Mok Teh atau nama sebenarnya Zunita Adibah bt Mohamed Adib memang hebat memasak. Bukan sekadar ‘Chef’ di dapur restorannya tetapi juga Pengurus Syarikat IT yang pakar dalam bidang Teknologi Maklumat dan Komputer.
Pemegang Ijazah Sains Komputer dari Universiti Bradley , Illinois, Amerika Syarikat kini mengusahakan Restoran Mok Teh dan dalam masa yang sama menjalankan perniagaan Teknologi Maklumat bersama suaminya Wan Ameer Ruzman.
Mereka belajar di universiti dan bidang yang sama dan keduanya minat dan pandai memasak. Walaupun Mok Teh berasal dari Terengganu tetapi cukup arif dengan masakan Negeri Sembilan juga.
Masakan nogori diwarisi dari ibu mertuanya Datuk Hjh Maimunah Abdul Wahab manakala kepakarannya dalam masakan Terengganu pastilah dari ibunya Allahyarhamah Toh Puan Halimah Tahar .
Kembalinya dari Amerika Syarikat Mok Teh pernah berkhidmat sebagai Pengatur Cara Analisis di sebuah syarikat swasta selama 10 tahun dan akhirnya bersama suami menubuhkan syarikat IT mereka sendiri sedari 1995 hingga kini. Menjurus kepada pendawaian komputer dan Perunding ICT.
Walaupun belajar masak agak lewat selepas tamat pengajian di universiti namun bukan calang-calang kehebatannya dalam masakan Melayu . Atas nasihat suami yang tidak mahu Mok Teh mensia-siakan bakat memasaknya akhirnya mereka menceburi perniagaan makanan yang bermula dari rumah dan akhirnya menubuhkan Restoran Mok Teh di Pusat Bandar Wangsa Maju, Kuala Lumpur yang menyajikan sajian Terengganu.
Pembukaan restoran dua tahun ini adalah cadangan dari anak sulung mereka Wan Ameer Naqiuddin bekas graduan perakaunan yang mengurus operasi restoran, sementara urusan menu dan masakan dipegang oleh Mok Teh.
Jadi tiada istilah ‘lewat’ kalau nak belajar masak..Tengok Mok Teh ni walau belajar selepas universiti boleh juga jadi mahir memasak.
Nah,ini 4 resipi rendang Mok Teh yang dipelajari dari ibu mentuanya. Nak tahu hebatnya sajian ini kenalah cuba kan…
Bahan-bahan :
BAHAN A :
BAHAN B
CARA MEMASAK:
1. Ayam dibersihkan dan dipotong 12.
2.Bahan A dikisar dan dimasukkan kedalam kuali bersama ayam.
BAHAN-BAHAN :
BAHAN A
BAHAN B
CARA MEMASAK :
1. Itik dibersihkan, disalai .
2. Kemudian itik itu dipotong 12.dan dimasukkan kedalam kuali.
3. Bahan A dikisarkan, kemudian dimasukkan kedalam kuali.
4. Dimasukkan bersama sehelai daun kunyit yang dicarik carikkan.
5. Dimasak sehingga mendidih, kemudian dimasukkan Bahan C.
6. Masak sehingga agak kering.
BAHAN-BAHAN :
CARA MEMASAK:
1. Kisar cili api, kunyit hidup dan ikan bilis.
2 .Panaskan kuali. Masukkan santan, serai, asam keping dan bahan yang dah dikisar. Masak sehingga naik minyak.
3. Masukkan pucuk ubi, terus masak , masukkan garam. Teruskan masak.
4. Bila agak kering santannya, kecil kan api.Teruskan memasak dan selalu dikacau sehingga kering.
5. Angkat dan sedia dihidangkan
BAHAN-BAHAN :
BAHAN A – Cuci dan Tos
BAHAN B – KISAR
BAHAN C :
CARA MEMASAK:
1. Masukkan bahan A, B dan santan ke dalam kuali dan panaskan
2. Bila sudah mendidih, masukkan kerisik, asam keping dan kerisik.
3. Kemudian masukkan garam dan gula. Masak sehingga kering.