Pulut Bakar merupakan salah satu kuih tradisional yang digemari oleh orang-orang Kelantan. Ia merupakan pulut yang dimasak, kemudian dibungkus dengan daun pisang seterusnya dibakar. Rasanya pula manis-manis dan ada bau bunga cengkih. Sedap! Tapi agak sukar untuk mendapatkan juadah ini. Ada yang teringin nak cuba? Saudari Rohayah Mohd Noor ada kongsikan resipinya. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.

CARA MASAK PULUT BAKAR KELANTAN

Resipi Pulut Bakar Kelantan. Kuih Tradisi Bau Wangi Cengkih Memang Sedap

BAHAN-BAHAN:
1 kg beras pulut beli online disini
3 cawan gula beli online disini
Sedikit garam beli online disini
Bunga cengkih secukupnya beli online disini
1 cawan santan pekat + 1 cawan air (jadikan 2 cawan)
Daun pisang secukupnya

CARA MEMASAK:
1.Bersihkan beras pulut kemudian rendam salaam 2-3 jam. Kemudian toskan.
2. Panaskan periuk kukusan dan kukus pulut tadi selama 30 minit. Angkat dan masukkan pulut ke dalam kuali besar.
3. Masukkan gula, sedikit garam untuk menaikkan rasa lemak dan bunga cengkih. Arun (kacau) pulut menggunakan sudip kayu sehingga gula dan garam bergaul rata. Bunga cengkih jumlahnya ikut cita rasa. Jika suka bau yang kuat, lebihkan. Jika tidak suka, kurangkan tetapi harus letak kerana ia adalah ‘trademark’ Pulut Bakar.
4. Masukkan santan pekat. Arun (kacau) lagi sampai nampak sekata.
5. Masa katas dapur dengan api perlahan dan terus arun sampai nampak pulut, santan dan gula menyerap elok (sering). Padamkan api.
6. Sejukkan pulut terlebih dahulu. Kemudian bolehlah buat bulat-bulat dan bungkus dengan daun pisang.

Ads

Resipi Pulut Bakar Kelantan. Kuih Tradisi Bau Wangi Cengkih Memang Sedap

Resipi Pulut Bakar Kelantan. Kuih Tradisi Bau Wangi Cengkih Memang Sedap
7. Bakar seperti dalam gambar sehingga sedikit hangus.

Resipi Pulut Bakar Kelantan. Kuih Tradisi Bau Wangi Cengkih Memang Sedap

Resipi Pulut Bakar Kelantan. Kuih Tradisi Bau Wangi Cengkih Memang Sedap
8. Angkat dan sedia untuk dinikmati.

Resipi Pulut Bakar Kelantan. Kuih Tradisi Bau Wangi Cengkih Memang Sedap

Resipi Pulut Bakar Kelantan. Kuih Tradisi Bau Wangi Cengkih Memang Sedap

Kredit resipi & foto: Rohayah Mohd Noor

Resipi Pulut Bakar Kelantan. Kuih Tradisi Bau Wangi Cengkih Memang Sedap

 

Ads

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:

Ada Sos & Sup. Resipi Yong Tau Foo Ni Sedap Macam Dekat Pasar Malam

Cara Salut Tepung Pada Ayam Supaya Rangup & Berkerinting Bila Digoreng

Resipi Kuah Laksa Penang Sedap Tak Tau Nak Habaq

Ads

Cara Buat Jemput Jemput Nasi Sedap. Garing Di Luar Lembut Di Dalam

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI