Nasi Hujan Panas Terlajak Gebu. Memang Puas Hati.

Share

Nasi Hujan Panas sememangnya digemari rakyat Malaysia. Ia sesuai dinikmati pada bila-bila masa malah enak dimakan dengan apa jua lauk pauk. Nak cuba masak menu ini hari ini? Jom lihat bahan-bahan yang anda perlukan.

BAHAN-BAHAN:
  • 1kg beras | dibasuh dan ditoskan
  • 1 liter air
  • 1 tin susu cair
  • 20gm buah gajus
  • 20gm kismis
  • 2 biji limau nipis
  • ½ sudu teh pewarna hijau
  • ½ sudu teh pewarna merah
  • ½ sudu teh pewarna kuning
  • Garam dan gula secukup rasa
  • 20ml minyak sapi
BAHAN A:
  • 10gm bawang merah | dimayang
  • 5gm bawang putih | dimayang
  • 5gm halia | dimayang
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 5 kuntum bunga cengkih
  • 5 biji buah pelaga
  • 3 biji bunga lawang
CARA MEMASAK:
  1. Panaskan minyak sapi dan tumiskan bahan A sehingga naik bau.
  2. Kemudian masukkan air, susu cair dan perahan limau nipis. Perasakan.
  3. Apabila air mendidih, barulah dimasukkan beras, buah gajus dan kismis.
  4. Tanak nasi sehingga kering dan masukkan pewarna secukupnya.
  5. Kaup balikkan dan sedia untuk dimakan.
Published by
Mastura Abu Kassim