Teringin nak makan Bubur Asyura sedap versi orang Utara? Resipi perkongsian saudari Jihan Zahira ni antara yang boleh dicuba. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
RESIPI BUBUR ASYURA UTARA
BAHAN-BAHAN:
- 1kg beras – rebus beras sampai jadi bubur
- 1kg santan
- ½ kg kacang hijau
- ½ kg kacang kuda
- ½ kg kacang tanah- sangai dan buang kulit
- 1kg ubi keledek merah
- 5 tongkol jagung
- 1kg gula – jika tak suka manis, boleh kurangkan
- 3 sikat pisang
- Garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
1. Rebus kacang hijau dan kacang kuda ( rebus asing-asing) sampai lembut. Kemudian masak santan dan ubi dalam kawah sampai ubi empuk.
2. Bancuh tepung, gula, garam dan air hingga sebati. Kemudian masukkan ke dalam kawah. Kacau lagi hingga mendidih.
3. Masukkan semua jenis kacang dan jagung. Kacau lagi sampai betul-betul masak.
4. Masukkan pisang dan kacang tanah yang telah disangai dan dibuang kulit. Kacau lagi hingga semua likat.
5. Angkat dan sedia untuk dihidangkan.
Kredit resipi & foto: Jihan Zahira
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Zalina Kongsi 5 Bakeri Popular Super Sedap , Amat Laris Di Kafenya Zalynz Oven
Sekiranya anda ke Seksyen 3, Shah Alam pasti mata tertumpu melihat kafe berwarna merah jambu. Aroma semerbak bau bakeri dan pasteri yang dibakar segar di dapur kafe menjadi tarikan pelanggan ke sini.
Pemiliknya yang juga blogger dan pengajar kelas online bakeri dan pastri Zalina Zainal sudi berkongsi lima menu bakeri dan pasteri yang menjadi tarikan dan cukup laris di sini.
Jom kita semak resipi dari Zalynz Oven ini…
1. BOMBOLINI BISCOFF CREAMCHEESE
BAHAN-BAHAN :
Bahan doh :
- 500gm tepung protein tinggi (tepung roti)
- 100gm gula kastor
- 100gm margerin atau mentega
- 2 biji telur gred B (100gm)
- 210ml air suam kuku | untuk uli tangan
- 1 sudu teh @ 5gm garam halus
- 2 sudu teh @ 10gm susu tepungg
- 1 sudu teh bread improver
- 1 paket yis kering (11gm)
Bahan krim keju biscoff :
- 250gm krim keju
- 120gm gula ising | yang telah diayak
- 50gm Lotus Biscoff Spread
- 200gm non dairy whipping cream
- Snow powder secukupnya (sejenis serbuk gula untuk menyalut bombolini)
CARA MEMASAK :
Cara Penyediaan Doh :
1. Masukkan semua bahan-bahan dalam satu bekas kecuali air, yis dan gula.
2. Sebelum itu bancuh gula dalam air suam dan kacau, selepas itu baru letakkan yis.Kacau dan biarkan hingga berbuih.
3. Kemudian masukkan air bancuhan gula dan yis dalam bekas tadi,gaul rata dan kemudian kita keluarkan dan uli kat atas alas silikon untuk menyenangkan kerja menguli.Kalau dirumah ada meja aluminium atau meja marmar pun boleh.
4. Uli guna tangan lebih kurang 15 minit atau sampai doh betul-betul licin.
5. Tutup doh dengan plastik, biarkan rehat selama 30 minit.
6. Lepas 30 minit, doh pun dah kembang, tepuk-tepuk doh untuk buang angin.
7. Timbang doh 40gram. Susun doh atas dulang pembakar yang telah ditabur dengan sedikit tepung.
8. Tunggu doh cukup kembang. Panaskan minyak dalam kuali. Goreng hingga perang kedua-dua bahagian atas dan bawah Bombolini.
9. Toskan atas tisu dapur, Bila dah sejuk boleh salut bombolini dengan snow powder.
10. Paipkan dengan krim keju Biscoff Cream.
11. Hias dengan biskut Lotus Biscoff. Sedia untuk dihidang.
Cara penyediaan krim keju biscoff :
1. Pukul krim keju dan gula icing.
2. Masukkan biscoff spread dan pukul rata.
3. Dalam bekas berasingan pukul non dairy whipping cream hingga kental.
4. Campurkan keduanya dan kaup balik hingga kental
Masa penyediaan : 3 jam
Kos : RM15
INFO CHEF : Pastikan bombolini usah kerap dibalikkan dalam kuali. Cukup 2 atau 3 kali sahaja.
2. ROTI CREAMCHEESE OREO
.
BAHAN-BAHAN :
- 500gm tepung protein tinggi (tepung roti)
- 100gm gula kastor
- 100gm margerin atau mentega
- 2 biji telur gred B (100gm)
- 210ml air suam kuku | untuk uli tangan
- 1 sudu teh @ 5gm garam halus
- 2 sudu teh @ 10gm susu tepungg
- 1 sudu teh bread improver
- 1 paket yis kering (11gm)
Bahan krim keju :
- 250gm krim keju
- 120gm gula ising | yang telah diayak
CARA MEMASAK :
1. Masukkan semua bahan-bahan dalam satu bekas kecuali air, yis dan gula.
2. Sebelum itu bancuh gula dalam air suam dan kacau, selepas itu baru letakkan yis.Kacau dan biarkan hingga berbuih.
3. Kemudian masukkan air bancuhan gula dan yis dalam bekas tadi,gaul rata dan kemudian kita keluarkan dan uli kat atas alas silikon untuk menyenangkan kerja menguli.Kalau dirumah ada meja aluminium atau meja marmar pun boleh.
4. Uli guna tangan lebih kurang 15 minit atau sampai doh betul-betul licin.
5. Tutup doh dengan plastik, biarkan rehat selama 30 minit.
6. Lepas 30 minit, doh pun dah kembang, tepuk-tepuk doh untuk buang angin.
7. Timbang doh seberat 50gram setiap satu. Bulatkan doh dan rehatkan doh 15 minit.
8. Gelek doh dan boleh masukkan doh dalam acuan roti saiz 15sm. Biar doh naik kembang ¾ cup. Tekan bahagian tengah doh dengan jari.
9. Sapu susu cair atas doh dan paipkan inti krim keju.
9. Tabur sekeliling atas doh dengan serbuk oreo, tunggu doh kembang paras acuan.
10. Bakar di dalam oven pada suhu 180 selama 12 hingga 15 minit atau sehingga cukup perang.
11. Selepas bakar boleh dihias bahagian tengah roti dengan serbuk biskut Oreo.
Masa penyediaan : 3 jam
Kos : RM12
INFO CHEF : Satu adunan ini boleh dapat 20 biji roti.
3. KEK COKLAT LEMBAB
.
BAHAN-BAHAN :
Bahan kek coklat :
- 300gm tepung gandum
- 400gm gula kastor
- 1 sudu teh baking powder
- 1 sudu teh soda bikarbonat
- 100gm serbuk koko
- 4 biji telur gred B
- 250ml susu cair
- 250ml minyak jagung
- 250ml air panas
Bahan krim coklat ( sapuan dalam lapisan kek):
- 200gm coklat coin (zalina guna beryl’s)
- 200gm whipping cream UHT ( dairy, zalina guna Anchor)
- 300gm whipping cream ( non dairy,zalina guna Value Pride)
Bahan coklat ganache (topping) :
- 300gm coklat coin
- 250gm whipping cream UHT ( dairy,Zalina guna Anchor atau Emborg)
- 200gm whipping cream (non dairy)
CARA MEMASAK :
Cara memasak kek coklat :
1. Ayakkan tepung, serbuk koko,baking powder dan bikabonat.
2. Pukul telur dan gula hingga kembang pada kelajuan tinggi.
3. Perlahankan kelajuan. Masukkan minyak jagung.
4. Masukkan susu cair .
5. Berhentikan mixer. Kemudian masukkan tepung. Sambung pukul pada kelajuan perlahan.
6. Berhentikan mixer lagi sekali. Masukkan air panas. Kacau dulu guna spatula.
7. Kemudian baru pukul dengan mixer pada kelajuan perlahan.
8. Tuangkan adunan ke dalam acuan atau loyang.
9. Kalau guna loyang, sapukan marjerin dan alaskan loyang dengan baking paper.
10. Kalau tuang pada acuan aluminium, hanya tuang separuh bekas.
11. Bakar pada suhu 170 darjah celcius selama 30 – 35 minit (ikut adunan dan saiz loyang ) atau hingga masak.
12. Berat adunan lebih kurang 1680 gram.
Langkah menyediakan kek coklat dengan krim coklat:
1. Sediakan kek dan sediakan krim coklat
2. Lepa krim pada lapisan kek
3. Simpan dalam peti chiller lebih kurang satu jam
4. Sediakan coklat ganache, sejukkan sekejap
5. Curah coklat ganache atas kek.
Cara penyediaan krim coklat:
1. Masukkan coklat coin dan whipping cream UHT ke dalam bekas aluminium.
2. Panaskan secara double boiler sehingga coklat cair sepenuhnya, dikacau selalu.
3. Sejukkan sebentar.
4. Pukul whipping cream (non dairy) hingga kental.
5. Coklat ganache dan whipping cream digaul rata menggunakan spatula.
Cara penyediaan coklat ganache :
1. Masukkan coklat coin dan whipping cream (dairy) dalam bekas aluminium
2. Masukkan whipping cream yang sudah dipukul kental. Masukkan ke dalam bekas aluminium tadi
3. Panaskan secara double boiler hingga coklat cair sepenuhnya.
4. Sentiasa dikacau selalu, sejukkan sebentar sebelum dituang pada kek.
Masa penyediaan : 5 jam
Kos : RM30
INFO CHEF : Kek yang telah dilepa hendaklah disimpan dalam peti sejuk sehingga krim betul-betul keras sebelum dituang coklat ganache atas kek.
4. NUTELLA CHESSE TART
(Hidangan 75 biji)
BAHAN-BAHAN :
Bahan doh tartlet :
- 500gm tepung gandum
- 250gm mentega
- 125gm gula icing
- 50gm telur
- 1 sudu teh esen vanila
Bahan inti krim keju :
- 250gm cream cheese
- 50gm gula icing (diayak)
- 20gram daripada telur yang telah dikocok (atau boleh tambah sedikit sedikit mengikut kesesuaian)
- ½ sudu teh esen vanilla
CARA MEMASAK :
Cara penyediaan doh :
1. Masukkan tepung ke dalam bekas.
2. Ayakkan gula icing.
3. Masukkan mentega yang telah dipotong kecil.
4. Ramas semua bahan hingga menjadi serbuk roti.
5. Masukkan telur dan esen vanilla.
6. Uli hingga menjadi doh licin dan tak melekat di tangan.
7. Bungkuskan doh dan simpan dalam peti sejuk minimum 2 jam atau seeloknya sehari semalam.
8. Bentukkan doh ke dalam acuan. Cucuk doh dengan garfu.
9. Bakar selama 25 minit pada suhu 180 darjah celcius atau hingga nampak keperangan.
Cara penyediaan krim keju(filling) :
1. Putar krim keju hingga tidak berketul dan licin.
2. Masukkan gula icing yang telah diayak. Pukul lagi hingga licin.
3. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi. Kaup balik adunan. Angkat sptatula dan buat pengiraan 1 hingga 10. Kalau adunan masih agak pekat, kita masukkan sedikit sedikit baki telur tadi. Adunan krim keju harus tidak terlalu cair.
4. Masukkan Nutella ke dalam kulit tart.
5. Paipkan krim keju ke atasnya. Bakar selama 12 minit pada suhu 180 darjah celcius atau mengikut kesesuaian oven masing-masing.
6. Bila tart keju dah sejuk boleh paipkan Nutella atas tart keju dan boleh dihias dengan cip coklat.
Masa penyediaan : 3 jam
Kos : RM15
INFO CHEF : Kulit tart boleh dibuat awal dan disimpan di dalam balang kedap udara.
5. ECLAIRS
(ANGGARAN 25 BIJI)
BAHAN-BAHAN
Bahan doh :
- 275ml air
- 100gm mentega
- 1/2 sudu teh gula
- 1/4 sudu teh garam halus
- 150gm tepung gandum
- 225gm telur gred B (ditimbang)
Bahan inti (filling) :
- 40gm kastad segera
- 100ml air sejuk
- 300gm Whipping Cream ( Zalina guna Value Pride)
CARA MEMASAK :
1. Panaskan air, mentega, gula dan garam dalam periuk hingga mendidih.
2. Kecilkan api. Masukkan tepung gandum. Kacau hingga doh tak melekat kat periuk lebih kurang 5 minit.
3. Masukkan terus doh ke dalam mixer. Pasang mixer pada kelajuan sederhana. Biarkan sehingga adunan sejuk sedikit.
4. Masukkan telur satu persatu. Putar sehingga adunan nampak licin.
5. Hidupkan oven dan panaskan selama 15 minit. Set suhu 200 darjah celcius.
6. Alas dulang dengan parchment paper(warna putih,kalau baking paper warna hitam creampuff akan melekat lepas bakar)
Boleh juga sapu margerin pada dulang kalau tak nak guna baking paper.
7. Masukkan nozzle dalam plastic kon.
8. Masukkan adunan dan paipkan.
9. Bakar pada suhu 200 darjah celcius selama 15 – 20 minit kemudian turunkan suhu pada 180 darjah celcius dan bakar lagi selama 5 minit atau hingga nampak garing.
10. Jangan buka oven selagi belum cukup 25 minit. Kalau masak tak rata, selepas turunkan suhu 5 minit, boleh buka oven dan pusingkan tray dan sambung bakar lagi 3 atau 4 minit atau sehingga cukup perang.
Cara memasak filling :
1. Pukul whipping cream hingga kental menggunakan mixer.
2. Bancuh instand custard dan air sejuk.
3. Bila whipping cream dah kental, masukkan bancuhan instant custad dan digaul/kaup balik menggunakan spatula.
4. Potong eclairs kepada 2 bahagian
5. Gunakan nozel bintang dan paipkan krim ke atas bahagian bawah Eclairs.
6. Bahagian atas eclairs dicelup dengan coklat bar atau coklat coin yang telah dicairkan secara kaedah double boiler.
7. Boleh hias bahagian atas eclairs dengan bebola manik.
Masa penyediaan : 3 jam
Kos : RM10
INFO CHEF : Boleh simpan eclairs di dalam petisejuk supaya coklat yang dicelup cepat mengeras.
Terima kasih : Zalynz Oven
No. 10, Jalan Cendana 3/13b, Seksyen 3, 40000 Shah Alam, Selangor
IG @ zalynz_oven
Nak beli bahan ramuan bakeri dan pastri jom beli online DI SINI
Mencari oven terbaru, jom semak online DI SINI
JOM TENGOK VIDEO MASAKAN MENARIK DI YOU TUBE @ Majalah Rasa Official
SEMAK JUGA RESIPI-RESIPI MENARIK INI :
Cheesy Chicken & Mushroom Puff, Boleh Aje Guna Pastri Lapis Segera
Jimat Tapi Kenyang, RASA Kongsi Resipi Roti Bajet Sesuai Waktu PKPB
10 Resipi Kuih Muih Tempatan Untuk Sarapan & Minum Petang
Bila bab makan pagi atau minum petang, orang kita memang suka tengok pelbagai aneka kuih-muih yang dijual di gerai.
Rambang mata rasanya tengok pelbagai jenis dan warna yang ada. Kalau rasa nak buat sendiri kuih-muih dan makan di rumah, boleh cuba 10 resipi ini.
KASWI JAGUNG
BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung gandum – beli online di sini
1 cawan tepung ubi –beli online di sini
1 cawan gula (nak manis lagi boleh tambah)
5 cawan air
3 sudu besar kordial jagung
½ sudu kecil air kapur
TONTON KEK LEMON GLAZE AIR FRYER | Dapur Rasa Live Bersama Che Ila
CARA-CARA:
1. Tepung gandum, tepung ubi, gula masukkan dalam bekas, kacau sebati kemudian masukkan air, kordial jagung dan air kapur. Kacau sebati semua bahan, nak senang lagi kisar je.
2. panaskan air kukusan sehingga mendidih..tuang adunan ke dalam loyang.
3. Loyang sapu sikit minyak masak @ lapik plastik.
4. Kukus selama 20-25 minit @ sehingga masak.
Kredit resipi: Siti Hadirah
SERI MUKA PANDAN
BAHAN-BAHAN: (saya sukat guna cawan metrik)
LAPISAN BAWAH:
2 cawan pulut – beli online di sini
2 cawan santan sederhana pekat (sukat ikut paras pulut )
Sedikit garam
Loyang 8×8 atau 9×9 inci oles minyak dan alas dengan plastik jernih
[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]
CARA-CARA:
1. Basuh bersih beras pulut dan rendam lebih kurang 4 jam, toskan (saya tak rendam sebab guna pulut susu)
2. Masukkan semua bahan dalam loyang dan kukus selama 30 minit api besar
3. Tekan pulut yang telah masak tadi supaya rata dan padat, cakarkan permukaan atas pulut tersebut dengan garpu, ketepikan.
LAPISAN ATAS:
2 cawan santan pekat – beli online di sini
1 cawan air pandan (saya guna 3 helai daun pandan, kisar bersama 1 cawan air)
3/4 cawan gula pasir – beli online di sini
3/4 cawan tepung gandum
1/4 cawan tepung kastad – beli online di sini
1 biji telur (saya guna size A )
1 sudu kecil garam
Sedikit pewarna hijau epal & beberapa titik pewarna kuning lemon
CARA-CARA:
1. Dalam satu bekas, campurkan semua bahan, kacau rata dengan whisk sampai adunan sebati dan pastikan tak da tepung yang berketul kemudian tapis.
2. Masak adunan di atas api perlahan sehingga naik wap sahaja.
3. Tuang adunan atas lapisan pulut yang telah masak tadi, kukus selama 30 minit api sederhana besar.
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
4. Jika selepas masak, terdapat air wap bertakung atas permukaan, angkat lengat ke tepi periuk, sendengkan supaya air wap dalam loyang jatuh ke dalam periuk.
5. Atau kukus tanpa penutup selama 5-8 minit, sampai air kering, boleh juga guna tisu dapur untuk serap air.
6. Nak dapatkan permukaan kuih yang cantik dan licin kenalah rajin lap bawah penutup kukusan.
7. Pastikan air kukusan betul-betul mendidih. Balut penutup periuk dengan tuala bersih (saya tak balut sebab saya rajin lap)
Kredit resipi: Nawar Azhar
APAM GEBU GEBAS
BAHAN-BAHAN:
1 biji telur*
½ cawan gula* (tak mau manis boleh kurangkan)
½ sudu besar ovalett*
100ml susu segar (tak kisah jenama apa)
1 cawan tepung gandum (saya guna tepung cap rose)
½ sudu kecil baking powder
½ sudu kecil soda bikarbonat
Esen vanilla
Pewarna
CARA-CARA:
1. Mixed bahan bertanda * sehingga kembang dan gebu dengan kelajuan tinggi.
2. Kemudian masukkan susu segar dan esen vanilla, mixed lagi.
3. Akhir sekali masukkan tepung+baking powder+soda bikarbonat yang siap diayak. Kacau menggunakan spatula sehingga sebati.
4. Bahagi kepada 2 bahagian. Titik sedikit pewarna yang kita nak.
5. Sapu acuan dengan minyak, tuang adunan. Kukus selama 10 minit.
p/s: pastikan air kukusan mendidih dahulu dan penutup dibalut dengan kain.
Kredit resipi: Siti Hadirah
APAM NASI LEMBUT
BAHAN-BAHAN
1 cawan nasi
1 cawan gula
1 ½ cawan air
2 cawan tepung beras (saya guna cap Teratai)
2 sudu besar tepung gandum
1 sudu teh yis kering (mauripan)
1 paket Eno (paket biru)
Pewarna merah, kuning, hijau, ungu
1 biji kelapa parut (ambil putih saja)
¾ sudu teh garam halus
1 sudu besar gula
1 helai daun pandan | dipotong kecil
CARA-CARA:
1. Kisar nasi, gula dan air hingga betul-betul halus.
2. Kemudian, masukkan tepung beras, tepung gandum dan yis. Kisar lagi hingga sebati.
3. Tuang adunan ke dalam bekas bertutup dan perap selama 3-5 jam pada suhu bilik. Saya perap semalaman.
4. Kacau sekejap adunan dan campur eno. Kacau perlahan-lahan hingga sebati. Bahagikan beberapa bahagian dan warnakan.
5. Sapu minyak pada acuan. Sudukan adunan hingga hampir penuh. Kukus 20 minit dengan api sederhana.
6. Keluarkan apam dari acuan. Satu adunan saya dapat 21 biji guna acuan love ni.
7. Kacau kelapa dengan garam dan gula. Letak daun pandan di atasnya dan kukus 5-10 minit hingga wangi. Tujuan kukus supaya kelapa tahan lama. Hidangkan apam bersama kelapa parut
Kredit resipi: Nor Al Fatihah
KUIH LOMPANG PANDAN
BAHAN A:
3 cawan air
¾ cawan gula pasir
2 helai daun pandan
*masak gula dengan air, masukkan 2 helai daun pandan sekali. Gula hancur dan mendidih, tutup api. Sejukkan.
BAHAN B:
2 cawan tepung beras
1 cawan tepung ubi
1 cawan air pati daun pandan
Sedikit pewarna hijau star brand
Secolek kapur sireh
Sedikit garam halus
CARA-CARA:
1. Satukan tepung beras dan tepung ubi dalam besen. Masukkan 1 cawan air pati pandan dan 3 cawan air gula yang dah sejuk tadi. Kacau-kacau sebati.
2. Masukkan sedikit garam halus dan secolek kapur sirih. Masukkan sedikit pewarna hijau sekiranya warna bancuhan kurang cantik.
3. Kacau hingga semua larut kemudian tapiskan. Sementara itu, panaskn kukusan. Oles minyak dalam acuan lompang terlebih dahulu.
4. Setelah air didih, panaskan sekejap acuan lompang terlebih dahulu. Kemudian kacau-kacau dulu bancuhan tepung tadi sebelum tuang ke dalam acuan.
5. Tutup pengukus dan kukus selama 10 ke 12 minit dengan api sedang. Sejukkan kuih lompang dahulu barulah boleh dicungkil keluar. Ulang proses yang sama hingga bancuhan habis.
6. Hidangkan dengan kelapa parut yang telah dikukus sebentar supaya tak mudah basi kelapa tu nanti.
*Air gula mesti sejukkan dahulu.
*Bancuhan kena sentiasa dikacau dahulu sebeuom tuang ke dalam acuan.
*Sukatan air gula mesti 3 cawan dan 1 cawan air pati pandan.
Kredit resipi: Rozza Roha
DONUT KAMPUNG
BAHAN A:
145g air suam (anggaran 2/3 cawan)
1 sudu besar gula kastor
1 sudu besar susu pekat
½ sudu besar yis (1/2 paket)
*Bancuh bahan di atas dan biarkan sehingga berbuih.
BAHAN B:
2 cawan (250g) tepung gandum
2 sudu besar (30g) marjerin pelangi
1 sudu kecil baking powder
½ sudu kecil garam
CARA-CARA:
1. Ramas bahan B hingga menjadi serbuk roti. Masukkan bahan A dan uli hingga menjadi doh yang lembut dan tak melekat di tangan.
2. Doh memang macam lembik sedikit tapi jangan risau. Bila doh dah kembang ia jadi okay. Pastikan doh lembut ye barulah dapat donat yang gebu.
3. Perap doh hingga kembang sekali ganda lebih kurang 45 minit.
4. Selepas tu, buat bulat-bulat ikut besar mana yang disukai. Bila doh doh naik sikit, leperkan sedikit sahaja dan tebuk lubang guna belakang nozel @ penutup botol.
5. Bila donat dah naik kembang elok, bolehlah goreng.
*sukatan sudu dan cawan, saya guna sudu dan cawan metrik.
Kredit resipi: Rahmah Rosmin
BINGKA UBI
BAHAN-BAHAN: (guna loyang 8 inci)
4 cawan ubi yang disagat
2 cawan santan
1 cawan gula (saya nak kurang manis, 3/4 cawan saja)
½ sudu kecil garam
Pewarna kuning
CARA-CARA:
1. Ubi tu memang saya tak perah. Campur kesemua bahan di atas. Panaskan ketuhar dulu ya, suhu 200C.
2. Selepas adunan dah sebati, masukkan ke dalam loyang. Bakar selama 1 jam, bergantung pada ketuhar masing-masing.
Kredit resipi: Ain Athirah
KUIH CARA
BAHAN-BAHAN:
1 cawan santan
1 cawan air pandan
1 ½ cawan tepung gandum
1 biji telur
Secubit garam
Pewarna hijau
CARA-CARA:
1. Satukan semua bahan. Kisar kalau nak lagi senang.
2. Kemudian, oleskan acuan dengan minyak. Tuang adunan ke dalam acuan.
3. Tabur gula di dalam adunan tadi. Bakar sehingga masak.
Kredit resipi: Jan Ena
KUIH KOCI PULUT HITAM
BAHAN-BAHAN: (boleh dapat 20 hingga 25 biji)
UNTUK DOH:
250g tepung pulut
½ cawan tepung pulut hitam
2 sudu besar tepung gandum
Secubit garam
100gm santan kotak
1 ½ cawan air (agak-agak tapi jangan terlebih)
UNTUK INTI:
1 biji kelapa parut putih basah (yang tidak terlalu tua)
1 ketul gula melaka
1 cawan gula pasir
2 helai daun pandan | disimpul
½ cawan air
BAHAN UNTUK KUAH SANTAN
3 sudu besar tepung beras
200gm santan kotak
2 cawan air
Secubit garam (kuah santan biar masin)
BAHAN LAIN:
Daun pisang secukupnya | dibersihkan dan dilayur hingga lembut, potong 5 inci x 5 inci
Minyak masak secukupnya
CARA BUAT INTI:
1. Kelapa diparut putih. Potong gula melaka kecil dan masukkan ke dalam periuk bersama gula pasir dan air.
2. Masak hingga gula hancur. Tapis air gula tadi dan masukkan ke dalam kuali.
3. Masukkan daun pandan dan juga kelapa parut. Masak hingga inti agak kering sedikit. Angkat dan sejukkan.
CARA BUAT KUAH SANTAN:
1. Satukan air, santan, garam dan tepung beras dalam periuk. Kacau bancuhan sampai tepung sebati.
2. Jerang atas api perlahan hingga kuah pekat. Biar mendidih dengan air yang perlahan. Tutup api dan ketepikan.
CARA BUAT DOH:
1. Satukan tepung pulut dan tepung pulut hitam dalam satu bekas. Saya tambah tepung gandum.
2. Tuang santan dan air sedikit demi sedikit sambil digaul hingga menjadi doh yang lembut dan tidak melekat di mangkuk adunan.
J3. ika kurang air tambah sedikit lagi. Ketepikan dulu.
UNTUK MEMBUAT KUIH KOCI:
1. Didihkan air rebusan dalam periuk. Ambil sejemput doh (27gm) dan leperkan, letak inti (13gm).
2. Tutup inti dengan doh dan bulat-bulatkan. Buat sampai habis.
3. Kemudian masukkan dalam air rebusan tadi biar sampai terapung. Angkat masukkan dalam kuah santan.
4. Guna sudu ambil doh sekali dengan kuah santan letak atas daun pisang yang disapu sedikit minyak. Kemudian lipat seperti bantal/nasi lemak.
5. Bila siap, susun dalam kukusan dan kukus sekejap 7 minit untuk aroma daun pisang. Dah siap.
Kredit resipi: Lind Razak
KUIH BOM BIJAN
INTI KELAPA
1 biji kelapa parut muda
½ cawan air
1 cawan gula melaka
3 sudu besar gula pasir
2 helai daun pandan | disimpul
1 sudu besar tepung gandum
KULIT BOM:
2 ½ cawan tepung pulut
1/3 cawan tepung gandum (4 sudu besar)
½ sudu teh garam halus
2 sudu besar gula pasir
1 cawan air
Bijan putih & hitam
CARA-CARA:
1. INTI – Cairkan gula bersama air dan daun pandan. Setelah mendidih, masukkan kelapa parut. Kacau. Bila air mulai kering, masukkan tepung gandum. Kacau hingga agak kering.
2. KULIT – Satukan tepung-tepung dan garam. Kacau gula dengan air. Kemudian, tuang ke dalam tepung. Gaul hingga menjadi doh.
3. Ambil sedikit doh, leperkan dan letak inti. Tutup kemas dan gentel bulat.
4. Golekkan dengan bijan. Gentel bulat lagi supaya bijan kuat melekat pada kuih. Rehatkan semalaman di dalam peti ais.
5. Goreng di dalam minyak yang panas dengan api sederhana kecil.
Kredit resipi: Nor Al Fatihah
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Sedap Makan Sejuk-Sejuk, Resipi Mini Cheese Cake Mudah & Sedap
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official:
Cornflakes Telur Masin Paling Senang Buat
Tidak semestinya musim raya baru nak sibuk buat biskut yang disukai. Hari biasa pun boleh saja membuatnya jika ada masa terluang. Ini resipi paling simple dan sebalang boleh hadap.
Bahan-bahan:
1 kotak cornflakes
2 biji telur masin – rebus ambil kuning je
10 tangkai lada kering
3 tangkai cili padi
4 tangkai daun kari
1 sudu kecil garam
1 sudu besar gula
Cara-cara:
1. Potong cili kering. Cuci dan toskan. Potong cili padi dan ketepikan.
2. Panaskan minyak. Goreng cili kering dan cili padi hingga garing. Jangan sampai hangus ye. Angkat dan toskan.
3. Goreng daun kari hingga kering. Angkat dan toskan.
4. Masukkan kuning telur masin yang dah dihancurkan.Pastikan telur hancur.
5. Masukkan garam dan gula.Kacau sebati.
6. Masukkan cili dan daun kari ke dalam kuali. Matikan api.
7. Masukkan cornflakes kacau sebati. Angkat dan biarkan sejuk. Boleh la simpan dalam bekas bertutup. Ok siap.
Kredit resepi
#PnZuraidahIsmail
Ketahui lebih banyak resipi di website Majalah Rasa:
Buat Pizza Guna Roti Sandwic. Idea Sarapan & Bekal Anak Ke Sekolah
Jagung Cawan Lemak Manis Ala Pasar Malam Tanpa Kukus Gerenti Ramai Suka
Wajib Cuba! Resipi Beef Ginger Sedap Ala Restoran Cina Muslim
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official