Bila makan makan murtabak mini comel akan rasa kerangupan dan keenakan inti rempah kari.
MURTABAK MINI
BAHAN-BAHAN INTI:
500 gram isi ayam / daging di cincang
5 biji kentang di potong dadu
3 sudu makan rempah kari
1 ulas bawang putih di hiris
1 biji bawang besar dihiris
2 biji bawang besar di potong dadu
Hirisan daun sup
Sedikit garam
Sedikit gula
Sedikit minyak masak utk menumis.
Ads
CARA MEMASAK INTI:
1. Panaskan kuali. Tuangkan sedikit minyak masak. Masukkan bawang yang dihiris.
2. Maaukkan rempah kari dan masukkan sedikit air. Masak rempah hingga pecah minyak.
3. Masukkan isi ayam dan masukkan kentang. Masukkan air separas bahan-bahan yang dimasak. Jangan lebih nanti inti lembik.
4. Masak sehingga air hampir kering. Masukkan sedikit garam dan gula. (Jika suka boleh letakkan serbuk perasa).
5. Masak hingga betul-betul kering. Sejukkan dan sedia uuntuk langkah menyediakan murtabak mini.
CARA MENYEDIAKAN MURATABAK MINI:
1. Pecahkan 2 biji telur, pukul dan masukkan sedikit garam. Masukkan bahan2 inti ayam dan kentang yang dimasak tadi.
Ads
2. Masukkan daun sup dan bawang. Kacau hingga sebati.
3. Buka kulit popia, letak atas dulang. Ambil 3 sudu makan inti yang di campurkan dengan telur dan bawang tadi tu. Letak di tengah-tengah kulit popia intinya. Lipat atas, bawah, kiri dan kanan. Terbalikkan bila di lipat dan masukkan dlm kuali.
4. Untuk masak panaskan kuali, letakkan sedikit minyak. Letakkan popia. Kalau suka boleh letak minyak banyak tapi bagi yanh yang tidak suka berminyak boleh letak sedikit sahaja. Jadi ikut selera masing-masing.
5. Bakar sehingga masak. Balik-balikan dan bila sudah masak bolehlah dihidangkan. Ulangi langkah membuat sehingga siap.
INFO: Sedap makan masih ketika panas kerana kulit masih rangup. KREDIT RESIPI & GAMBAR: Roshima Ibrahim Shima
Kanak-kanak memang suka makan snek terutamanya nuget ayam. Oleh itu anda boleh hasilkan hidangan ini secara homemade. Jika buat sendiri, anda boleh mengawal jumlah garam serta abaikan penggunaan MSG. Lebih sihat malah lebih jimat. Jom cuba!
NUGET AYAM HOMEMADE
BAHAN NUGET:
4 keping isi dada ayam ( kisar)
2 biji telur
4 ulas bawang putih
1 biji bawang besar ( optional)
1 sudu teh lada sulah
3 sudu makan tepung gandum ( liza guna breadcrumbs sebab tepung habis. Jumlahnya bergantung pada tekstur adunan.)
Sedikit minyak zaitun ( jika ada. Boleh gandti dengan minyak lain)
Sedikit garam
BAHAN SALUTAN:
Telur
Serbuk roti ( breadcrumbs)
CARA MEMASAK:
1. Satukan isi ayam, telur, bawang putih, bawang besar dan lada sulah. Kisar.
2. Kemudian masukkan ke dalam mangkuk. Tambahkan tepung gandum ( Nor Azliza guna serbuk roti kerana kehabisan gandum), minyak dan sedikit garam. Gaul hingga sebati.
3. Kukus adunan hingga setengah masak dan bentukkan mengikut kreativiti anda. Jika sukakan keju, boleh tambah keju mozarella dalam isi ayam tadi.
4. Untuk menyalut nuget, celup kepingan nuget ke dalam telur dan golekkan pula dalam bekas berisi serbuk roti. Ulang langkah sama hingga adunan nuget habis.
5. Panaskan minyak dan goreng hingga kekuningan.
6. Untuk menghasilkan nuget tempura, gantikan serbuk roti kepada tepung goreng ayam yang telah dibancuh dengan air serta telur. Pastikan adunan tidak terlalu cair.
7. Kemudian celupkan nuget ke dalam bancuhan tepung dan golekkan ke dalam serbuk tepung ayam. Goreng hingga keemasan.
Kudap-kudap mudah yang anda boleh hasilkan secara homemade. Makan sambil tengok TV, memang ralit. Sekejap je habis satu balang. Jom cuba resipi perkongsian saudari E-cah Katman ni.
KACANG TANAH GORENG
BAHAN-BAHAN:
Kacang tanah besar
Bawang putih – hiris
Halia – hiris
Serbuk nasi goreng
Air secukupnya
Garam dan serbuk cukup rasa secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Masukkan air, garam dan cukup rasa secukupnya ke dalam periuk. Masak hingga mendidih.
2. Setelah mendidih, masukkan kacang tanah, bawang putih dan halia. Biar sampai sejuk.
3. Toskan air dan goreng hingga garing termasuk sekali dengan bawang putih dan halia tadi. Kuantiti minyak seperti anda menggoreng kerepek.
4. Angkat dan toskan kacang goreng tadi. Tabur serbuk rencah nasi goreng secukupnya. Gaul rata.
5. Sedia untuk dinikmati.
INFO RASA: Jika tak nak guna serbuk nasi goreng, boleh juga guna garam halus biasa.
Mak-mak selalu pening kepala fikir apa makanan yang anak suka bawak bekal ke sekolah betul tak? Jangan give up, ini ada enam menu yang admin share untuk mak-mak semua. Mudah je nak buat dan anak gerenti suka sebab sedap dan tak pedas. Cuba dulu ye kalau ok nanti admin share lagi idea nak masak apa.
Yang penting cuba dulu…
PASTA SPIRAL DRAGON BALL
BAHAN- BAHAN :
200gm pasta spiral
150gm isi ayam
350gm tomato
1 sudu makan pes tomato
2 helai daun salam
50gm batang saderi | hiris nipis
20gm bawang putih | cincang
100gm bawang merah | cincang
2 sudu teh madu
Lada sulah secukupnya
Daun basil dan oregano secukupnya | cincang
Garam secukup rasa
Air dan ais secukupnya
Minyak masak secukupnya
CARA MEMASAK:
Rebuskan pasta spiral di dalam air yang mendidih selama 5 minit. Kemudian angkat dan siram dengan air sejuk. Toskan.
Untuk membuat bebola ayam; Isi ayam digaul bersama dengan bawang merah cincang, bawang putih, basil, oregano, madu, garam dan lada sulah hingga sebati. Kemudian dibentuk menjadi bulat.
Cara membuat sos: Tomato dibelah empat dan direbus. Kemudian angkat dan masukkan ke dalam ais. Buang biji dan cincang hingga halus.
Selepas itu tumis bawang putih sehingga kekuningan, masukkan bawang merah dan batang saderi serta basil, oregano, daun salam dan pes tomato. Kacau hingga pecah minyak.
Kemudian masukkan isi tomato yang dicincang halus dan kacau hingga mendidih.
Selepas itu masukkan bebola ayam, garam, lada sulah dan biarkan seketika.
Kemudian angkat dan masukkan ke dalam bekas anak.
AYAM TINJU
BAHAN-BAHAN:
5 ketul kepak ayam
50gm serbuk roti
1 biji telur | dipukul
1 sudu makan jus limau nipis
1 sudu teh lada hitam | ditumbuk kasar
1 sudu teh lada sulah
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng
HIASAN:
Daun salad secukupnya
Kertas aluminium secukupnya
Cili Benggala
Sedikit sos mustard
Sedikit buah zaitun
CARA MEMASAK:
Kepak ayam dipatahkan dua di bahagian tengahnya. Kemudian ambil bahagian yang mempunyai banyak isi. Kikis dan terbalikkan isinya ke atas. Biarkan tulang di bahagian bawahnya.
Seterusnya perap ayam dengan lada sulah, lada hitam, jus limau nipis dan garam. Biarkan seketika.
Setelah diperap, celupkan ayam ke dalam bancuhan telur dan salut dengan serbuk roti. Lakukan sehingga habis.
Akhir sekali, panaskan minyak dan goreng sehingga masak atau bertukar warna kuning keemasan.
Angkat, toskan. Masukkan ke dalam bekal anak dan hias mengikut kreativiti sendiri. Misalnya balut tulang ayam dengan kertas aluminium dan cili benggala dibentukkan seperti lady bird.
MAKARONI BAKAR BERKEJU
BAHAN-BAHAN:
250gm makaroni | rebus dan tos
100gm daging kisar
1 biji tomato | buang biji dan dadu kecil
150gm parutan keju mozarella
1 sudu makan serbuk oregano
4 sudu makan sos balognes
2 sudu makan sos cili
2 ulas bawang putih | cincang halus
1/2 biji bawang Holland | cincang halus
3 sudu mentega
Garam dan gula secukup rasa
BAHAN SAMPINGAN:
Buah Epal
Tomato ceri
Salad
CARA MEMASAK:
Panaskan mentega dalam kuali, tumiskan bawang merah dan putih hingga wangi.
Masukkan daging kisar, kacau hingga daging bertukar warna.
Seterusnya masukkan pula sos balognes dan sos cili,
Kacau rata, kemudian masukkan makaroni dan tomato yang didadu halus.
Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
Tutup api.
Panaskan ketuhar pada suhu 200C.
Sementara itu masukkan makaraoni dalam cawan aluminium foil.
Taburkan di atasnya parutan keju dan serbuk oregano.
Bakar lebih kurang 15 minit.
Setelah siap, sedia dibawa untuk bekal.
CUCUR NASI BERKENTANG
BAHAN-BAHAN:
1 cawan nasi putih | kisar dengan sedikit air
2 biji kentang | rebus dan lenyek
1 cawan tepung gandum
Sedikit hirisan daun bawang
Sedikit hirisan cili benggala merah
1 sudu teh serbuk perasa ayam
Sedikit garam
Minyak untuk menggoreng
BAHAN SAMPINGAN:
Ayam goreng
Sos Cili Thai
Salad
Tomato Ceri
CARA MEMASAK:
Campurkan nasi yang telah dikisar bersama kentang lenyek dalam mangkuk adunan.
Gaul rata, tambahkan hirisan daun bawang dan cili Benggala, serbuk perasa ayam dan garam secukupnya.
Gaul lagi dan tambah tepung sedikit demi sedikit sehingga menjadi bancuhan cucur yang sesuai.
Panaskan minyak, goreng hingga kekuningan.
Boleh dihidangkan cucur ini dengan Sos Cili Thai dan ayam goreng sebagai bekal.
CHICKEN & RICE PATTIES
BAHAN-BAHAN:
200gm isi dada ayam | rebus dan carik-carik
1 cawan nasi | kisar kasar
2 biji telur
½ cawan susu segar
2 sudu makan keju pemersan
Sedikit parutan lobak merah
Sedikit hirisan daun bawang
1 sudu teh serbuk lada sulah
1 sudu the serbuk pati ayam
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
Panaskan ketuhar dengan suhu 180C.
Campurkan nasi, isi ayam, parutan lobak merah, daun bawang.
Gaul rata dan ketepikan.
Pecahkan telur dalam mangkuk, kacau rata. Kemudian masukkan susu dan kacau lagi hingga sebati.
Perasakan dengan serbuk lada sulah, serbuk pati ayam dan garam secukup rasa.
Tuangkan di dalam mangkuk berisi bahan campuran tadi.
Taburkan keju pemersan dan gaul sebati.
Masukkan dalam acuam muffin dan bakar lebih kurang 20-25 minit.
Sedia dihidangkan bersama sambal cili.
SPAGETI GORENG
BAHAN-BAHAN:
1 mangkuk spageti/linguine (yang telah dicelur)
2 batang jejari ketam | potong kecil
8-10 ekor udang sederhana |bersihkan
5-6 biji cili padi | hiris halus
3 ulas bawang putih |cincang halus
1 sudu makan cili kisar
1 sudu makan sos tiram
1 sudu makan cincangan daun bawang
Garam dan lada sulah secukup rasa
Minyak zaitun secukupnya
CARA MEMASAK:
Panaskan sesudu makan minyak di dalam kuali. Tumis bawang putih hingga wangi.
Masukkan cili kisar, cili padi, jejari ketam dan udang. Tumis hingga semua bahan masak.
Masukkan sos tiram, spageti yang telah dicelur dan hirisan daun bawang. Tumis hingga semua bahan sebati.