Resipi Enoki Goreng Rangup Untuk Dibuat Snek Seisi Keluarga. Serius Sedap!

Share

Biasanya cendawan enoki dibuat sup atau digoreng kilas. Sebenarnya ia lebih sedap kalau dibuat snek. Tidak sukar pun, hanya dengan menggunakan beberapa bahan sahaja anda boleh menghasilkan enoki goreng yang sesuai dinikmati seisi keluarga.

foto: www.onegreenplanet.org

Anda boleh menjadi lebih kreatif untuk sos. Boleh dinikmati dengan sos cili dan tomato atau anda boleh mempelbagaikan resipi sos mengikut citarasa anda.

ENOKI GORENG

BAHAN-BAHAN:

  • 600gm cendawan enoki
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan tepung beras
  • 2 biji telur
  • 1 sudu besar pati ayam
  • 1 sudu kecil lada hitam | ditumbuk kasar
  • Minyak untuk menggoreng

BAHAN SOS:

  • 5 sudu besar mayonis
  • 2 sudu besar mustard
  • 2 sudu besar madu
  • 1 sudu besar jus lemon
  • 2 biji cili api

CARA MEMBUAT:

  1. Satukan campuran tepung bersama pati ayam dan lada hitam.
  2. Kemudian pecahkan telur dalam mangkuk lain dan aduk rata.
  3. Celupkan enoki ke dalam telur dan campuran tepung.
  4. Goreng dalam minyak panas sehingga keemasan dan angkat.
  5. Untuk membuat sos, satukan semua bahan dan kacau sebati.

 

Info chef: Jika mahukan salutan tepung yang lebih rata dan tidak mengotorkan tangan, anda boleh masukkan cendawan yang telah dicelup dalam telur ke dalam ‘zip lock bag’ yang sudah diisi campuran tepung.

 

Untuk melihat cara membuat enoki goreng, lihat video ini:

Published by
Nur