Mi kuning ni selain digoreng, kalau masak berkuah macam Mi Rebus ni pun sedap. Masak pula pakai daging. Fuhh..memang serasi! Ada rasa pedas, masin yang seimbang. Ubi kentang digunakan bagi menjadikan kuah lebih pekat dan enak.

MI REBUS DAGING

Ads

BAHAN-BAHAN:

  • 1 bungkus mi kuning | rendam dan tos
  • 500gm daging | rebus
  • 500ml air rebusan daging
  • 8 tangkai cili kering | kisar
  • 1 biji kentang | kisar
  • 1 ulas bawang putih | kisar
  • 1 biji bawang merah | kisar
  • 50gm cili sos
  • 30gm gula
  • 10gm garam
  • Minyak untuk menumis secukupnya

BAHAN SAYUR:

  • Sawi secukupnya | celur

CARA MEMASAK:

Ads
  1. Panaskan minyak di dalam periuk dan tumis semua bahan kisar hingga terbit wangi.
  2. Masukkan air rebusan daging tadi dan kacau sekata.
  3. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
  4. Masukkan daging yang telah direbus tadi dan biar ia memekat. Kacau sekata. Biar ia mereneh seketika dan tutup api.
  5. Untuk menghidang; masukkan mi ke dalam mangkuk. Tuang sup bersama hirisan daging di atas mi. Letakkan sawi yang telah dicelur dan sedia untuk dinikmati.

 

Ads

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI