Sebut sahaja Ayam Masak Vanggey, pasti ramai yang teringat-ingat akan keenakan hidangan istimewa ni. Malah ia antara sajian yang menjadi kegemaran rakyat Malaysia tanpa mengira kaum dan agama. Bagi anda yang teringin nak cuba masak hidangan Ayam Masak Vanggey ni untuk keluarga, resipi perkongsian saudari Rani Genga ni boleh anda cuba. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
RESIPI AYAM MASAK VANGGEY
BAHAN-BAHAN:
BAHAN KISAR:
BAHAN TUMIS:
CARA MEMASAK:
1. Bersihkan ayam dan gaul bersama garam dan serbuk kunyit secukupnya.
2. Panaskan minyak masak dan goreng ayam hingga separuh masak. Angkat dan ketepikan.
10. Tambahkan air. Sebatikan. Pastikan rempah tidak hangus.
11. Masukkan gula merah dan garam secukup rasa. Gaul lagi supaya rasanya sekata.
12. Bila ayam sudah kelihatan pecah minyak, masukkan daun kari bagi menyedapkan lagi rasa hidangan.
13. Angkat dan sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Rani Genga
Tercari-cari ‘HOME APPLIANCES’ yang berkualiti dengan harga yang berpatutan? Boleh dapatkan DISINI.
Nak lebih banyak resipi best? Boleh cuba resipi di bawah ni: