Orang Perak pasti kenal dengan makanan tradisinal ini kan? Pengat roti kapal atau bubur roti kapal ini biasanya dijadikan pencuci mulut. Resipinya mudah sahaja tapi memang sedap, lebih-lebih lagi jika dimakan beramai-ramai. Jika anda teringin nak rasa pengat ini, boleh buat sendiri di rumah mengikut resipi Azidah Sadri. Resipi ringkas penuh kasih sayang ini dikongsi oleh ibunya. Selamat mencuba!
RESIPI PENGAT ROTI KAPAL
BAHAN-BAHAN:
Roti kapal (beli timbang RM5)
Sedikit gula
Sedikit sagu
Santan satu paket kecil
Ads
CARA PENYEDIAAN:
1. Didihkan air separuh periuk bersaiz sederhana.
2. Kemudian, masukkan daun pandan dan gula. (Gula diletak mengikut selera manis masing-masing)
3. Seterusnya, masukkan sepaket kecil santan.
4. Masukkan roti kapal dan sagu.
5. Biarkan beberapa minit sehingga roti kapal menjadi lembut. Pastikan roti kapal tidak terlalu lembut supaya tidak hancur.
6. Siap! Tunggu sejuk seketika dan boleh nikmati hidangan anda.
Ads
Jika anda sedang mencari FOOD STEAMER yang murah dan berkualiti, boleh klik DISINI.
SuiSan Aliezsha melalui facebook group RASA Share Resipi berkongsi resipi membuat sup tulang dan sambal kicap yang gerenti sedap. Sup tulang ni sedap dimakan dengan nasi atau juga mi. Tak kisah sama ada mi kuning atau mihun. Lagi sedap kalau dimakan lengkap dengan sambal kicap. Resipi ni memang sedap betul. Sup tu rasa segar. Sambal kicap pulak sesedap rasa. Cubalah.
SUP TULANG
BAHAN
1 kg tulang lembu
1 peket sup bunjut
Minyak masak untuk menumis
Rempah 3 sekawan
5 ulas bawang merah kecil (hiris)
3 ulas bawang putih (hiris)
2 inci halia (hiris)
1 Kiub pati lembu
3 biji limau kasturi (perah jusnya)
BAHAN HIASAN
Sedikit daun sup (hiris)
2 biji tomato (belah 4)
Taugeh
Tauhu (dipotong kecil dan digoreng)
CARA MEMBUAT
1. Dalam periuk, rebus tulang lembu bersama sup bunjut sehingga empuk. Biarkan mendidih.
2. Dalam kuali, panaskan minyak masak. Tumis rempah tiga sekawan, bawang merah kecil, bawang putih dan halia.
3. Siap tumis, masukan tumisan ke dalam periuk berisi tulang lembu tadi.
4. Masukkan kiub pati lembu dan air perahan limau kasturi.
5. Masukkan garam dan biarkan mendidih lagi.
6. Letakkan bahan hiasan selepas dihidang dalam mangkuk.
BAHAN SAMBAL KICAP
Cili api (kuantiti terpulang tahap kepedasan yang dimahukan)
3 ulas bawang putih
Sedikit halia
1/2 bawang besar
Kicap pekat
Kicap manis
Secubit garam
Sedikit gula
2 biji limau kasturi (diperah jusnya)
CARA MEMBUAT
1. Kisar cili api, bawang putih dan halia. Kemudian masukkan dalam kuali.
2. Letakkan kicap pekat, kicap manis, garam, gula dan perahan limau kasturi.
3. Masak semuanya seketika. Matikan api.
Nak dapatkan peralatan memasak yang baru? Semuanya menarik, jom klik link ni untuk cuci mata. Mana tahu ada yang berkenan kan? Klik sini (saya nak beli periuk baru la)
3. Bila dah kembang, boleh tuang tepung. Putar lagi serata. 4. Bila dah sebati semuanya, boleh tuang dalam acuan yang telah disapu dengan sedikit minyak. 5. Akhir sekali, kukus selama 30 minit.
Kredit resipi: Ct Farisha
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Puding atau agar-agar dimakan sejuk memang nikmat rasanya. Jom buat puding laici ini. Resipi ni sangat mudah, satu lapis sahaja, boleh buat dalam kuantiti yang banyak sebab confirm tak cukup.Kalau ada majlis bersama keluarga pun sesuai bawa menu ini untuk mereka rasa.
PUDING LAICI
(1 adunan dapat loyang petak 9 inci / tapi dalam gambar saya pakai loyang petak 8 inci dan acuan canele)
Bahan-bahan:
12 gram agar – agar tali. (Agar-agar tali ni bagus sebab ia stabil elok dan tak terlalu lembik)
6 cawan air ( 1 cawan air : 250ml)
1 tin laici
1 tin susu cair
1 cawan gula
3 biji telur gred B (kalau gred A pakai 2 biji je)
2 sudu makan tepung kastard + dibancuh dengan 3 sudu makan air
1 sudu kecil esen vanila
1 sudu kecil garam
Cara memasak:
1.Basuh dulu agar-agar tali dan dalam periuk letakkan 6 cawan air dan 12 gram agar – agar tali. Biarkan dalam 5-6minit atau sampai mendidih, kacau perlahan-lahan, api pasang perlahan.
3.Dah larut masukkan air sahaja dari 1 tin air laici tadi. Jangan masukkan buahnya dulu. Kacau sebati.
4.Sementara itu pecahkan 3 biji telur, kacau sebati dan masukkan bersama-sama 1 tin susu cair.
5.Masukkan 1 sudu kecil essen vanila dan 1 sudu kecil garam. Kacau biar sebati. Ketepikan
6.Dalam bekas yang lain , masukkan 2 sudu makan tepung kastard dan bancuh bersama- sama 3 sudu makan air. Kacau sebati dan masukkan ke dalam telur yang dah dikacau dengan susu cair tadi
7.Kacau sebati dan masukkan ke dalam air agar-agar.
8.Kacau perlahan-lahan selama 6-8 minit pada api yang perlahan.
9.Dah mendidih, masukkan buah laici tadi kacau dalam 10 saat kemudian padamkan api.
10.Masukkan ke dalam acuan / loyang.
11.Jangan terus masukkan dalam peti, biarkan di luar dulu selama 40 minit baru masukkan dalam peti dan sejukkan selama 3 jam .
Selain sedap dibuat sambal, goreng kunyit atau dimasuk dalam tomyam sotong juga enak dibuat masak lemak. Jika nak lebih sedap dan istimewa boleh cuba buat sotong masak lemak Padang.