Sesekali masak hidangan istimewa untuk keluarga, memang puas hati. Enoh-lebih lagi kalau suami dan anak-anak makan dengan penuh berselera. Terasa nak cuba masak Nasi BriyaniUdang di hari ni? Resipi perkongsian di FB oleh Eaim Lyna ni antara yang paling mudah dan ringkas yang boleh puan-puan cuba. Nampak sedap dan macam yang jual dekat restoran kan? Jom cuba!
RESIPI NASI BRIYANI UDANG RINGKAS
BAHAN-BAHAN:
2 cawan beras basmathi – dibersih dan rendam 30 minit
CARA MEMASAK: 1. Panaskan minyak sapi dan minyak masak di dalam periuk. Kemudian tumis rempah 4 sekawan bersama bahan-bahan hiris hingga kekuningan. 2. Masukkan rempah briyani yang telah dibancuh dengan sedikit air. Masak hingga pecah minyak.
Ads
3. Seterusnya masukkan semua bahan-bahan lain termasuk udang ( kecuali pewarna kuning telur & garam). Bila udang hampir masak, masukkan garam secukup rasa.
4. Masukkan bahan tumis tadi ke dalam periuk nasi. Bila nasi dah masak, baru titiskan pewarna secukupnya. Biar seketika dan jangan gaul terlebih dahulu.
5. Siap untuk dinikmati. Boleh dimakan bersama sambal tumis, telur rebus ataupun kari.
Ada barbeku minggu ini bersama sanak-saudara sempena cuti sekolah.Paling penting kena ada ayam bakar bbq kerana ramai yang suka. Bahan perapan yang penting sebab kalau cukup bahan-bahannya akan menyedapkan rasa ayam yang dibakar nanti. Walaupun banyak bahan digunakan namun rasa confirm tidak menghampakan.
AYAM BAKAR BBQ
Bahan-bahan:
2 ekor ayam- dibasuh dan dipotong
Bahan kisar:
2-3 biji bawang besar
8-10 ulas bawang putih
5 batang serai
2 inci halia
3 inci lengkuas
( semua bahan ini dipotong kasar nanti nak dikisar)
4 sudu besar sos barbeku
2 sudu besar sos tiram
4 sudu besar gula
2 sudu besar serbuk cili
1 sudu besar serbuk jintan putih
1 sudu besar serbuk ketumbar
2 sudu besar garam
Sedikit air
Cara memasak:
1. Masukkan ke semua bahan-bahan tadi ke dalam blender.
2. Kisar sampai hancur.
3. Tuang dalam bekas ayam tadi.
4. Gaul sebati.
5. Perap dalam chiller semalaman. Lagi lama lagi sedap.
Penggemar Kek Batik harus cuba resipi Kek Batik lembut dan kenyal perkongsian saudari Mawar Wilsa ini. Kata beliau resipi yang dicuba dari saudari Faridzoh mempunyai tekstur yang sangat enak dan lain dari yang lain. Sedap! Anak-anak pun suka sebab tidak keras. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
CARA MEMASAK: 1. Masukkan buttercup, susu, vico @ milo dan serbuk koko yang telah dilarutkan ke dalam kuali. Kacau hingga semua bahan sebati. 2. Masukkan telur dan kacau laju-laju untuk mengelakkan adunan berketul. 3. Masukkan esen vanilla. Kacau hingga adunan hampir pekat. 4. Masukkan biskut marie dan gaulkan adunan dengan api perlahan sehingga semua biskut marie disaluti adunan coklat (kacau perlahan agar biskut tidak pecah). 5. Bila semuanya sudah bersalut coklat, masukkan ke dalam loyang yang telah dialas dengan plastik. (empunya resipi guna loyang persegi 9″) 6. Tekan dan padatkan adunan. Biarkan sejuk barulah letakkan ke dalam peti sejuk semalaman sebelum dipotong menggunakan pisau yang tajam.
Selain masakan, Thai juga mempunyai pelbagai jenis minuman yang menjadi viral dan ternyata sedap dan sihat. Alahai sedapnya kalau dapat menyedut jus sejuk dan segar hasil air tangan sendiri, terjamin bersih. Kalau teringin nak buat, ini ada empat jenis minuman yang boleh anda cuba buat ye…
JUS BUAH-BUAHAN CAMPUR
BAHAN-BAHAN:
1 biji Epal
1 biji Belimbing
2 potong tembikai
Ais secukupnya
CARA MEMASAK:
Potong dadu buah-buahan dan masukkan dalam mesin pengisar.
Kisar hingga halus.
Hidangkan bersama ais.
JUS AVOKADO
BAHAN-BAHAN:
1 biji buah Avokadi
1 skop ais krim coconut
50ml susu segar
1 sudu teh gula
Sedikit ais
CARA MEMASAK:
Masukkan semua bahan di dalam mesin pengisar.
Kisar hingga lembut.
Sedia dihidangkan
KOPI AIS THAI
BAHAN-BAHAN:
50gm serbuk kopi thai
250ml air
25ml susu pekat
10ml susu cair
CARA MEMASAK:
Rebus serbuk kopi Thai selama 15 minit
Kemudian tapis ke dalam gelas.
Masukkan susu pekat dan susu cair, Kacau rata.
Hidangkan bersama ais.
JUS SERAI
BAHAN-BAHAN:
5 batang serai
5 gelas air
5-6 sudu makan gula pasir
Daun pudina
Ais secukupnya
CARA MEMASAK:
Masukkan air dalam jug bersama gula, kacau hingga gula larut.
Titik serai, kemudian masukkan dalam air untuk memberikan rasa dan aroma.