Suka makan Sengkuang Calityang ada sos merah sedap tu? Ia adalah salah satu snek kanak-kanak zaman 80an & 90an yang masih digemari hingga kini.
Sekarang, masih ada yang menjual Sengkuang Calit ini namun kadang-kadang rasa sosnya berbeza. Tak sama macam zaman-zaman dulu.
Menerusi perkongsian Dr Kamarul Ariffin Nor Sadam, beliau berkongsi resipi Sos Merah Sengkuang Calit yang sedap dan ori macam dulu-dulu. Resipi ini sebenarnya diperolehi dari seorng peniaga Sengkuang Calit yang telah 40 tahun meniaga snek ini. Namun sekarang beliau sudah tidak larat untuk meneruskan perniagaannya. Oleh itu beliau bermurah hati untuk berkongsi resipi agar ianya tidak hilang dek zaman.
Makan sos ni bersama sengkuang sejuk, memang nikmat tak terkata. Tabur pula kacang tumbuk banyak-banyak. Wallah. Sedapnya. Jom cuba!
RESIPI SOS MERAH SENGKUANG CALIT YANG SEDAP & ASLI
1.Kupas kulit sengkuang dan hiris dengan ketebalan 1.52cm. Kena tepat tau! Baru jadi.
Dah siap potong, letak dalam bekas kegemaran dan biarkan dalam peti ais. Biarkan dan buat sos.
2.Ini bahan asas untuk buat sos merah sengkuang calit. Taucu manis, gula melaka, pes asam jawa dan sedikit cili boh.
3.Masukkan bahan asas dalam pengisar makanan, letak minyak bijan dan sedikit air. Kemudian kisar sampai halus. Dr Kamarul ada letak sedikit pewarna merah. Kalau resepi asli, taucu tu patutnya yang ditapaikan dengan beras yis merah. Tapi susah nak cari taucu tu.
4.Bila sudah kisar, masuk dalam periuk paling kecil. Renehkan sampai cili boh tadi masak. Kalau tak masak cili tu, sos akan jadi pahit.
5.Rasa sos, jika rasanya masin sahaja dan kurang manis, boleh tambah sedikit madu. Lebih baik berbanding tambah gula.
6.Bila sudah masak, tuang bancuhan tepung jagung untuk memekatkan sos. Penting supaya sos melekat elok bila sapu pada sengkuang dan tidak cair.
7.Sos yang berkilat dan likat. Semakin sejuk, sos akan semakin kental. Boleh rasa sos dan ubahsuai kemasinan, kemasaman, dan kemanisan sos ikut selera masing-masing. Kalau nak rasa lebih kekacangan, tambah lagi minyak bijan.
8.Bila sos telah sejuk, masukkan dalam mason jar atau bekas bersesuaian.
9.Sapu sos atas hirisan sengkuang yang disejukkan tadi.
10.Tabur kacang tanah yang disangai dan ditumbuk. Sedia untuk dinikmati.
Bila tibanya hari raya, selain dari aneka biskut dan snek tradisional, muruku juga antara kudapan yang digemari dan biasa dihidangkan buat tetamu. Tak semestinya untuk Deepavali sahaja tau. Maklumlah, Malaysia kan rakyatnya berbilang kaum. Jadi muruku ni bukan asing lagi bagi kita semua. Bagi anda yang tercari-cari resipi muruku yang sedap, mudah disediakan serta rangup, boleh cuba aneka resipi muruku asli perkongsian Puan Tamil Selvi Samugam Sundram. Best!
1. MURUKU REBEN
BAHAN-BAHAN:
1 cawan tepung beras
1 cawan tepung kacang kuda
1 ½ sudu teh serbuk cili merah
¼ sudu teh asafoetida
1 sudu teh mentega
110ml air
Sedikit garam
Minyak masak untuk menggoreng
CARA MEMASAK:
Masukkan kesemua bahan kecuali air ke dalam sebuah mangkuk. Gaul rata.
Masukkan air sedikit demi sedikit sambil menguli. Doh tidak boleh terlalu kering atau terlalu basah.
Masukkan doh ke dalam acuan muruku dan tekan membentuk reben. Ketepikan.
Panaskan minyak di dalam kuali. Masukkan doh bentuk reben dan goreng sehingga berwarna sederhana perang. Angkat dan ulangi langkah hingga selesai.
Angkat, sejukkan dan simpan di dalam bekas kedap udara selepas muruku sejuk.
Sedia untuk dinikmati.
2. MURUKU BAWANG PUTIH
BAHAN-BAHAN:
1 cawan tepung beras
2 cawan tepung kacang kuda
5 tangkai cili kering
10 ulas bawang putih (dikupas)
1/8 sudu kecil garam
1 sudu besar mentega
50ml air
Minyak untuk menggoreng
CARA MEMASAK:
Cili kering dan bawang putih dikisar halus.
Masukkan semua bahan dan bahan kisar kecuali air ke dalam sebuah mangkuk. Gaul rata.
Masukkan air sedikit demi sedikit sambil menguli. Doh tidak boleh terlalu kering atau telalu basah.
Masukkan doh ke dalam acuan muruku dan tekan doh.
Panaskan minyak di dalam kuali. Masukkan muruku dan goreng sehingga berwarna sedehana perang.
Simpan di dalam bekas kedap udara selepas muruku sejuk.
3. BUTTER MURUKU
BAHAN-BAHAN:
1 cawan Tepung Beras
1 sudu besar Tepung Kacang Kuda
1 sudu besar Tepung ‘Pothukadalai’ (fried gram powder)
1 cubit Asafoetida
1/8 sudu kecil garam
2 sudu besar mentega
100ml air
Minyak untuk menggoreng
CARA MEMASAK:
Masukkan semua bahan kecuali air ke dalam sebuah mangkuk. Gaul rata.
Masukkan air sedikit demi sedikit sambil menguli. Uli sehingga doh tidak melekit.
Masukkan doh ke dalam acuan muruku dan tekan bentuk bintang.
Panaskan minyak di dalam kuali. Masukkan muruku dan goreng sehingga berwarna sedehana perang.
Simpan di dalam bekas kedap udara selepas muruku sejuk.
4. MURUKU JINTAN MANIS
BAHAN-BAHAN:
¾ cawan Tepung ‘Pothukadalai’ (fried gram powder)
2 cawan Tepung Beras
½ cawan Tepung Ulunthu(Urad Dhal) goreng
1 ½ sudu kecil Jintan Manis
¼ sudu kecil Asafoetida
1/4 sudu kecil garam
1 sudu besar mentega
300ml air
Minyak untuk menggoreng
CARA MEMASAK:
Jintan manis digoreng tanpa minyak. Sejukkan. Kisar sederhana halus.
Masukkan semua bahan dan jintan manis kisar kecuali air ke dalam sebuah mangkuk. Gaul rata.
Masukkan air sedikit demi sedikit sambil menguli. Doh tidak boleh terlalu kering atau telalu basah.
Masukkan doh ke dalam acuan muruku dan tekan doh berbentuk bintang.
Panaskan minyak di dalam kuali. Masukkan muruku dan goreng sehingga berwarna sedehana perang.
Simpan di dalam bekas kedap udara selepas muruku sejuk.
5. OMAPODI
BAHAN-BAHAN:
¼ cawan tepung beras
1 cawan Tepung Kacang Kuda
¼ sudu kecil Asafoetida
1/8 sudu kecil garam
1 sudu kecil mentega
100ml air
Minyak untuk menggoreng
CARA MEMASAK:
Masukkan semua bahan kecuali air ke dalam sebuah mangkuk. Gaul rata.
Masukkan air sedikit demi sedikit sambil menguli. Uli sehingga doh tidak melekit.
Masukkan doh ke dalam acuan muruku.
Panaskan minyak di dalam kuali. Tekan doh kedalam minyak. Goreng sehingga berwarna sedehana perang.
Selepas sejuk, masukkan kacang goreng, kacang hijau goreng. Kacau perlahan. Simpan dalam bekas kedap udara.
Asafoetida: Getah dari pokok herba. Kaya khasiat dan disebut juga sebagai ‘ food of the gods’. Boleh didapati di kedai-kedai menjual rempah India.
Kalau memang berjiwa ibu ni, dari malam sudah fikir apa menu sarapan yang disukai keluarga. Resipi cucur ni jarang kali tidak laku kalau dibuat. Gerenti berebut makan nanti. Cekodok pisang antara yang digemari. Macam mana nak buat cekodok yang rangup di luar, lembut di dalam, inilah caranya.
Cekodok Pisang Bahan-bahan: 10 biji pisang (macam dalam gambar di bawah. Kalau buah pisang yang besar kurang kan. Dilenyek dan ketepikan. 2 sudu besar planta 4 sudu besar gula pasir 1 sudu kecil soda bikarbonat-BELI ONLINE DI SINI 1 sudu kecil baking powder-BELI ONLINE DI SINI 1 sudu kecil garam 2 cawan lebih sikit tepung gandum-BELI ONLINE DI SINI
Cara buat: 1.Semua bahan di atas masukkan ke dalam bekas kecuali tepung gandum. 2.Gaul sebati jangan dikisar yer nanti tak sedap.
3.Kemudian masukkan tepung gandum. 4.Perap selama 1/2 jam.
5.Goreng dalam minyak yang panas api sederhana saja.
Tidak perlu sudah payah ke Kelantan untuk merasa keropok ikan locking. Buat sendiri baru puas hati dapat buat kuantiti banyak untuk famili anda. Jadi tidak ada yang berebut sebab tidak cukup.
SATE IKAN LOKCING
BAHAN-BAHAN:
6 ekor ikan selayang (saiz besar)
1 cawan tepung ubi
1 sudu kecil soda bikarbonat
Garam secukup rasa
Serbuk perasa
1 biji bawang besar
CARA MEMASAK:
Kisar isi ikan yang sudah di buang tulang dengan bawang besar letak sedikit garam dan serbuk perasa sampai lumat.
Masukkan adunan yang dikisar ke dalam mangkuk. Masukkan tepung ubi yang di campur dengan soda bikarbonat. Masukkan sedikit demi sedikit dan uli sehingga adunan tidak melekat dekat tangan.(kalau adunan masih melekat boleh tambah sedikit tepung ubi lagi sehingha adunan tidak melekat di tangan).
Gentel adunan menjadi bulat-bulat kecil.
Goreng sekejap dengan api yang sederhana. Angkat dan tos kn.
Cucuk pada lidi satay dan bakar sedikit. Siap. Boleh makan dengan sos manis/ pedas.
BAHAN-BAHAN SOS:
5 biji cili kering
2 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
6 sudu gula (ikut citarasa anda lebihkan jika hendak lebih manis)
5 sudu tepung ubi
3 cawan air
Pewarna merah
Garam
CARA MEMASAK:
Kisar halus bawang merah, bawang putih, gula, garam dan cili kering.
Masukkan bahan kisar dalam periuk. Masak menggunakan api kecil.
Bancuh tepung ubi dengan air dan letakkan sedikit pewarna merah
Masukkan tepung yang sudah bancuh ke dalam periuk tadi. Kacau sehingga sos menjadi pekat dan warna berkilat.
Perasakan gula dan garam ikut kesukaan masing-masing. Siap boleh hidang dengan sate tadi. Kalau anda mahu rasa pedas tambah cili padi semasa kisar bahan-bahan awal tadi.
Selain sedap dibuat sambal, goreng kunyit atau dimasuk dalam tomyam sotong juga enak dibuat masak lemak. Jika nak lebih sedap dan istimewa boleh cuba buat sotong masak lemak Padang.