Tak perlu ke kedai bakeri dah kerana anda boleh buat sendiri Jejari Rangup Parmesan ini di rumah. Memang puas hati bila makan tu kerana cukup segala rasa. Lebih-lebih lagi apabila ditambah keju dan dimakan panas-panas. Satu memang tak cukup! Sangat lembut, gebu dan enak.
Tentunya penggunaan Keju Perfect Italiano Parmesan membantu menaikkan rasa hidangan ini. Ia merupakan keju tulen yang menambah rasa pada mana-mana hidangan. Keju yang wajib ada dalam peti sejuk rumah anda. Wajib cuba dan gerenti menjadi.
JEJARI RANGUP PARMESAN
BAHAN-BAHAN:
250gram tepung gandum
150ml air suam
200gram Keju Perfect Italiano Parmesan Grated
7gram yis kering
½ sudu makan minyak zaitun
½ sudu teh garam
½ sudu teh gula
CARA MEMASAK:
Tuang yis kering dan gula ke dalam 50ml air suam dan biarkan kembang (berbuih) selama 3-5 minit.
Masukkan tepung gandum ke dalam mangkuk pengadun. Tuang minyak zaitun dan campuran yis tadi lalu uli perlahan. Perlahan-lahan tuang lebihan air suam tadi lalu teruskan menguli untuk beberapa minit.
Masukkan KejuPerfect Italiano Parmesan Grated ke dalam mangkuk pengadun lalu uli lagi hingga jadi doh yang tak melekat di mesin pengadun.
Keluarkan doh dan masukkan ke dalam mangkuk yang telah ditabur sedikit tepung. Tutup dengan cling wrap dan rehatkan selama 10 minit atau hingga agak kembang.
Keluarkan doh lalu canaikan di atas papan pencanai yang telah ditabur tepung. Canai dengan ketebalan yang diingini lalu potong memanjang seperti jejari.
Susun doh di dalam dulang pembakar yang telah diletakkan parchment paper lalu bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 190-200C selama 8-10 minit atau hingga keperang-perangan.
Keluarkan dari ketuhar dan tabur lebihan Keju Perfect Italiano ParmesanGrated ke atas jejari rangup tadi.
Tengah berfikir apa nak dihidangkan untuk minum petang atau selepas makan malam? Ada yang suka kuih tradisional yang boleh dibeli. Buat anda yang suka buat sendiri, boleh cuba resipi tart keju ini. Gerenti sedap.
Sesekali ubah selera. Sedap juga sarapan gaya Inggeris macam ni. Nak membuat pun tidaklah sesusah mana. Asyik makan nasi goreng je kan. Jom try roti bawang putih dengan sup cendawan.
ROTI BAWANG PUTIH & SUP CENDAWAN
ROTI BAWANG PUTIH
BAHAN-BAHAN
• Bawang putih
• Mentega (BELI DI SINI)
• Secubit garam (BELI DI SINI)
• Daun parsley
• Roti Gardenia
CARA MEMBUAT
1. Tumbuk bawang putih. Masukkan ke dalam mentega. Gaul rata.
2. Masukkan garam dan daun parsley. Gaul sehingga sebati.
3. Sapu ke atas roti.
4. Bakar dalam oven menggunakan api atas bawah.
SUP CENDAWAN
BAHAN-BAHAN
• 300 ml air
• 500 ml susu segar (BELI DI SINI)
• 1 kiub pati ayam (BELI DI SINI)
• 1/2 sudu teh serbuk lada hitam (BELI DI SINI)
• 1 tin cendawan butang (hiris atau cencang)
• 1/2 sudu teh daun parsley
• 1/2 sudu besar mentega (BELI DI SINI)
• 1/2 sudu teh garam (BELI DI SINI)
• 1/2 cawan tepung gandum
CARA MEMBUAT
1. Tuang air dan susu ke dalam periuk. Biar mendidih. Masukkan kiub ayam.
2. Masukkan lada hitam dan cendawan butang. Kacau sebati.
3. Masukkan daun parsley, mentega dan sedikit garam. Kacau lagi.
4. Bancuh tepung dengan air. Kemudian tapis dan masukkan ke dalam periuk. Kacau lagi.
5. Reneh agak lama sedikit sup. Biarkan sehingga sedikit pekat. Siap.
Roti Kapit Berinti Sardin & Keju, antara menu yang paling mudah nak buat untuk sahur nanti. Hanya ambil sekeping roti, letakkan kepingan keju, inti sardin dan bakar. Confirm kenyang dan bertenaga. Paling penting, gunakan Keju Chesdale untuk meningkatkan rasa dalam hidangan. Keju ini kaya dengan kalsium dan protein. Memang sesuai untuk anak-anak. Jom cuba.
ROTI KAPIT BERINTI SARDIN & KEJU
Bahan-bahan:
4-6 keping roti
8 keping Keju Chesdale
200gram sardin – isinya sahaja
1 sudu makan chili flakes
1 batang daun bawang – cincang
Anchor Unsalted Butter secukupnya
Garam & lada sulah secukupnya
Cara Memasak:
Di dalam mangkuk, satukan sardin, chili flakes dan cincangan daun bawang lalu kacau sebati.
Tambah garam dan lada sulah secukupnya.
Sapu Anchor Unsalted Butter secukupnya atas roti, letak sekeping Keju Chesdale dan sesudu campuran sardin dan ratakan.
Letak sekeping lagi Keju Chesdale. Tutup dengan sekeping lagi roti. Ulangi proses hingga semua bahan habis.
Letak roti di mesin pembuat sandwich dan bakar beberapa minit hingga roti agak perang. Hidangkan panas.
Selain sedap dibuat sambal, goreng kunyit atau dimasuk dalam tomyam sotong juga enak dibuat masak lemak. Jika nak lebih sedap dan istimewa boleh cuba buat sotong masak lemak Padang.