Tak ada idea nak masak menu apa hari ni? Maklumlah bila setiap hari memasak, ada masanya akan putus idea. Jadi RASA nak berkongsi resipi Ayam Cili Kering stail cina muslim dari saudari Fatin Pauzi. Nampak sedap kan? Cara nak masak pun mudah. Apa lagi, jomlah cuba!
RESEPI AYAM MASAK CILI KERING STAIL CINA MUSLIM
BAHAN-BAHAN:
Ayam – dibersihkan
Bawang merah secukupnya – ada yang dimayang dan ada yang dipotong besar (2 versi)
Bila sekali makan donut yang gebu dan lembut, buat kita terlagi lagi nak menikmatinya. Rahsia nak jadikan donut gebu membukit ialah pastikan yis betul-betul berbuih sebelum dicampur ke dalam adunan. Selain itu guna air suam untuk bancuh yis. Jangan guna air panas kerana ia akan menyebabkan yis mati. Selain donut yang ditabur gula diatasnya , untuk cetus kelainan boleh letakkan salted karamel . Memang sangat sedap dan cara buatnya juga mudah.
DONAT SALTED KARAMEL
Bahan-bahan :
2 sudu besar yis 4 sudu besar gula 1 sudu besar susu pekat 1 cawan air suam
Sebatikan semua . Biarkan yis mengembang .
4 cawan tepung gandum 1 sudu besar susu tepung 1 biji telur 1 sudu besar mentega 1/2 pelembut roti
Cara memasak:
1.Ramaskan semua sehingga menjadi seperti serbuk roti . 2.Tuang air yis tadi , gaul sehingga menjadi doh . 3.Perap doh, biarkan doh mengembang. 4.Tumbuk tumbuk doh , canai atau roundingkan doh . 5.Biarkan donat mengembang sebelum digoreng. 6.Sejukkan donat sebelum disalut dengan sos karamel .
1.Masak gula menggunakan api kecil sehingga menjadi perang . 2.Sentiasa kacau agar gula tidak hangit dan menjadi pahit . 3.Bila gula dah cair , masukkan mentega dan garam . 4.Kacau sebatikan sehingga kesemua mentega cair . 5.Masukkan susu segar . 6.Kacau sehingga gula karamel menjadi pekat . siap
Kredit: Jom Belajar Buat Kek
ADA YANG NAK MEMBELI KUALI NON STICK? BOLEH LIHAT DI SINI.
Bukan hanya untuk breakfast, waffle juga boleh dibuat untuk minum petang. Tentunya waffle yang rangup dan tidak lembik menjadi pilihan. Dihidangkan pula dengan buah-buahan, madu dan aiskrim, memang sedap tak terkata. Tak perlu lagi beli di kedai, anda boleh buat sendiri di rumah. Hanya ikut resipi yang dikongsi oleh Nor Asiah.