Lauk yang sedap tapi cara penyediaan dan memasak yang mudah memang digemari ramai. Lagi cepat masak, lagi bagus. Bagi anda yang tercari-cari menu sebegini, resipi Kari Sotong ni boleh dicuba. Mudah & sedap!

 KARI SOTONG EKSPRESS

Ads

BAHAN-BAHAN:

Ads
  • 1kg sotong saiz XXL | dibersihkan, potong bulat dan toskan
  • 500ml santan
  • Sedikit rempah penumis | kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga lawang
  • 2 sudu makan rempah kari daging
  • 1 sudu makan rempah kari ikan
  • 1 sudu makan serbuk cili
  • 1 sudu teh serbuk kunyit
  • 3 sudu makan air asam jawa
  • 5 ulas bawang merah | dihiris
  • 4 ulas bawang putih | dihiris
  • 3cm halia | dihiris
  • 2 batang serai | dititik
  • 1 tangkai daun kari | lurutkan dari tangkainya
  • Garam dan gula secukupnya
  • Minyak untuk menumis

 

Ads

CARA MEMASAK:

  1. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan penumis bersama bahan hirisan dan titik bersama daun kari sehingga wangi.
  2. Masukkan rempah kari daging, ikan dan serbuk cili yang dibancuh dengan sedikit air. Kacau rata hingga pecah minyak.
  3. Masukkan air asam jawa dan sotong. Biarkan mereneh seketika.
  4. Lengkapkan rasa dengan garam dan gula secukupnya.
  5. Selepas 2-3 minit, tutup api dan hidangkan.
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI