Rendang tak kiralah rendang apa pun, kalau dimasak pedas, rasanya lebih sedap. Kali ini RASA ingin kongsikan resipi daripada salah seorang ahli dalam group facebook Rasa Share Resipi. Pemilik facebook Iedaa Jahaya telah memberikan resipi rendang pedas ayam.

Jom kita tengok.

RENDANG PEDAS AYAM

BAHAN-BAHAN
Minyak masak untuk menumis
5 tangkai serai (tumbuk atau kisar)
10 tangkai cili padi (tumbuk)
1 ulas bawang putih (tumbuk)
2 ulas bawang merah (tumbuk)
2 inci kunyit hidup atau 1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu besar gula pasir
1 ekor ayam (potong kecil)
1 cawan santan pekat
Kerisik
Garam secukup rasa
2 helai daun kunyit (dihiris)

CARA MEMBUAT
1. Panaskan minyak masak. Tumis serai, cili padi, bawang putih, bawang merah dan kunyit sehingga sedikit garing.

2. Masukkan gula pasir. Tumis lagi.
3. Masukkan ayam. Biarkan sehingga air ayam keluar.

IKLAN

4. Agak-agak ayam sudah separuh masak, masukkan santan pekat. Kacau sebati.

5. Biarkan mendidih sekejap. Masukkan kerisik dan garam.
6. Biarkan kuah agak pekat. Tutup api.
7. Taburkan daun kunyit.

Selamat mencuba!

Sumber: Facebook Iedaa Jahaya

Korang nak beli BLENDER baru tak? Jom klik sini untuk tengok BLENDER BARU.

Nak dapatkan peralatan memasak yang baru? Semuanya menarik, jom klik link ni untuk cuci mata. Mana tahu ada yang berkenan kan? Klik sini (saya nak beli periuk baru la)

NAK RESIPI LAIN? Klik sini:
https://rasa.my/resipi-oreo-cheesecake-yang-mantap/
https://rasa.my/lelaki-ini-olah-roti-jadi-biskut-kering-bergula-kreatif-sungguh/
https://rasa.my/perghhh-mantap-sungguh-gulai-ikan-tenggiri-paling-power-ni/

Jom tengok video ni
https://www.youtube.com/watch?v=8z9E4CUDm5Q&list=PLeFxvDQwYge2Z4S3GiUhGD-X4hTKVMcL_&index=7