Sebut pasal cendawan, terbayang keenakan cendawan goreng tepung, sup cendawan dan banyak lagi sajian enak yang boleh dihasilkan menggunakan bahan ini. Kalau yang suka sangat, hari-hari lauk cendawan pun tak apa. Namun cendawan ni sifatnya agak ‘manja’. Ia sukar untuk disimpan lama dalam peti sejuk kerana nanti ia akan menjadi lembik dan kurang enak apabila dimasak.
Ada cara yang boleh anda cuba yang boleh memanjangkan tempoh kesegaran cendawan ini. Apa yang diperlukan ialah:
Ads
BAHAN-BAHAN:
- Cendawan segar
- Tisu dapur
- Kertas surat khabar
CARA-CARA:
- Keluarkan cendawan yang baru dibeli dari plastik. Elakkan dari terkena air.
- Ambil tisu dan tindankan diatas kertas surat khabar lama.
- Letak cendawan tadi dan bungkus dengan kemas.
- Simpan di dalam peti sejuk di bahagian sayur-sayuran.
- Hasilnya cendawan yang anda beli boleh tahan lebih dari seminggu dan tidak lembik.
Ads
INFO PENTING!
- Jika nak simpan cendawan, elakkan sama sekali daripada terkena air. Basuh cendawan bila nak masak sahaja.
- Air akan membuatkan cendawan ‘bernafas’ dan inilah yang membuatkan ia menjadi lembik, busuk dan tidak tahan lama.
- Selain surat khabar, anda juga boleh menyimpan cendawan di dalam beg kertas apa apa-apa sahaja bekas yang boleh menyerap kelembapan.
Ads
Selamat mencuba!
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI