Kek Coklat Pisang boleh dikatakan kek yang paling senang nak buat. Ada berbagai versi kek pisang namun jika anda ingin cuba kek pisang sedikit lain daripada biasa, boleh cuba buat Kek Coklat Pisang seperti yang dikongsikan resipinya oleh Asrinna Bakri. Paling best nak buat kek ini tak perlu guna mixer pun. Hasilnya tetapi moist dan yang penting jadi! Resepi yang mudah, ringkas dan gerenti sedap. Dapur pun tak berkecah.
RESIPI KEK COKLAT PISANG
BAHAN-BAHAN:
1 cawan tepung gandum – beli online 1 sudu kecil baking powder – beli online 1 sudu kecil soda bikarbonat – beli online 1/2 cawan minyak jagung – beli online 2 biji telur A 1 sudu kecil esen vanilla – beli online 1/2 cawan serbuk koko 3/4 cawan gula perang (brown sugar) –beli online 1 cawan pisang berangan yang dilenyekkan Coklat chip – beli online Pisang untuk hiasan
CARA MEMBUAT:
1. Dalam bekas, masukkan pisang lenyek, gula, minyak, telur dan esen vanilla. Kacau sebati.
Ads
2. Ayak tepung bersama soda bikarbonat dan baking powder. Selepas itu masukkan tepung gandum dalam adunan pisang tadi. Kaup balik hingga sebati dan masukkan coklat chip.
3. Tuang sikit adunan dalam loyang 10×10 yang dialas kertas minyak, susun pisang di atas adunan. Kemudian tuang baki adunan. Kalau nak ringkas, tuang je adunan terus dalam loyang. Tak perlu susun hirisan pisang.
4. Boleh juga guna loyang 8×8 untuk kek yang lebih tinggi.
5. Taburkan coklat chip atau hirisan coklat sebagai hiasan.
Ads
6. Bakar pada suhu 160C selama 35 minit. Suhu dan waktu bergantung pada oven masing-masing.
4 biji kentang | kupas dan potong kiub kecil
Udang kering | dicincang – beli online di sini
2 ulas bawang merah | dicincang halus – beli online di sini
Daun ketumbar | cincang
½ sudu garam
Lada putih secukup rasa
1 biji telur | dipukul
5 sudu besar serbuk roti – beli online di sini
CARA-CARA:
1. Ambil bawang merah dan goreng hingga keemasan dan angkat.
2. Rebus air panas, tambahkan setengah sudu garam, tambahkan kentang dan masak selama 15 minit Matikan api, angkat kentang, toskan airnya, dan masukkan kentang ke dalam puri.
3. Masukkan kentang tumbuk ke dalam mangkuk, masukkan udang kering cincang, bawang merah goreng, daun ketumbar cincang, garam dan lada, dan kacau rata.
4.Gunakan tangan anda untuk membentuk bola, dan kemudian tekan perlahan ke bawah untuk membentuk pai kecil,
5. Celup kentang tadi dengan telur yang sudah dipukul sebanyak dua kali dan kemudian lekatkan dengan serbuk roti.Letakkan sedikit minyak di atas kertas pembakar.
6. Letakkan kentang pada kertas pembakar, dan semburkan sedikit minyak di atas kentang tadi. Panaskan air fryer selama 5 minit. Bakar pada suhu 180C selama 10 minit. Kemudian terbalik 200C selama 8 minit. (atau sehingga kentang Nampak keemasan dan garing)
1.Basuh beras pulut. Kemudian sukat air seperti biasa. Letak secubit garam dan masukkan 1 sudu minyak masak. Boleh dikukus dalam periuk nasi atau alat pengukus.
2.Jangan lupa untuk kacau 2-3 kali supaya pulut tidak berkerak.
3.Bolehlah disejukkan seketika dan dibentuk bulat bulat.
CARA MEMASAK SERUNDING:
1.Tumis bahan yang dikisar tadi ke dalam kuali. Masukkan gula, garam dan tumis sehingga naik minyak dan sedikit garing.
2.Seterusnya masukkan sedikit air dan kelapa parut.
3.Masak dengan api yang perlahan dan sentiasa kacau sehingga terjadinya serunding. Biarkan sejuk seketika.
CARA MENGHIDANG:
Pulut yang sudah dibentuk bulat-bulat digolekkan dengan serunding kelapa. Siap. Sedia untuk dimakan.
Kalau pergi Vietnam, tak sah kalau tak makan spring rolls sana kan? Sekarang ni korang boleh cuba buat sendiri. Resipi daripada Chef Sue M Arukin ni senang sungguh nak dibuat. Segar pulak tu. Korang boleh cuba buat di rumah dan feeling macam makan kat Vietnam. Cubalah.
GOI CUON (FRESH VIETNAMESE SPRING ROLLS)
BAHAN SPRING ROLLS
6 keping kulit popia Vietnam (rice paper wrapper)
200 gram suhun | celur
200 gram dada ayam | rebus dan siat-siat
10 ekor udang sederhana | rebus, belah dua
5 helai daun salad
1 biji timun | buang empulur, potong memanjang halus
1 batang lobak merah | hiris memanjang halus
1 pokok daun ketumbar | cencang kasar
1 pokok daun bawang | potong memanjang
CARA MEMBUAT SPRING ROLL
1. Celup kulit popia Vietnam ke dalam air kemudian lap dengan tuala bersih.
2. Susun serba sedikit bahan-bahan lain ke atas kulit popia Vietnam kemudian gulung rapi.
BAHAN SOS
1 sudu makan minyak sayur
1 sudu makan cencangan bawang putih
5 sudu makan sos hoisin
5 sudu air rebusan ayam
1 sudu makan mentega kacang
1 sudu makan gula
1 sudu makan kacang tanah sangai | tumbuk kasar
CARA MEMBUAT SOS
1. Panaskan minyak sayur dalam kuali. Tumis bawang putih hingga wangi tapi jangan hangus.
2. Tambah sos hoisin, air rebusan ayam, mentega kacang dan gula.
3. Didihkan sehingga semua bahan sebati dan pekat. Tuang ke dalam mangkuk dan taburkan dengan kacang tanah sangai yang telah ditumbuk kasar. Ketepikan.