Sedapnya resipi kuih ulat bulu ni. Rasa kenyal-kenyal lemak dengan inti kacang merah kan. Nak letak inti apa-apa pun boleh asalkan sedap.

Menerusi perkongsian resipi daripada Siti Hadirah ini, cara membuatnya sama seperti kuih onde-onde atau kuih gula melaka. Hanya berbeza dari rupa dan juga intinya.

KUIH ULAT BULU OBESITI

Rasa Kenyal-Kenyal Lemak, Mudah Je Buat Kuih Ulat Bulu 

BAHAN-BAHAN:

Ads

2 cawan tepung pulut – beli online di sini
1 sudu besar tepung gandum – beli online di sini
Air (saya guna air daun pandan)
½ sudu kecil air kapur
Kacang merah (ready made)
Kelapa parut (ambil putih sahaja)
Secubit garam

TONTON Wantan Goreng Mudah dan Ringkas | Dapur Rasa Live

TONTON Ikan, Sotong & Udang Celup Tepung | Dapur Rasa Live

CARA-CARA:

1. Masukkan tepung pulut, tepung gandum, air kapur. Kemudian masukkan air sedikit demi sedikit, uli sehingga menjadi doh lembut.

Rasa Kenyal-Kenyal Lemak, Mudah Je Buat Kuih Ulat Bulu 
2. Ambil doh, leperkan. Letak inti kacang merah, kemudian gentel menjadi bujur. Buat sehingga habis doh.

[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]3. Panaskan air sehingga mendidih. Masukkan doh yang dah siap. Tunggu sehingga timbul.

Rasa Kenyal-Kenyal Lemak, Mudah Je Buat Kuih Ulat Bulu 

[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]

Ads

4. Akhir sekali, boleh angkat dan golekkan ke dalam kelapa parut yang telah digaul dengan sedikit garam. Siap untuk dihidangkan.

Rasa Kenyal-Kenyal Lemak, Mudah Je Buat Kuih Ulat Bulu 

Kredit resipi: Siti Hadirah

Rasa Kenyal-Kenyal Lemak, Mudah Je Buat Kuih Ulat Bulu 

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa

Ads

Confirm Puas Hati, Mudah Je Nak Buat Mee Sizzling Di Rumah

10 Resipi Kuih Muih Tempatan Untuk Sarapan & Minum Petang

Perap Ayam Guna Yogurt, Ayam Goreng Pedas Ala Korea Lagi Sedap!

Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI