Oh Macam Ni Rupanya Nak Buat Karipap Pusing. Barulah Betul-Betul Jadi!

Seringkali dengar bila nak buat karipap pusing, mesti tak jadi bahagian pusingnya tu. Bila jadi macam ni, selalu terfikir apalah rahsia untuk menghasilkan karipap pusing yang cantik.

Nah, perkongsian resipi daripada Vivianti Khirrudin, rupa-rupanya resipi kulit pun dah berbeza.

So, jom kita cuba buat.

BAHAN TEPUNG LUAR:

500gm tepung gandum – beli online di sini
1 senduk kecil minyak – beli online di sini
3-4 mug air
Sedikit garam

Ads

CARA-CARA:
1.Masukkan garam dalam tepung. Kemudian, masukkan minyak, gaul hingga peroi (mudah pecah atau berderai).

Oh Macam Ni Rupanya Nak Buat Karipap Pusing. Barulah Betul-Betul Jadi!
2. Kemudian, masukkan air sedikit demi sedikit. Uli sehingga adunan tidak melekat di tangan. Ketepikan.

BAHAN TEPUNG DALAM:

500gm tepung gandum
2 senduk marjerin – beli online di sini

CARA-CARA:

1.Masukkan marjerin ke dalam tepung sedikit demi sedikit. Gaul dan uli sehingga sebati.
*Tips penting untuk tahu bila adunan itu menjadi ialah apabila kita kepal tepung tak berderai dan tepung juga tak sangat lembik.

Oh Macam Ni Rupanya Nak Buat Karipap Pusing. Barulah Betul-Betul Jadi!
2.Kemudian apabila siap kedua-dua doh, ambil bahagian doh dalam dan satukan dengan bahagian doh luar. Uli sehingga keduanya menjadi sebati.

Oh Macam Ni Rupanya Nak Buat Karipap Pusing. Barulah Betul-Betul Jadi!
3. Selepas itu, ambil satu doh dan canaikan doh sehingga menjadi satu bulan yang besar. Kemudian, gulung sehingga menjadi memanjang.

Oh Macam Ni Rupanya Nak Buat Karipap Pusing. Barulah Betul-Betul Jadi!

Oh Macam Ni Rupanya Nak Buat Karipap Pusing. Barulah Betul-Betul Jadi!
4. Canai lagi doh itu dan gulung semula. Kemudian, ambil pisau dan potong dua.

Oh Macam Ni Rupanya Nak Buat Karipap Pusing. Barulah Betul-Betul Jadi!

Ads

Oh Macam Ni Rupanya Nak Buat Karipap Pusing. Barulah Betul-Betul Jadi!
5. Ambil sekeping doh dan canai. Tetapi jangan canai nipis ye. Sedang-sedang saja.

Oh Macam Ni Rupanya Nak Buat Karipap Pusing. Barulah Betul-Betul Jadi!

Oh Macam Ni Rupanya Nak Buat Karipap Pusing. Barulah Betul-Betul Jadi!
6. Isikan inti ke dalam doh dan kelim dengan kemas.

Oh Macam Ni Rupanya Nak Buat Karipap Pusing. Barulah Betul-Betul Jadi!

Kredit resipi dan foto: Vivianti Khirrudin

Ads

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:   

Patutlah Anak Suka. Resipi Siakap Stim Sos Tiram Ni Memang Sedap

Roti Dah Nak Expired? Buat Cara Ini, Pasti Tak Membazir 

Pernah Makan Nasi RabBani? Fuhh, Sedap Mengancam!

Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official:   

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI