1. Masukkan gandum, gula pasir, soda bikarbonat dan yis dalam satu mangkuk. Gaul-gaul sehingga semuanya sekata.
2. Masukkan air. Tuang sedikit demi sedikit sambil kacau sebati.
Ads
3. Tambah secubit garam halus. Kacau lagi. Jangan lupa masukkan sekali telur. Kacau lagi sampai sebati. 4. Kalau suka, boleh titiskan pewarna kuning sikit. Tak suka tak apa. Kacau laju-laju selama 5 minit, kemudian biarkan dalam ½ jam.
5. Panaskn kuali non-stick. Tak perlu sapu minyak, tuang adunan ikut tebal mana yang disukai.
6. Leretkan adunan di bahagian tepi kuali biar dapat kesan rangup nanti. Tunggu sampai dia berlubang-lubang. Api kena pandai kawal tau, jangan besar sangat, jangan kecil sangat. 7. Kemudian, letak marjerin, gula, kacang tanah tumbuk dan jagung krim. Kalau suka jagung tu boleh digaul dulu dengan susu pekat manis tapi saya tak suka sebab gula tu pun dah cukup manis. Tapi kita boleh pilih antara dua pun, nak manis gula atau nak manis susu pekat.
8. Akhir sekali, apabila sudah masak, lipat dua. Kalau terlebih letak marjerin, beginilah kejadiannya (seperti dalam gambar).
Kelantan; sebuah negeri yang terletak di timur laut semenanjung Malaysia, berhadapan dengan Laut China Selatan serta bersempadan dengan Thailand. Ia memang cukup terkenal dengan aneka makanannya yang enak serta pelbagai. Dari lauk pauk hinggalah ke kuih muih. Semuanya memang sedap dan unik.
Kalau nak disenaraikan, memang panjang listing makanan asli Kelantan ni. Tapi yang ada di bawah ni antara hidangan-hidangan yang wajib cuba jika berkunjung ke sana. Jika anda orang Kelantan dan pernah cuba semua ni, perghhh…korang memang ore Kelate pure. Hebakkk! Jom lihat apa makanan yang best dan wajib cuba di Kelantan.
1. NASI KERABU HITAM, KUNING & PUTIH
NASI KERABU HITAM @ BIRU FOTO: http://putri-roh.blogspot.my
Tiada idea nak masak apa? Jom kita cuba resipi ikan goreng kuah masam manis yang dikongsi oleh Hana A Razak ini. Menunya cukup ringkas tapi membuka selera. Nak masaknya pun tidak susah. Jom kita lihat resipinya.
IKAN GORENG KUAH MASAM MANIS
BAHAN-BAHAN:
Ikan kembung | digoreng
2 sudu bawang putih dan bawang merah | dikisar
2 sudu cili | dikisar
1 sudu sos tomato
1 sudu sos cili
Gula perang
Garam
Capsicum
Lobak merah
Bawang besar | dihiris
Daun limau purut | dihiris
Gula perang
CARA MEMASAK:
1. Tumis bawang yang telah dikisar sehingga naik bau.
2. Masukkan cili kisar. Kalau nak pedas, boleh tambah lagi cili kisar. Tumis sehingga pecah minyak.
3. Masukkan sos tomato, sos cili dan gula perang sedikit untuk menyeimbangkan rasa.
4. Tambahkan juga garam.
5. Kemudian, masukkan lobak merah, bawang besar dan daun limau purut.
6. Bila lobak merah sudah separuh masak, letakkan capsicum.
7. Dah cukup semua rasa, boleh tutup api.
8. Gaulkan ikan dengan kunyit dan garam dan goreng sehingga masak.
9. Kemudian, masukkan ikan di dalam pinggan dan tuangkan kuah masam manis tadi.
Kuih-kuih tradisional di Pahang kian pupus kerana generasi kini sudah tidak ambil peduli tentang pembuatan kuih-kuih tradisional ini. Tetapi di Chenor Pahang , kuih-kuih tradisional ini masih wujud apabila lahirnya usahawan-usahawan kecil yg terdiri daripada surirumah yang menjual kuih-kuih tradisional ini di pekan-pekan sehari dan pasar tani di sini.
KUIH PENA
BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepong pulut(untuk bintang)
1 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
1 cawan Gula
6 cawan santan
2 biji telor
3 helai daun pandan (dimesin dgn kelapa)
sedikat garam
Cara-caranya :-
Kelapa, daun pandan dan telur di mesin dan perah untuk mendapatkan 6 cawan santan.
Campurkan tepung ,gula dan garam.Masukkan santan kacau untuk melarutkan gula.
Tepung pulut dibancuh dengan sedikit air untuk menjadi doh dan dibentukkan bintang.
Daun pisang disapu minyak dan kukus bintang terlebih dahulu selama 3 minit setelah itu tuangkan adunan hijau dan kukus selama 5 minit.
Setelah masak angkat dan bolehlah dimakan.
KUIH BADAK BERKUBANG
BAHAN-BAHAN:-
1/2 kampit tepung pulut
1/2 kampit tepung pulut hitam
CARA MEMBUAT:
Satukan kedua-dua tepung diatas, bancuh dengan air sehingga menjadi doh.
Bulat-bulatkan isi inti kelapa seperti buah melaka
BAHAN PUTIH:
1 cawan tepung beras
4 cawan santan
sedikit garam
CARA MEMBUAT:
Satukan semua bahan dan kacau rata. Ketepikan seketika
Kemudian kukus dahulu tepung hitam berinti kepala dahulu sehingga agak masak. Kemudian tuangkan bancuhan bahagian putih .
Kukus sekejap dan bila sudah masak bolehlah diangkat ‘
KUIH MAHBOB PAHANG / KUIH TAHI MINYAK
BAHAN-BAHAN:
5 biji telur ayam
1 cawan santan pekat
1 cawan gula putih
3 sudu tepung beras
1 cawan ai
Sedikit pewarna kuning
1 helai daun pandan
Sedikit mentega untuk disapukan kepada loyang.
Bahan untuk tahi minyak
1 cawan santan pekat
Sedikit garam
Cara membuat tahi minyak. Masak santan pekat dengan sedikit garam sehingga keluar tahi minyak berwarna coklat2 sikit. Sejukkan & tapis tahi minyak sebelum di tabur di atas kuih.
CARA MEMBUAT:
1. Sapu loyang bulat berukuran 8 in diameter dengan mentega.
2. Masak gula, daun pandan & secawan air tadi hingga hancur kemudian sejukkan.
3. Goreng tepung beras hingga kuning dan sejukkan.
4. Panaskan periuk kukusan. Bila air gula dan tepung dah sejuk, pecahkan telur dalam mangkuk ( jangan lupa basuh dulu telur & buang tali pusatnya) masukkan santan pekat dan air gula, kacau rata.
5. Masukkan tepung dan kacau lagi perlahan hingga sebati. Akhir sekali masukkan pewarna kuning kacau untuk ratakan.
6. Tapiskan adunan kedalam loyang dan kukus selama 20 hingga 25 minit.
7. Setelah masak angkat dan sejukkan. Setelah potong hiaskan tahi minyak yang digoreng dengan sedikit garam diatasnya.