Katanya, mi rebus ini adalah hidangan terkenal di daerah selatan tanah air. Mana lagi kalau bukan Johor. Kuah keledek dan kentang menjadikan mi ini berbeza dengan mi lain.
Mi rebus adalah salah satu jenis masakan mi yang sangat sedap. Rasanya memang sedap dan bercita rasa. Kuahnya pekat kerana ada keledek dan kentang. Ditambah pula dengan keenakan pedas-pedas cili potong.
Kalau dimasak dengan air rebusan daging lagi sedap. Ditambah pula ada lemak tetel. Wow sungguh. Melalui facebook, SuiSan Aliezsha berkongsi resipi mi rebus. Namun beliau menggunakan ayam.
MI REBUS
Ads
BAHAN MI
1 peket mi kuning (rebus sekejap dan toskan)
2 keping tauhu (goreng dan potong kecil)
Daun sup (basuh dan hiris halus)
Cili besar hijau
Cili besar merah (jika suka)
Bawang goreng (BELI DI SINI)
Limau kasturi
Telur ayam (direbus dan dibelah)
Dada ayam (goreng dan dicarik. Boleh juga guna daging. Lebih sedap. Simpan airnya)
BAHAN KUAH
4 tangkai cili kering
2 ulas bawang putih (BELI DI SINI)
5 ulas bawang merah kecil (BELI DI SINI)
2 cm halia
1 biji keledek oren
2 biji kentang
1 sudu besar udang kering
Minyak masak untuk menumis
1 sudu besar serbuk kari daging
1 sudu besar tepung jagung (bancuh dengan sedikit air)
Garam secukup rasa
CARA MEMBUAT KUAH
1. Cili kering, bawang putih, bawang merah dan halia dikisar halus. Ketepikan.
2. Rebus keledek oren dan kentang. Toskan dan kiasar halus. Ketepikan.
3. Kisar udang kering. Ketepikan.
4. Panaskan minyak masak. Tumiskan cili kering, bawang putih, bawang merah dan halia yang telah dikisar tadi.
5. Masukkan serbuk kari. Tumis lagi.
6. Masukkan air rebusan dada ayam. Biarkan mendidih.
7. Masukkan keledek oren dan kentang, udang kering dan biarkan mendidih.
8. Masukkan tepung jagung yang telah dibancuh dan garam. Biarkan mendidih, matikan api.
Ads
Letakkan mi, tahu, taugeh, daun sup, bawang goreng, telur rebus, cili potong dan ayam dalam mangkuk.
Mi kari tetap menjadi pilihan kerana rasanya yang pedas berlemak, digabungkan dengan rasa kenyal mi yang mampu memikat hati sesiapa sahaja yang merasainya. Sesuai dihidangkan untuk seisi keluarga. Mungkin agak leceh untuk menyediakan mi kari tetapi bila dah siap masak, terasa kepuasannya. Jom kita cuba resipi yang dikongsi oleh saudari Bunga Jua.
MI KARI
BAHAN UNTUK KUAH:
Ayam atau daging
Tauhu pelampung | goreng sebentar
2 biji bawang merah besar | dikisar – beli online DISINI
3 biji bawang putih | dikisar – beli online DISINI
Masakan Korea memang kaya dengan penggunaan rempah dan cilinya tersendiri.Sajiannya Korea memang banyak menggunakan kimchi, gochujang ( pes cili Korea), Gochugaru (serbuk cili Korea) dan lada hitam dalam ramuan masakannya.
Kalau anda peminat drama Korea, sajian ini pasti tidak asing lagi. Nah, 5 resipi ni adalahair tangan tenaga pengajar IKBN, Peretak, Kuala Kubu Baru , Selangor.
Jom cuba resipi dari Norshazila Mohamed Rahman, Norazilah Rahman dan Harmayah Argadan, ‘follow’ resipinya ternyata lazat berempah.
.
1. SEAFOOD JAPCHAE (Korea) BAHAN-BAHAN :
Bahan japchae :
200gm dangmyeon @ suhun Korea
1 sudu makan minyak masak
1 sudu makan minyak bijan
1 sudu makan gochugaru *serbuk cili Korea
Bahan seafood :
2 ekor sotong | dihiris
10 ekor udang saiz XL | dibuang kulit
¼ biji bawang Holland | dihiris nipis
3 keping cendawan shitake | rendam sampai kembang dan dihiris
1/3 batang lobak merah | dipotong nipis fine julienne
Daun bawang secukupnya | untuk hiasan
Garam secukup rasa
Lada sulah secukup rasa
Bahan sos :
2 sudu makan kicap cair
½ sudu makan gula
2 sudu teh bawang putih | dicincang halus
1 sudu makan minyak bijan
CARA MEMASAK : 1. Rendam dangmyeon (suhun Korea) dengan air suam, kemudian tos kering dan ketepikan seketika. 2. Panaskan minyak masak, kemudian tumiskan bawang Holland dan bawang putih cincang hingga naik bau. Kemudian masukkan minyak bijan dan gochuru. 3. Masukkan sotong, udang, lobak merah dan cendawan shitake. Kacau sekata. 4. Kemudian masukkan kicap cair, gula, minyak bijan dan dangmyeon. Kacau sebati dan perasakan dengan garam dan lada sulah. 5. Angkat dan hias dengan hirisan daun bawang.
Saiz hidangan : 2 orang Waktu memasak : 20 minit Cara memasak :Tumis dan goreng Jenis masakan : Sajian pembuka selera, Korea Keistimewaan : Gochugaru memberikan rasa pedas manis Anggaran kos : RM 15
INFO CHEF : Pastikan dangmyeon direndam sehingga lembut, dalam anggaran masa 30 – 40 minit dalam air suam.
2. TTEOKBOKKI @ STIR FRIED RICE CAKES
BAHAN-BAHAN :
130gm tteokbokki * kek beras panjang
1 keping ikan | dihiris
2 keping fucuk ikan | dihiris
113gm kobis | dihiris
3 cawan stok ikan bilis @ air
3 sudu makan Gochujang * pes cili korea
1 sudu makan kicap cair
1 sudu makan gula
1 sudu makan bawang putih | cincang
Daun bawang secukupnya | dihiris serong
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK : 1. Ambil periuk dan renehkan stok ikan bilis 2. Masukkan pes gochujang dan renehkan selama 5- 8 minit. 3. Kemudian masukkan kek ikan, fucuk ikan, tteobokki, kobis, kicap cair dan perasakan dengan gula dan garam 4. Angkat dan tabur dengan daun bawang.
Saiz hidangan : 3 orang Waktu memasa : 20 minit Cara memasak : Tumis dan reneh Jenis masakan : Sajian pembuka selera @ snek street food, Korea Keistimewaan : Sajian street food yang sangat mudah dibuat. Rasa pedas dan manis Anggaran kos : RM 20
INFO CHEF : Tteokbokki (kek daripada beras) ini boleh dibeli yang sudah siap di pasaraya. Untuk tambah rasa pedas lagi boleh ditambah dengan serbuk cili.
3. CHIJEU-BULDAK @ FIRE CHICKEN (Korea) BAHAN-BAHAN :
450gm dada ayam | dipotong dadu
¼ cawan gochugaru * serbuk cili Korea
2 sudu makan gochujang *pes cili Korea
2 sudu teh kicap cair
2 sudu teh minyak bijan
3 sudu makan minyak masak
¼ sudu teh serbuk lada hitam
2 sudu makan madu
3 ulas bawang putih | dicincang halus
1 sudu teh halia dipotong halus
2 keping keju
3 sudu makan air
Bawang Holland secukupnya | dihiris nipis untuk hiasan
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK : 1. Ambil mangkuk dan masukkan gochugaru, gochujang, kicap cair, minyak bijan, serbuk lada hitam, madu, bawang putih, halia dan garam secukup rasa. 2. Masukkan ayam dan gaul hingga sebati, perapkan seketika. Ketepikan. 3. Panaskan minyak masak di dalam periuk dan masukkan ayam yang telah diperap 4. Masukkan air dan tutup periuk seketika, masak ayam dalam 10 minit 5. Buka tudung periuk dan gaulkan ayam, letakkan keju di atas ayam dan kemudian taburkan engan hirisan bawang Holland. Tutup semula tudung, dan biarkan keju cair dalam 5 minit. 6. Sedia untuk dihidangkan.
Saiz hidangan : 2 orang Waktu memasak : 40 minit Cara memasak : Tumis dan goreng Jenis masakan : Sajian utama, Korea Keistimewaan : Gandingan rasa keju serta pedas lazat yang membangkitkan selera Anggaran kos : RM 25
INFO CHEF : Pastikan api dikawal supaya jangan terlalu besar. Jika tidak ayam akan jadi hangit dan keras.
4. YANGNYEOM CHICKEN @ SPICY KOREAN CHICKEN WING
BAHAN-BAHAN :
Bahan perap kepak ayam:
6 keping kepak ayam
½ cawan buttermilk
Bahan campuran tepung :
½ cawan tepung ubi kentang
2 sudu makan tepung jagung
1 sudu teh lada hitam
Bahan sos :
1 sudu makan madu
4 sudu makan gochujang * pes cili Korea
3 ulas bawang putih | cincang
½ sudu makan kicap masin
1 sudu makan cuka
1 sudu makan minyak bijan
½ sudu makan bijan putih | sangai
CARA MEMASAK : 1. Perapkan ayam dengan buttermilk selama 20 minit. 2. Dalam mangkuk lain gaul tepung ubi kentang, tepung jagung dan lada hitam 3. Masukkan ayam dan salut dengan tepung. 4. Goreng ayam hingga keemasan, ketepikan seketika. 5. Panaskan minyak dan tumis bawang putih 6. Masukkan pes cili Korea (gochujang), kicap masin, madu, minyak bijan dan cuka, Gaulkan. 7. Apabila sudah masak, tutup api dan masukkan ayam yang sudah digoreng dan gaul. 8. Angkat dan hidangkan. Tabur dengan bijan sebagai hiasan.
Saiz hidangan : 3 orang Waktu memasak : 40 minit Cara memasak : Tumis dan goreng Jenis masakan : Sajian pembuka selera, Korea Keistimewaan : Rasa rangup ayam goreng disaluti dengan sos yang sungguh berperisa Anggaran kos : RM 30
INFO CHEF : Jika tiada gochujang boleh juga digantikan dengan cili boh atau cili kering
5.CHAMCHI-KIMCHIJJIGAE @ KIMCHI STEW WITH TUNA (Korea) BAHAN-BAHAN :
150gm tuna
340gm kimchi | dihiris
1 sudu makan mentega
2 ½ cawan air
1 sudu makan gochugaru
½ cawan jus air kimchi
230gm tauhu | dipotong dadu
Garam secukup rasa
Daun bawang secukupnya | dihiris
CARA MEMASAK : 1. Cairkan mentega di dalam periuk dan tumiskan tuna. 2. Masukkan kimchi dan gaul sebati. Masukkan air kimchi bagi mengelakkan ia melekat di periuk. 3. Masukkan air dan renehkan seketika dalam 10-15 minit. Masukkan gochugaru. 4. Masukkan tauhu dan perasakan dengan garam . 5. Angkat dan hiaskan dengan taburan daun bawang.
Saiz hidangan : 2 orang Waktu memasak : 40 minit Cara memasak : Tumis dan reneh Jenis masakan : Sajian utama, Korea Keistimewaan : Mudah disediakan dan ringkas bahan-bahannya Anggaran kos : RM 30
INFO CHEF : Usah masak terlalu lama kerana ia akan menyebabkan tauhu hancur
Selain kuetiau goreng, kuetiau ini juga sedap dimasak kuetiau kungfu. Dinikmati pula dengan cili padi potong. Fuh! Tak terkata sedapnya.
Bagi yang kurang gemarkan pedas, nikmati sahaja rasa aslinya tanpa cili padi potong. Itupun memang dah sedap. Gandingan kuetiau yang digoreng bersalut telur dan dicurahkan kuah ala sup pekat memang membangkitkan selera.
Lihat sahaja resipi perkongsian daripada Nuraini Munawar ini. Memang licin pinggan dibuatnya. Rugi kalau tak buat.
Masukkan sos tiram supaya rasa sedap dan warna tak pucat.
Masukkan pula air dan kiub ayam.
Kemudian, masukkan isi ayam, lobak merah dan anak jagung.
Masak sehingga agak empuk.
Kemudian, masukkan udang, sotong dan sayur.
Masukkan setengah sudu white pepper berserta sedikit garam.
Akhir sekali, masukkan bancuhan tepung jagung. Bancuhan sederhana pekat sahaja. Boleh agak-agak kuah banyak mana. Fungsi tepung jagung adalah untuk memekatkan kuah.
Apabila dah siap, boleh curahkan kuah ke atas kuetiau tadi. Makan dengan cili padi potong pun lazat.
Singgang tumis ikan selar, antara lauk ringkas yang pastinya membuka selera. Selain direbus, masak singgang ada banyak jenis, ramai yang tak tahu ada juga...