Pulut dakap ini berasaskan pisang yang dibalut dengan pulut. Kuih tradisional yang lazimnya dijadikan menu ketika minum petang. Orang di bahagian utara pasti menggemarinya.

Perkongsian daripada Sy Crab untuk menghasilkan pulut dakap ini memang mudah. Cepat sahaja siap dan dah boleh menikmatinya. Jom kita cuba.

PULUT DAKAP

BAHAN-BAHAN:

2 cawan beras pulut – Boleh beli online di sini

1 cawan santan – Boleh beli online di sini

1 sudu besar gula

1 sudu teh garam – Boleh beli online di sini

Ads

Pisang awak

CARA MEMASAK:

Rendamkan beras pulut selama 3 jam.

Kemudian, toskan dan kukus sehingga masak.

Sediakan mangkuk besar. Masukkan pulut yang telah dimasak tadi ke dalamnya lalu campurkan dengan santan.

Gaulkan sebati. Biarkan seketika dalam masa 10 minit.

Sementara itu, pisang awak dibelah dua bahagian.

Sediakan daun pisang. Letakkan pulut dan kemudian pisang di atasnya.

Minum Petang Dengan Pulut Dakap, Kuih Kegemaran Orang Utara

Setelah itu, balut untuk menutupi pisang.

Minum Petang Dengan Pulut Dakap, Kuih Kegemaran Orang Utara

Ikat pulut dan kukus selama 20 minit.

Minum Petang Dengan Pulut Dakap, Kuih Kegemaran Orang Utara

Ads

Dah siap. Senang saja resipi pulut dakap ini,

Minum Petang Dengan Pulut Dakap, Kuih Kegemaran Orang Utara

Kredit: Sy Crab

Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi ]

Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:

Comelnya Labu. Uniknya Pumpkin Bua Loy, Pencuci Mulut dari Thailand

Resipi Nasi Daging Ekspres Paling Mudah, Guna 1 Bahan Penting Ini

Ads

Sedapnya Ketupat Jagung Bungkus Dalam Daun Jagung, Menarik!

Mahukan Air Katira Versi Ekspres dan Sedap, Begini Cara Buatnya

Buat Tauhu Berlauk Guna Acuan Comel, Gerenti Tak Cukup Satu

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official

https://www.dailymotion.com/video/x8fjarb

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI