Kuih talam adalah sejenis kuih yang memang menjadi kegemaran ramai individu di tanah air kita. Cita rasa lemak manis ditambah dengan teksturnya yang lembut, amat enak dijadikan sajian ketika minum petang.
Jom kita lihat resipi untuk membuatnya. Mudah dan boleh dicuba.
KUIH TALAM GULA MELAKA
Ads
BAHAN A (Lapisan bawah)
3/4 cawan gula melaka
2 sudu besar gula
2 cawan air
1 1/4 cawan tepung gandum
BAHAN B (Lapisan atas)
1/4 cawan tepung gandum
2 cawan santan
1/2 sudu kecil garam
Ads
CARA MEMBUAT
1. Lapisan bawah. Panaskan kuali kemudian masukkan gula melaka, gula dan air. Masak sehingga cair. Kemudian sejukkan seketika.
2. Campurkan semua bahan tadi termasuk tepung gandum. Kisar dan kemudian tapis.
3. Tuang adunan BAHAN A anggaran 3/4 penuh ke dalam acuan. Kukus 15-20 minit.
4. Lapisan atas pula. Kisar semua BAHAN B. Tapis dahulu.
5. Masukkan BAHAN B yang dikisar hingga memenuhi acuan.
6. Kukus lagi 10-15 minit.
7. Sejukkan dan sedia dihidang.
Pernah makan Nugget Pisang Berkeju? mesti ramai yang belum rasakan, dan ramai yang rasa macam pelik. Tapi kalau korang nak tau, nugget pisang ni sedap yang amat dan sangat mudah dibuat. Kalau rajin boleh buat lebih dan frozenkan. Bila teringin baru goreng, kalaua nak buat bekal untuk anak sekolah pun terbaik ni, sebenarnya korang tak rugi cuba resipi ni.
.
NUGGET PISANG BERKEJU BAHAN-BAHAN:
5 biji pisang berangan
100gm tepung gandum
2 sudu makan gula perang
1 biji telur
3 sudu makan susu pekat manis
150gm keju parut
Secubit garam
Sedikit air
BAHAN LAPISAN NUGGET:
3 sudu makan tepungi jagung
3sudu makan tepung gandum
CARA MEMASAK: 1. Lenyekkan pisang hingga lumat. Ketepikan 2. Dalam mangkuk adunan campurkan telur, susu pekat manis, gula dan secubit garam. 3. Kacau rata, kemudian tambahkan esen vanilla, kacau lagi. 4. Masukkan pisang yang telah dilenyek, kacau. 5. Tambahkan keju dan kacau rata. 6. Diikuti tepung sedikit demi sedikit hingga mendapat tekstur yang diingini. 7. Masukkan dalam loyang, kemudian kukus dalam pengukus yang telah dipanaskan. 8. Kukus lebih kurang 20 minit, kemudian tutup api dan sejukkan. 9. Setelah sejuk potong seperti bentuk nugget. 10. Bancuh tepung jagung sedikit cair. 11. Panaskan minyak dalam kuali. 12. Celupkan nugget dalam bancuh tepung jagung tadi kemudian gaulkan dalam bekas serbuk roti.
Cuti esok best kan kalau dapat makan kuih talam. Kalau biasa buat talam keladi jom kita ubah jadi talam keledek pulak. Rasa keledek yang manis memang sedap bila dimasukkan dalam ramuan kuih talam. Jom kita masak kuih talam yang gerenti sedap ni, sambil tengok perarakan Merdeka di kaca tv..
TALAM KELEDEK (ASALNYA TALAM KELADI)
BAHAN-BAHAN :
Bahan : Lapisan Bawah (A) 220 gm tepung beras (yatie guna 2 cawan)
40 gm tepung ubi (yatie guna 3 sudu besar)
1 1/2 sudu teh garam
5 sudu besar gula pasir (yatie tambah, suka manis sikit kuih ni)
300 ml santan pekat
700 ml air (B) 250 gm keledek (keladi) – (lebih sikit pun tak apa) – buang kulit, basuh, (basuh dengan air garam supaya tidak hitam), potong kiub dan kukus selama 5 minit – (kukus baru timbang)
CARA MEMASAK : 1. Bancuh semua bahan A hingga rata dan sebati.
2. Tapis ke dalam periuk. Masak sehingga naik wap dan masukkan bahan B .
3. Kacau sebentar dan tuang ke dalam loyang 10" x 10' x 3".
4. Kukus selama 25 minit
Bahan : Lapisan Atas 150 – 180 gm tepung gandum (yatie guna 1 1/2 cawan)
250 gm gula halus
3 – 5 biji telur (yatie guna 3 biji)
250 ml santan
500 ml air
sedikit pewarna
CARA MEMASAK : 1. Bancuh semua bahan , tapis ke dalam periuk.
2. Masak sehingga naik wap. Tuang ke atas lapisan bawah.
3. Kukus selama 30 minit. (Lap 5 minit sekali)
Resepi : Chef Asma
Rujukan : Sinar Kehidupan Kredit khairiah khaizu
Kuih tradisional berasakan nasi seperti apam dan dicicah dengan kuah manis gula Melaka atau nisan.
SERABAI
BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung beras
1/2 cawan nasi + 2 cawan santan cair
1/2 cawan air suam
1 sudu kecil yis
2 sudu besar gula
Sedikit garam
CARA MEMASAK:
Campurkan air suam bersama yis dan biar sekejap dalam 5 minit
Kisar nasi dengan air, garam, gula dan santan cair.
Sudah kisar campurkan tepung beras bersama nasi yang dikisar. Kacau sebati.
Kemudian masukkan yis. Kacau sebati dan peram dalam 1 atau 2 jam.
Bakar macam biasa. Sapu sedikit minyak pada pan atau acuan. Bakar dalam 10 -15 minit ye. Boleh bakar guna kuali leper atau acuan elektrik. Lebih kurang macam hendak masak lempeng.
BAHAN KUAH:
2 cawan santan pekat
1/2 cawan air + 1 sudu besar tepung jagung
2 helai daun pandan
1 biji telur
Sedikit garam
3 sudu besar gula
2 keping gula melaka/nisan
CARA MEMASAK:
Satukan tepung jagung dan air. Kacau rata.
Kisarkan telur bersama santan. Kisar sekejap sahaja bagi sebati
Sudah kisar masukkan semua bahan-bahan kedalam periuk. Bersama air tepung jagung tadi.
Kemudian buka api dan masak macam biasa sampai gula serta gula melaka betul-betul larut.
Masak dengan api perlahan. Jangan masak terlalu lama sebab santan boleh “pecah minyak”. Bila kuah mula pekat sudah kira masak.
INFO: Boleh masukkan isi durian pada kuah untuk tambah rasa durian.
Nak makan kuetiau tapi malas nak keluar? Jom belajar cara buat kuetiau homemade yang mudah, bersih dan jimat. Resipi lengkap Kak Yong Ima Shida, confirm jadi!