
Isi Kandungan
ToggleTeringin nak makan donut buat sendiri, tapi yang nak makannya tak ramai. Kalau begitu ikut sukatan Khairunnisa ini.
Hanya guna satu cawan tepung hasilnya dapat 8 biji donut comel gebu. Cukuplah untuk dua atau tiga orang makan. Bolehlah buat hidangan minum petang.
Resipi donut secawan tepung
Bahan-bahan:
1 cawan tepung gandum (cawan metrik)
1 biji telur
1 sudu kecil yis (sudu KFC)
1/2 sudu kecil baking powder
1 sudu besar gula
1/4 cawan air suam
Cara membuat:
1. Campur semua bahan, gaul dan uli sekejap.
2. Kemudian masukkan 1/2 sudu besar marjerin. Jika doh melekit, tambah 2 sudu besar tepung. Sambung uli sampai doh licin. Perap 1 jam.
3. Selepas satu jam, bahagikan doh kepada 8 atau 10 bahagian kecil.
4. Buat bentuk bulat dan lubangkan di tengah.
5. Perap lagi selama 30 minit, kemudian bolehlah digoreng.
6. Dah siap, boleh salut dengan gula atau susu.
8 biji rasa macam banyak jugak? Jangan risau. Kecik saja donatnya. Makan suami isteri sambil duduk depan TV, tak sedar dah habis.
Semoga Bermanfaat!
Sumber: Khairunnisa Mohammad
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Sedap & Mudah Kuih Koci Labu Leleh, Memang Menjadi!

Kuih koci, antara kuih tradisional yang memang menjadi kegemaran dan sentiasa dihidangkan dalam majlis-majlis keramaian.
Tapi pernah tak makan kuih koci labu? Rasanya lemak manis memang disukai ramai!
Resipi yang dikongsi saudari Nor Al Fatihah ini, memang mudah untuk disediakan. Jom kita cuba!
KUIH KOCI LABU LELEH
BAHAN DOH KOCI:
2 cawan tepung pulut – beli online di sini
1 cawan puri labu (1/2 biji labu direbus/kukus. Kemudian, kisar tanpa air guna pengisar kering)
Sedikit air
½ sudu teh garam halus
Pewarna kuning (optional)
BAHAN INTI KELAPA
1 biji kelapa parut putih
½ cawan air
1 ½ keping gula melaka – beli online di sini
3 sudu besar gula pasir
Secubit garam
1 sudu besar tepung gandum – beli online di sini
2 helai daun pandan | disimpul
[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]
BAHAN DADIH SANTAN:
1 cawan santan pekat (saya pakai santan kotak) – beli online di sini
1 cawan air
1 sudu besar tepung beras – beli online di sini
1 sudu besar tepung jagung – beli online di sini
½ sudu teh garam halus
BAHAN-BAHAN LAIN:
Daun pisang secukupnya
Minyak untuk disapu pada daun pisang
Dapatkan Khind Multifunction Electric Skillet dengan HARGA ISTIMEWA DI SINI! Masukkan code RASGSP5 sebelum buat pembayaran untuk dapatkan DISKAUN EXTRA RM5!
CARA BUAT:
1. Inti kelapa; Cairkan gula melaka, gula pasir, garam bersama air dan daun pandan.
2. Masukkan kelapa parut. Kacau hingga air kering. Kemudian, campur tepung gandum. Kacau sebati. Inti jangan terlalu kering, biar lembab-lembab sikit baru sedap. Sejukkan inti dan bulat-bulatkan sebesar biji guli.
3. Doh koci; Satukan tepung pulut, puri labu dan garam. Gaul. Tambah air sedikit demi sedikit dan pewarna kuning sambil gaul hingga menjadi doh. Dohnya seperti buat doh buah melaka.
4. Sapu dulang dengan minyak supaya doh tak melekat pada dulang. Ambil sedikit doh, leperkan dan letak inti di tengahnya. Gentel bulat. Saya dapat 33 biji koci. Bergantung pada saiz juga.
5. Didihkan air. Rebus doh koci. Bila ia timbul di permukaan air, bermakna ia sudah masak. Toskan. Letak di dalam dulang dulu yang disapu sedikit minyak. Jarak-jarakkan koci supaya ia tak melekat di antara satu sama lain.
6. Dadih santan; Satukan semua bahan. Kacau sentiasa di atas api kecil hingga pekat dan meletup-letup.
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
7. Masukkan koci ke dalam dadih dan gaul perlahan-lahan.
8. Sapu daun pisang dengan sedikit minyak. Letak koci dan sedikit dadih santan di atasnya. Lipat kedua-dua belah daun pisang.
9. Kemudian, hujungnya dilipat secara bersilang ke tengah. Kemudian, lipat lebihan hujungnya ke bawah.
10. Didihkan pengukus dulu. Kukus koci selama 5 minit dengan api sederhana.
Kredit resipi: Nor Al Fatihah
Kelas Online Rasa kini kembali & ia PERCUMA!
Nak belajar buat aneka juadah minum petang yang ringkas dan sedap? Jom sertai Kelas Online RASA bersama Chef Azreen, founder Dapur Kakhajjah.
Kelas Online Minum Petang
Tarikh: 10 September 2022 (Sabtu)
Masa: 10.30 pagi
Medium: Secara online/atas talian (link akan disertakan selepas pendaftaran)
Berminat nak join? FREE je tau. Daftar sekarang DISINI
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Set Nasi Lobak Merah & Ayam Bakar Super Sedap, Berbaloi Dicuba!
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap Dailymotion @Rasa dan YouTube @Majalah Rasa Official:
Roti Jala Pandan, Sedap Dimakan Dengan Kuah Kari

Roti jala selalunya berwarna kuning. Tapi apa kata hari ini kita buat roti jala pandan. Melalui facebook, Shida Yasin memberikan resipi roti jala pandan yang sangat menarik untuk dicuba.
Korang boring duduk umah, cer berkarya kat dapur buat roti jala. Kuah kari semalam punya. Manfaatkan je. Lejen ni roti jala pandan. Resipi mudah sesangat ye. Mama Shida share supaya korang boleh buat sendiri kat rumah.
ROTI JALA PANDAN
(boleh dapat 30 keping)
BAHAN-BAHAN
2 cawan tepung
4 sudu minyak
1 biji telur
1/2 sudu teh garam
1 cawan air panda
2 cawan air (tak cukup boleh tambah)
CARA BANCUH
1. Campur semua bahan dalam blender.
2. Kisar hingga halus dan tidak bergentel.
3. Tambah air jika pekat sangat.
4. Panaskan kuali leper dan cedok bancuhan guna acuan roti jala. Goyangkan acuan roti jala di atas kuali. Biarkan masak.
5. Buat sampai habis.
Selamat mencuba!
Talam Cendol Mudah Tanpa Telur

Isi Kandungan
ToggleTalam cendol mudah tanpa telur ini memang lebih mudah dan cepat siap. Resipi asal ada menggunakan telur, tepung beras dan tepung jagung. Tapi ini versi mudah dan nak cepat siap.
Boleh ikut saja resipi daripada Mariana Zainal ini ye.
Talam Cendol Mudah Tanpa Telur
Bahagian Bawah:
260 gram gula merah cap bintang
120 gram gula pasir
900 ml air
2 helai daun pandan (simpulkan)
(Masak semua bahan di atas hingga larut kemudian ambil cuma 700 ml air gula, tak perlu sejukkan)
275 gram tepung gandum – boleh beli online di sini
20 gram tepung ubi
200 ml santan pekat – boleh beli online di sini
2 cubit garam – boleh beli online di sini
(Satukan bahan-bahan ini dengan 700 gram air gula tadi dan kacau rata.Tapiskan)
Bahan Bahagian Atas:
Cendol (tapis buang airnya)
275 gram tepung gandum – boleh beli online di sini
30 gram tepung ubi
600 gram air
300 gram santan pekat – boleh beli online di sini
2 sudu besar gula – boleh beli online di sini
1 1/2 sudu teh garam (rasa dulu ya jika kurang boleh tambah..Lagi sedap kalau rasanya masin-masin sikit)
(Satukan semua bahan kecuali cendol..kacau sebati dan tapiskan)
Cara Memasak Talam Cendol Mudah Tanpa Telur:
Untuk masak bahagian bawah, panaskan kukusan hingga air mendidih. Guna api sederhana perlahan.
Sapu minyak dan lapik plastik dalam Loyang (saiz 10×10). Jika guna acuan lompang (boleh beli online di sini) sapu minyak pada tiap Loyang. Tuang bancuhan bahagian bawah dalam loyang. Kkus selama 25-30 minit. Jika guna acuan lompang kukus 15-20 minit.
Untuk masak lapisan atas, buka tudung kukusan. Biarkan seketika dalam 3 minit. kukus tanpa penutup. Cucuk-cucuk bahagian gula merah guna garfu. Masukan cendol dan tuang bancuhan bahagian atas. Kukus selama 25-30 minit. Jika guna acuan lompang kukus 15-20 minit.
Buka tudung kukusan dan kukus selama 5-7 minit untuk hilangkan air di permukaan talam cendol. Biar betul-betul sejuk baru boleh potong guna pisau plastik. Selamat mencuba.
SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Resipi Turun Temurun, Enaknya Kuih Peria Putar Guna Daun Pinang
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official