Resipi Kuah Bihun Sup Tumis Yang Paling Sedap, Hanya Guna Serbuk Lada Sulah

Share

Kalau rasa tak nak makan nasi malam ni, boleh buat bihun sup ala PAMA. Resipi makan malam yang paling mudah, ringkas dan mengenyangkan perkongsian dari saudari Cik Pooja. Kalau sesiapa suka makan bihun PAMA, ha…resipi ni rasa dia memang hampir sama. Buat sendiri barulah boleh makan puas-puas. Selamat mencuba!

BIHUN SUP ALA PAMA ( sukatan 2 orang makan)

BAHAN UTAMA:

  • 2 ulas bawang putih – ditumbuk
  • 2 ketul kiub pati ayam
  • 1 sudu teh lada sulah (lada putih)
  • Sedikit daun sup dan daun bawang
  • Bihun secukupnya
  • 1 liter air

 

BAHAN LAIN:

  • Secubit garam – jika perlu
  • Minyak untuk menumis

 

CARA MEMASAK:

1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih hingga kekuningan.

2. Masukkan air, kiub pati ayam, lada sulah, daun sup dan daun bawang. Kacau hingga kiub pati ayam larut.

 

3. Bila kuah dah mendidih, masukkan bihun. Renehkan hingga bihun masak sempurna.

 

4. Rasa kuah dan jika kurang masin, tambah sedikit garam.

 

5. Siap dan sedia untuk dinikmati.

 

INFO:

  1. Serbuk lada sulah / lada putih amat penting dalam resipi ini kerana bahan ini yang membuatkan sup jadi lebih sedap dan wangi.
  2. Jika suka pedas, boleh tambah serbuk cili.
  3. Untuk lebih sedap, boleh juga tambah isi ayam atau lobak merah yang dipotong dadu.

 

Kredit resipi & foto: Cik Pooja

 

Anda mencari KUALI NON STICK? Boleh cari DISINI.

 

Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:

 

Tonton lebih banya video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official:

 

 

Published by
Naqiyatul Uzma