Peminat buah nangka mesti suka pulut ni. Menurut Rosziyana Bakar pulut tu dikukus boleh, nak masak macam masak nasi pun boleh. Tapi jangan lupa rendam dulu pulut tu.
Pemilik resipi masak pulut guna high pressure cooker. Masak lima minit aje.Untuk kuah masak atas api.
PULUT NANGKA
.
BAHAN-BAHAN:
Ads
2 cawan pulut (rendam sebentar dalam sejam& toskan)
Santan kotak 1/2 cwn
Daun pandan
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Air secukupnya
CARA MASAK :
1. Masak pulut dan semua bahan. Air sama paras dengan pulut ya. 2. Pemilik resipi guna high pressure cooker, masak lima minit aje 3. Kukus macam biasa pun boleh
KUAH SANTAN
.
BAHAN-BAHAN :
Gula Melaka 2 ketul
Santan 1 kotak
Buah Nangka 8-10 ulas (blend)
Bancuhan tepung jagung 2 sudu
Daun Pandan
Sedikit garam
Air secukupnya
CARA MEMASAK :
1. Masak gula melaka dgn sedikit air kemudian tapis 2. Masuk semua bahan kecuali tepung jagung bersama gula melaka yg dh di tapis td. Masak hingga mendidih 3. Masukkan bancuhan tepung jagung
CARA MENGHIAS: 1. Belah buah nangka jangan sampai putus, buangkan bijinya. 2. Masukkan sedikit pulut 3. Resipi asal, kukus sekejap dalam 2-5 minit, jangan lama nanti buah nangka lembik. (tak kukus pun tak apa)
Kredit foto dan resipi: rosziyana bakar
Ads
INGIN MENCARI PRESSURE COOKER YANG MEMPERCEPATKAN KERJA MEMASAK PULUT NANGKA, JOM LAYARINYA DI SINI.
Waktu PKP, masak apa-apa pun jalan, maklumlah duduk rumah ahli keluarga asyik lapar je. Apa kata hari ini, anda boleh cuba menu ringkas yang sedap iaitu Ayam Kicap Cili Padi. Walaupun ada macam-macam menu Ayam Kicap ikut selera keluaraga masing-masing dan ramai mak-mak tau membuatnya. Tapi menu ini ringkas tapi sedapnya memang power, gerenti anak-anak suka.
AYAM KICAP CILI PADI BAHAN-BAHAN:
500gm ayam | potong kecil dan bersihkan
1 sudu makan kicap pekat
2 sudu makan kicap manis
1 sudu makan sos tiram
1 sudu makan pes asam Jawa
Garam dan gula secukup rasa
Minyak masak secukupnya untuk menggoreng dan menumis BAHAN KISAR:
4 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
12 biji cili padi | boleh tambah cili kalau nak lagi pedas
3 cm halia
2 batang serai
CARA MEMASAK:
Ayam digaul dengan garam dan serbuk kunyit. Ketepikan.
Panaskan minyak dalam kuali, goreng ayam separuh masak, angkat dan ketepikan.
Keluarkan minyak goreng dan tinggal sedikit untuk menumis.
Masukkan bahan kisar, kacau rata hingga pecah minyak.
Masukkan pula sos tiram, pes asam Jawa, kicap pekat dan kicap manis.
Setelah pecah minyak masukkan ayam yang telah digoreng tadi dan kacau rata.
Apabila sekata, perasakan dengan, garam dan gula secukup rasa.
Ketupat sotong berasal dari pantai timur. Rasanya lemak manis memang dan selalu menjadi bualan bagi peminat hidangan ini. Bolehlah cuba buat sendiri ketupat sotong. Gabungan lemak santan dan manis gula melaka dimakan dengan pulut yang disumbat dalam sotong, memang mengasyikkan.
KETUPAT SOTONG
.
BAHAN-BAHAN
1/2 cawan beras pulut (rendam sejam tambah garam dan santan sedikit)
400 gram sotong (dapat la dalam 9 ekor sotong kecik)
400 gram santan
Sesudu kecil halba
Daun pandan
Gula melaka
BAHAN HIRIS
Sebiji bawang merah
Sebiji bawang putih
1 inci halia
CARA MEMBUAT
1. Isi pulut yang telah direndam ke dalam sotong. Isi 3/4 penuh sahaja. (Sotong mudah pecah jika penuh).
2. Tutup balik sotong tu dengan kepalanya dan cucuk sotong macam dalam gambar.
3. Susun sotong tadi di dalam periuk. Campurkan bersama santan, halba dan bahan hiris. Tambah daun pandan.
4. Panaskan dengan api perlahan sampai sotong masak (dalam 35 minit). Kemudian masukkan garam dengan gula melaka.
5. Kacau-kacau sekejap. Siap.
Tak lama lagi Hari Raya bakal menjelma, tak lengkap rasanya kalau tak buat biskut raya kan? Jomlah buat Biskut Makmur, antara biskut yang menjadi kegemaran ramai. Menggunakan kacang tanah yang dikisar bersama gula icing menambahkan lagi rasa lemak pada biskut ini. Jangan lupa gunakan Anchor Unsalted Butter, mentega yang diperbuat 100% daripada susu berkualiti tinggi dari lembu yang diberi makan rumput segar. Tak cukup makan satu, tahu-tahu dah habis sebalang biskut.
BISKUT MAKMUR
Bahan-Bahan:
300gram tepung gandum – sangai
90gram Anchor Unsalted Butter – cairkan
50gram Fernleaf Susu Tepung
50gram gula kastor
Minyak jagung secukupnya
Gula aising secukupnya
Bahan-Bahan Inti:
200gram kacang tanah – sangai, buang kulit & kisar tidak terlalu halus)
120gram gula kastor
Mentega cair secukupnya
Cara Memasak:
Di dalam mangkuk, satukan tepung gandum bersama gula kastor, Fernleaf Susu Tepung dan Anchor Unsalted Butter yang telah dicairkan. Gaul rata. Tambah sedikit minyak jagung (secukupnya) lalu gaul menjadi adunan yang boleh dibentuk. Ketepikan.
Untuk membuat inti; satukan kacang tanah yang telah disangai dan dikisar dengan gula kastor. Tambah 1-2 sudu makan (atau secukupnya) mentega cair lalu gaul sebati. Kepal-kepalkan kecil.
Untuk membuat biskut; ambil sesudu adunan doh tepung tadi, bulat-bulatkan mengikut saiz yang digemari. Tekan sedikit doh lalu masukkan inti kacang. Tutup inti dan bulat-bulatkan doh rapi.
Susun doh dalam dulang pembakar yang telah dipanaskan pada suhu 160C lalu bakar selama 20-25 minit.
Setelah biskut masak, sejukkan di redai. Setelah biskut benar-benar sejuk, salut biskut dengan gula aising.
Ayam masak kicap memang ada banyak versi, ada yang berkuah dan ada yang kering. Tapi jika juga ayam masak kicap versi pekat dan pedas boleh guna resipi perkongsian Almie Amira