapu minyak nipis-nipis,pastikan kuali tak melekat. Tuang satu senduk adunan,pusing kuali macam kita buat kuih dadar untuk dapat kan yang garing kat tepi-tepi tu,masukkan lagi 1/2 senduk adunan tadi dekat tengah-tengah,biarkan sampai masak,letak nangka atasnya. 6.Nak tahu dah masak,akan nampak lubang-lubang kecil tu.Ambil lidi sate, cungkil dan keluarkan kuih.
Sekali sekala, anda hidangkan Gulai Tulang Kambing di pagi raya dimakan bersama nasi impit atau boleh juga dihidangkan dengan nasi bertumis seperti nasi minyak. Tak pedas dan anak-anak pun boleh makan. Kalau nak cuba, resipinya macam biasa, RASA sharekan di bawah.
GULAI TULANG KAMBING BAHAN-BAHAN: 1kg tulang kamping 1 liter santan cair 300ml santan pekat 2 batang serai, memarkan 2 cm lengkuas, memarkan 2 lembar daun salam 5 lembar daun jeruk 1 sudu makan gula melaka Secukupnya garam BAHAN REBUSAN TULANG:
2 batang serai | titik
3 helai daun salam
2cm lengkuas | titik
2cm halia |titik BAHAN KISAR:
10 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
4 biji buah keras
1 sudu makan ketumbar | sangai
2cm kunyit hidup
2cm halia
1 sudu teh lada hitam
1/4 sudu teh jintan manis BAHAN REMPAH RATUS: 1 batang kulit kayu manis 5 kuntum bunga cengkih 2 kuntum bunga lawang 5 ulas buah pelaga
CARA MEMBUAT:
Didihkan air dalam periuk dan renehkan atas dapur.
Masukkan tulang kambing bersama bahan rebusannya. Rebus 10-15 minit.
Tutup api dan buang air rebusannya.
Panaskan sedikit minyak, tumis bahan kisar hingga wangi dan pecah minyak, masukkan bahan rempah ratus.
Kacau seketika, masukkan pula tulang yang telah direbus tadi, diikuti dengan santan cair. Masak hingga empuk.
Masukkan pula santan pekat, masak sambil terus kacau supaya santan tidak pecah.
Sesuaikan rasa dengan tambahkan garam dan gula melaka.
Tutup api, dan sedia dihidangkan.
INFO: Jika ingin pedas boleh tambah cili padi dalam bahan kisar. By @susie.agung
Sate adalah antara makanan yang menjadi kegemaran ramai dan resipinya ada pelbagai versi. Bagi anda yang nak cuba buat sateyang sedap dan mudah, resipi perkongsian saudari Zahiza Asfar ni boleh dicuba. Menurut beliau, ini adalah resipi sate ayam viral yang beliau hasilkan setiap hari untuk jualan. Pasti sedap! Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
SATE AYAM VIRAL
BAHAN-BAHAN:
2 kg isi ayam – dipotong
1/2 kg gula
4 biji bawang besar
1 labu bawang putih
4 batang serai
5 inci halia / lengkuas
2 sudu makan serbuk jintan manis
Serbuk kunyit secukupnya
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
Basuh isi ayam hingga bersih. Toskan.
Kisar bawang besar, bawang putih, serai, halia dan lengkuas hingga halus.
Masukkan isi ayam ke dalam bekas. Tambahkan gula, bahan kisar, serbuk jintan manis, serbuk kunyit dan garam secukup rasa. Gaul sebati.
Perap seketika isi ayam dan kemudian cucuk menggunakan lidi. Saiznya ikut selera.
Bakar sate hingga masak dan nikmati bersama kuah kacang dan nasi impit.
Kalau nak ajar anak-anak makan sayur mungkin boleh mulakan dengan hidangan seperti ini. Goreng terung ala fries, rasanya yang rangup membuatkan anak tak perasan yang dimakan adalah sayur. Boleh dijadikan kudap-kudapan atau lauk pun boleh.