Resipi Burger dan Sos Lada Hitam Prosperity versi Khairul Aming memang padu. Sedap dan saling tak tumpah seakan burger dari restoran makanan segera terkenal. Patutlah ramai yang cuba. Sampaikan ‘sold out’ daging dibuatnya.
Menerusi perkongsian saudari Zurina Zulkefli, beliau berkongsi resipi Sos Lada Hitam Khairul Aming namun dinikmati bersama sosej. Pun sedap! Sesuai bagi anda yang tak makan daging atau susah nak jump patty daging oblong. Jom lihat cara-caranya.
CARA MEMBUAT SOS LADA HITAM @ BLACKPEPPER PROSPERITY BURGER KHAIRUL AMING
BAHAN LAIN:
Sosej ayam – rebus
Roti bun
Bawang holland – potong dadu & rendam air sejuk
CARA MEMASAK:
1.Satukan mentega, bawnag putih, bawang kuning dan cendawan shiitake. Masak kesemuanya sehingga layu kekuningan.
2.Bila masakan dah kekuningan, masukkan sedikit air dan tepung gandum.
Ads
3.Masukkan air dan kacau sebati sehingga masakan menjadi likat. Masukkan sedikit kiub pati ayam, sos tiram dan kicap. Kacau sebati kemudian kisar menjadi sos.
4.Tuang semula sos ke atas kuali dan masak seketika.
5. Masukkan serbuk lada hitam yang ditumbuk kasar.
Suka makan sosej? Biasa anda beli je kan? Apa kata anda belajar buat sosej ayam secara homemade. Rasanya dijamin lebih sedap malah anda juga boleh kawal kandungan garam serta bebas MSG. Amat mudah! Anda pasti sukakannya.
SOSEJ HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
3 keping isi dada ayam – berat lebih kurang 200gm setiap satu
1 biji bawang besar @ 3-4 biji jika guna bawang kecil
Cili kering – jika mahu rasa pedas
4 ulas bawang putih
Sedikit lada hitam – jika suka
Sedikit garam
2 biji telur
4 sudu tepung ubi
Sedikit serbuk oregano – jika suka
Sedikit daun ketumbar – saya tambah sebab suka
Sayur-sayur seperti lada benggala, lobak merah, cendawan butang ( jika suka)
CARA MEMASAK:
1. Potong isi ayam kecil-kecil dan satukan bersama bahan-bahan lain ( kecuali tepung ubi).
2. Masukkan ke dalam food processor. Kisar halus.
3. Letak bahan kisar tadi ke dalam mangkuk. Tambah tepung ubi dan kacau sebati.
4. Ambil piping bag dan isi dengan isi ayam kisar tadi.
5. Seterusnya paipkan isi ayam ke dalam plastik aiskrim. Boleh juga paip ata cling film dan gulung ketat-ketat. Pintal kedua-dua hujung untuk membentuk sosej.
6. Kukus atau rebus sosej selama 15 minit atau sehingga masak. ( empunya resipi masak guna teknik kukus).
7. Buang plastik dan boleh dipanggang. Jika ada lebihan, boleh juga disejukbekukan dan dinikmati pada bila-bila masa.
INFO RASA:
Jika tiada food processor, boleh tumbuk atau kisar guna blender kering.
Andai tak mahu masak sosej sekali dengan plastik pembungkus ( atas sebab kesihatan), anda boleh bekukan sosej terlebih dahulu. Setelah keras, buang plastik dan boelh direbus atau dikukus.
Nanas Goreng Viral ni mula disebut-sebut bila ada peniaga dari Kelantan yang menjualnya. Unik dan tersendiri. Biasanya kalau petang-petang begini, ramai yang menjual pisang goreng, cempedak atau keropok goreng. Nak cuba? Saudari Hanita Muhamad ada kongsikan resipinya. Jom cuba.
CARA MASAK NANAS GORENG CRISPY
BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung beras (sukat guna cawan teh)
2 sudu makan tepung jagung
1 sudu teh air bancuhan air kapur
1 biji telur
Sedikit gula
Sedikit garam
Air – jangan terlalu banyak
Sedikit pewarna kuning telur
Hirisan nanas secukupnya (INFO RASA: Sebaiknya guna nanas madu yang mengkal supaya gorengan tidak terlalu berair)
CARA MEMASAK:
1. Satukan semua bahan ( kecuali nanas) dan adun sebati.
2. Masukkan air sedikit demi sedikit. Kacau sebati dan pastikan adunan tidak terlalu cair.
3. Panaskan minyak masak dengan banyak.
4. Celup hirisan nanas yang dipotong kecil ke dalam bancuhan tepung tadi.
5. Goreng dalam minyak panas selama 2-3 minit atau sehingga tepung garing. (INFO RASA: Jangan goreng terlalu lama kerana gorengan nanas akan jadi berminyak dan kecut.)
Rasa nak makan tapi nak hidangan yang ringan je? Bagi yang belum datang ideanya tu, apa kata anda cuba resipi Popis ( Popia Pisang) perkongsian saudari Munierah Eyra yang sangat sedap ni. Mudah sahaja resipinya dan dijamin digemari anak-anak. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
CARA MASAK POPIS / POPIA PISANG YANG SEDAP & MUDAH