Makan roti canai di kedai mamak, memang sedap. Tambah lagi bila makan sambil borak dengan kawan-kawan.

Apa kata kali ini, kita buat sendiri roti canai bujang di rumah? Boleh cuba resipi yang dikongsi Afifudin Deng ini. Mudah je nak buatnya.

 

ROTI CANAI BUJANG

Puas Hati Buat Sendiri Roti Canai Bujang, Gebu & Lembut

BAHAN-BAHAN:

Ads

1kg tepung gandum (jenama apa-apa pun boleh) – beli online di sini
400-500ml air sejuk
1 biji telur (optional)
2 sudu besar marjerin – beli online di sini
2-3 sudu besar minyak (optional) – beli online di sini
1 sudu besar garam
2 sudu besar gula – beli online di sini
2 sudu besar susu pekat (optional boleh tukar gula) – beli online di sini

TONTON Red Velvet Creampuff | Dapur Rasa Live

TONTON Buttermilk Spaghetti & Mac and Cheese | Dapur Rasa Live

CARA-CARA:

1. Cairkan marjerin dan biarkan sejuk.
2. Bancuh air, gula, garam, susu, telur. Kacau biar sebati.
3. Masukkan tepung dan sebatikan dengan bancuhan tadi. Masa ni jangan letak air terlalu bnyak. Cukup untuk racik-racikkan tepung.
4. Kemudian, masukkan marjerin tadi dan akhir sekali, masukkan minyak. Gaul sehingga hampir sekata.

[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]

Puas Hati Buat Sendiri Roti Canai Bujang, Gebu & Lembut
5. Masukkan air secukupnya. Jangan terlalu lembik, nanti cepat koyak masa nak tebar. Doh biar keras sikit. Sukatan 400-500ml tu sesuai untuk 1kg tapi boleh ejas ikut kesesuaian.
6. Uli 3 kali diselang seli dengan rehatkan doh selama 10 minit. Setiap ulian boleh buat 10-15 minit.

Puas Hati Buat Sendiri Roti Canai Bujang, Gebu & Lembut
7. Uli dengan tekanan yang lembut. Bila dah biasa, boleh buat uli 2 kali je. Uli sampai masak. Doh akan jadi licin dan berkilat.
8. Kemudian, rehatkan doh selama 30-40 minit. Tutup dengan kain lembab. Cukup masa, boleh bentukkan doh. Untuk sekilo, saya biasa buat 20 biji je. Boleh kecilkan lagi untuk dapat 23-25 biji.

Puas Hati Buat Sendiri Roti Canai Bujang, Gebu & Lembut
9. Lumur doh dengan marjerin. Jangan kedekut kat sini. Kemudian, boleh simpan dalam bekas bertutup. Boleh ditebar seawal 3-4 jam. Saya biasa buat semalaman.
10. Cukup masa boleh digoreng, boleh ditebar atau tarik mengikut keselesaan.

Ads

[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]

11. Sebelum tu, doh tu boleh penyet-penyetkan dulu untuk mudahkan tebar nanti. Lepas penyet-penyet, rehat kejap dalam 10-15 minit. Jangan lupa minyakkan sikit tangan dan doh.
12. Dah masak. Masa panas-panas tu, boleh tepuk-tepuk untuk bagi roti gebu dan nampak berlapis.

p/s: cuba 2-3 kali untuk biasakan diri

Kredit resipi: Afifudin Deng

Ads

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa

Resipi Creampuff Creamy Custard, Rasanya Seperti Aiskrim Vanilla

Sekejap Je Dah Siap, Cucur Kucai Rangup Di Luar Lembut Di Dalam

Buat Pencinta Rendang, Resipi Daging Rempah Cili Padi Harus Dicuba!

Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI