Kali ini RASA ingin kongsikan dua resipi jus berkhasiat yang boleh bantu memberikan kesan detoks pada badan. Menariknya, resipi ini memang senang nak dibuat malah lebih selamat kerana mengandungi bahan semula jadi. Tiada campuran bahan berbahaya pun.

Kalau anda sedang dalam usaha untuk lebih sihat, detox adalah antara perkara yang anda perlu lakukan. Detoks bermaksud bantu tubuh untuk keluarkan bahan yang tidak elok daripada dalam badan. RASA dapatkan dua resipi minuman yang bagus untuk detox melalui Penceramah Kesihatan, Norazizah Ruslan.

Kedua-dua resipi ini menggunakan lemon. Kita sedia maklum memang lemon mempunyai banyak manfaat untuk badan dan boleh bantu melangsingkan tubuh. Jom try.

JUS INFUSION

BAHAN-BAHAN
1 liter air bertapis/ air mineral
1 biji lemon (dihiris nipis)
1 biji timun (dihiiris nipis)
Segenggam daun pudina.

IKLAN

CARA MEMBUAT
1. Campur semua bahan di dalam bekas kaca berpenutup.
2. Simpan semalaman di dalam peti sejuk.
3. Air boleh ditambah lagi ke dalam bekas yang sama jika bahan-bahan masih segar.

JUS HIJAU

BAHAN-BAHAN
1 biji timun
1 tangkai batang seleri
1 cekak bayam hijau
1 biji lemon.

CARA MEMBUAT
1. Masukkan semua dalam pemerah juice.
2. Sebaik-baiknya guna slow juicer kerana slow juicer boleh memerah daun hijau tanpa perlu ditambah air.
3. Minum dengan segera untuk menjamin kesegaran.

Selamat mencuba!
Korang tengah try nak diet? Sebelum diet kena detoks dulu. Barulah lebih cepat kesan diet tu. Detoks dengan cara semula jadi lebih sihat sis. Buat je sendiri jus detoks. Cubalah!

Korang nak beli BLENDER baru tak? Jom klik sini untuk tengok BLENDER BARU. Nanti boleh kisar bawang nak masak daging masak hitam dengan blender. Yeeha!

Nak dapatkan peralatan memasak yang baru? Semuanya menarik, jom klik link ni untuk cuci mata. Mana tahu ada yang berkenan kan? Klik sini (saya nak beli periuk baru la)

NAK RESIPI LAIN? Klik sini:

https://rasa.my/nasi-lemak-kukus-ikan-siakap-goreng-menu-luar-biasa-di-restoran-ngeteh-santai/

https://www.rasa.my/cakoi-paling-lembut-dan-gebu-wajib-cuba/

https://rasa.my/nak-petua-bantu-masalah-angin-dalam-badan-jom-buat-dua-jus-kesihatan-ini/

Jom tengok video ni
https://www.youtube.com/watch?v=8z9E4CUDm5Q&list=PLeFxvDQwYge2Z4S3GiUhGD-X4hTKVMcL_&index=7