Sedapnya Kek Coklat Moist Kukus ni. Anda nak cuba? Opah Mas Cotek ada kongsikan resipi yang sangat mudah dan terbaik. Kek ni sangat-sangat moist dan sedap terutamanya bila makan panas-panas. Lihatlah limpahan coklatnya, mewah kan? Bagi penggemar tegar kek coklat, silalah cuba resipi ni. Pasti tak menyesal punya.
3/4 cawan gula pasir (beli online disini) (satukan semua bahan. Masak guna api perlahan hingga gula larut)
BAHAN C:
4 biji telur – pukul
Bekas plastik saiz 250 secukupnya (anggaran 12 bekas)
CARA MEMASAK:
Masukkan Bahan A ke dalam Bahan B diselang selikan dengan telur. Sebatikan.
Tuang adunan hingga memenuhi 1/2 daripada bekas plastik yang digunakan.
Kukus selama 25-30 minit. Apabila kek masak, sejukkan.
BAHAN TOPPING COKLAT:
300gm coklat masakan
500ml UHT whipping cream
CARA MEMASAK:
1. Satukan kedua-dua bahan di dalam periuk. 2. Panaskan sehingga berwap dan coklatnya mencair. 3. Angkat dan terus tuang ke atas kek. Hias kek mengikut kreativiti masing-masing.
4. Sedia untuk dinikmati.
Jangan kata susah ye buat kek lapis Marrie Masam Manis ni, kena gaya sangat senang. Cuma perlu sedikit kerajinan je, kalau beli pun harga kek ini boleh tahan. Jadi buatlah sendiri, bahan mudah, sukat pun guna cawan je, sesuailah kalau anda yang baru nak mencuba. Ini resipinya ye..
KEK LAPIS MARRIE MASAM MANIS BAHAN-BAHAN:-
2 cawan biskut marrie kisar | kisar halus
1 cawan gula kastor
1 cawan marjerin pelangi
5 biji telur | gred c je
3 sudu besar susu pekat
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh esen vanila
Asam manis Haw flakes
2 pewarna | hijau dan kuning
CARA MEMBUAT:
Putar marjerin dengan gula hingga sebati atau hingga putih.
Kemudian masukkan telur sebiji sebiji dan putar lagi hingga kembang.
Seterusnya masukkan biskut marrie yang sudah dikisar halus diikuti susu pekat, baking powder dan esen vanila.. Gaul guna spatula.
Setelah sebati bahagikan kepada dua bahagian dan warnakan dengan satu hijau dan satu kuning. Sedia dikukus.
Saya gunakan pekas plastik tahan panas saiz 6X6.
Sudukan 5 sudu makan setiap lapisan dan kukus dalam pengukus yang sedia dipanaskan. Letakkan warna hijau dahulu, ratakan dan susun asam manis di atasnya.
Kukus setiap lapisan 5 minit. Terus melapis hingga adunan habis.
Akhir sekali kukus lagi lebih kurang 25-30 minit.
Setelah masak, buka pengukus, biarkan wapnya hilang dan angkat.
Ni dia resipi Bubble Rice Choco Bar yang mudah betul membuatnya. Boleh tambahkan koleksi biskut raya anda. Gandingan coklat dengan bertih beras atau bubble rice ni memang padu sangat.
Walau bahannya ringkas, tapi rasanya rangup dan sedap
BUBBLE RICE CHOCO BAR
BAHAN BAHAN:
500 gm coklat masakan (boleh guna milk compound)
25 ml minyak masak *opsyen nak letak atau tidak
Bubble rice secukupnya *boleh juga letak kismis/kekacang
CARA MEMASAK :
Bakar dalam oven bubble rice pada suhu 120°c selama 10 min lebih kurang/sehingga rangup,ketepikan
Double boil coklat masakan sehingga cair sepenuhnya, masukkan minyak masak dan kacau sehingga sebati…
Masukkan sedikit coklat ke dalam mould/acuan cetak
Taburkan bubble rice ke atasnya. Jangangn tekan..
Tuangkan ke atas bubble rice tadi sehingga menutupi keseluruhan permukaan, hentak-hentak sedikit acuan untuk diratakan.
*pastikan choklat suam-suam kuku sebelum tuang ke atas bubble rice untuk elakkan daripada lemau
Boleh simpan boleh simpan ke dalam peti sejuk bahagian chiller seketika, Dah sejuk/beku boleh keluarkan dari cetak/mould dan sedia di makan
* Letak minyak masak sikit, jadi nanti selepas beku, chocolate bar yang terhasil tidak terlalu keras.
Nak belajar buat KekMarble? Ini ada resipi mudah dan sedap perkongsian saudari Eita EMi yang boleh dicuba. Memang tak renyah. Pendek kata, kalau anda baru nak berjinak-jinak dalam bidang baking ni, kekjenis ni antara yang mudah dicuba. Malah rasanya pun tidak mengecewakan. Jom cuba!
1. Pukul marjerin, gula dan ovalette sampai putih dan kembang. 2. Kemudian masukkan telur satu sebiji demi sebiji, esen vanilla dan susu pekat manis. Pukul dalam 5 minit. Hentikan mixer. 3. Masukkan tepung gandum yang telah dicampur dengan baking powder. Kaup balikkan hingga rata. 4. Bahagikan adunan kepada dua bahagian. Satu bahagian dibiarkan pada warna asal dan satu bahagian dicampur dengan serbuk coklat. 5. Sediakan loyang bersaiz 8 inci. Sapukan marjerin dan tuang adunan berselang seli sehingga habis. Diatas adunan, boleh tabur cip coklat (jika suka). 6. Bakar kek dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 170C selama 40 minit. Waktu membakar mungkin berbeza bergantung pada ketuhar masing-masing. 7. Setelah masak, sejukkan dan sedia untuk dinikmati.
Jom cuba resipi meatball homemade sedap menyengat tanpa MSG! Sihat, mudah disediakan dan sesuai untuk hidangan keluarga. Ikuti langkah mudah ini sekarang.