Buntu tak tahu nak masak apa? Boleh cuba resipi tauhu ayam ini. Memang mudah sahaja cara membuatnya. Anak-anak pun mesti suka. Jom kita cuba resipi perkongsian Nick Ryzal ini.
RESIPI TAUHU AYAM
BAHAN-BAHAN:
- Dada Ayam
- Tofu telur
- Tauhu dadu
- Telur
- Bawang besar
- Pati ayam
- Daun sup
CARA PENYEDIAAN:
1. Kisar bahan-bahan seperti ayam, tofu telur, tauhu dadu dan telur.
2. Masukkan daun sup, pati ayam, garam, lada putih, ajinomoto. Nak tambah lobak atau sayuran lain pun boleh.
3. Kemudian, kukus mengikut acuan yang anda mahukan.
4. Akhir sekali, celup dengan telur, goreng dan siap dijamah.
Jika anda mencari barangan rumah, boleh cari DISINI.
KREDIT RESIPI & FOTO: NICK RYZAL
ANDA JUGA BOLEH CUBA RESIPI INI:
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Sos Pencicah Thai Sedap, Mudah & Boleh Makan Banyak Kali.
Bulan puasa ni, ramai yang suka makan hidangan rebus dan bakar seperti sotong bakar, daging bakar, kerang rebus dan sebagainya. Memang sedap. Kena pula dengan sos yang mantap, fuh…memang tak sedar makan banyak. Bagi anda yang tercaro-cari resipi Sos Pencicah Thai, saudari Siti Zubaidah Ibrahim ada kongsikan resipinya. Istimewa, sukatan ni untuk jumlah yang banyak. Jadi bolehlah simpan dalam peti sejuk dan guna banyak kali. Jimat masa & lebih mudah.
CARA BUAT PENCICAH THAI SEDAP & MUDAH
BAHAN-BAHAN:
- 7-8 ulas bawang putih
- Cili padi hijau & merah – jumlahnya bergantung pada kepedasan masing-masing
- Akar pakchi / ketumbar secukupnya
- Daun ketumbar – hiris / cincang halus
- 6-7 biji limau nipis
- 2 ½ sudu makan sos ikan
- Gula dan garam secukupnya – jika perlu
CARA MEMASAK:
1. Cincang halus @ tumbuk bawang putih, cili padi dan akar ketumbar. Masukkan ke dalam mangkuk.
2. Perah jus limau nipis dan masukkan sos ikan. Tambahkan gula dan garam sedikit sahaja kerana sos ikan sudah ada perasa.
3. Masukkan hirisan daun ketumbar. Gaul rata.
4. Jika sos pencicah terlalu pekat, boleh tambah sedikit air suam.
5. Sedia untuk dinikmati.
INFO: Sos boleh diletak dalam botol dan simpan dalam peti sejuk supaya tahan lama.
Kredit resipi & foto: Siti Zubaidah Ibrahim
ANDA JUGA BOLEH CUBA:
https://rasa.my/koleksi-30-hari-30-resipi-sahur-mudah-sedap-cepat-masak/
Resipi Donut & Roti Sosej Homemade Gebu. Begini Cara Uli Dohnya
Donut dan Roti Sosej begini sememangnya menjadi kegemaran ramai terutamanya anak-anak. Namun nak menjadikannya gebu dan lembut, ada kalanya susah nak jumpa resipi yang kena dengan selera kita. Nak cuba? Saudari Salimah Olie ada kongsikan satu resipi mudah dan dijamin gebu yang boleh kita gunakan untuk menghasilkan Donut dan Roti Sosej yang gebu gebas. Wow… Boleh cuba ni. Jom lihat bahan-bahan serta cara penyediaannya.
CARA MEMBUAT DONUT & ROTI SOSEJ HOMEMADE GEBU
BAHAN A:
1 paket yis (mauripan) – beli online disini
2 sudu besar susu pekat manis – beli online disini
1 sudu besar gula
1 cawan air
BAHAN B:
4 cawan tepung gandum – beli online disini
2 sudu besar mentega/marjerin – beli online disini
2 sudu kecil baking powder – beli online disini
1 sudu kecil garam
Dapatkan LA VINNCE BLUE DIAMOND COOKWARE SET dengan HARGA ISTIMEWA DISINI! Masukkan code RASGSP5 sebelum buat pembayaran untuk dapatkan DISKAUN EXTRA RM5!
CARA MEMASAK:
1.Dalam bekas bersesuaian, campur semua bahan A dan biarkan hingga berbuih dan naik.
2. Kemudian campurkan semua bahan B dan ramas hingga menjadi seperti serbuk roti.
3. Masukkan campuran yis yang telah berbuih tadi sambil diuli hingga sebati.
Tutup doh dengan kain lembab atau cling wrap.
4. Perap hingga doh naik 2 kali ganda.
5. Bila doh sudah naik, tumbuk-tumbuk doh untuk keluarkan angin kemudian terus bentukkan menjadi donut. Untuk membuat Roti Sosej, boleh uli doh dan lilitkan pada sosej.
6. Kemudian boleh terus goreng hingga keemasan guna api sederhana kecil sebab donut cepat garing.
7. Donat boleh digaul dengan gula atau dideko ikut kegemaran.
8. Sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Salimah Olie
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Sedap & Mudah. Resipi Pengat Bebola Durian Best Untuk Minum Petang
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Kelas Online Rasa kini kembali & ianya PERCUMA!
Nak belajar teknik buat biskut yang enak? Jom sertai Kelas Online RASA bersama Chef Azreen, founder Dapur Kakhajjah.
Kelas Biskut Kudap-Kudap
Tarikh: 13 Ogos 2022 (Sabtu)
Masa: 10.30 pagi
Medium: Secara online/atas talian (link akan disertakan selepas pendaftaran)
APA YANG AKAN ANDA DAPAT?
* Ketahui teknik hasilkan biskut yang enak
* Berpeluang mulakan bisnes biskut sendiri
* Demo step by step oleh pakar
Berminat nak join? FREE je tau. Daftar sekarang DISINI
Ikan Jenahak Masam Manis Mengasyikkan
Tidak perlu masa yang lama untuk masak ikan jenahak yang hanya digoreng garing keperangan dan dituang sos masam manis. Sangat sesuai untuk mereka yang kekangan masa tapi ingin hidangan yang penuh rasa.
JENAHAK MASAM MANIS
BAHAN-BAHAN:
- 3 keping ikan jenahak
- 1 sudu makan tepung jagung
- 2 keping nanas | dipotong dadu
- 1/2 batang timun | dipotong dadu
- 1 biji cili merah | dihiris
- Sedikit garam
- Minyak masak secukupnya
BAHAN TUMIS:
- 2 ulas bawang merah | dihiris
- 1/2 biji bawang besar | dihiris
- 1 ulas bawang putih | dihiris
- 1 inci halia | dihiris
BAHAN SOS:
- 4 sudu makan sos cili
- 3 sudu makan sos tomato
- 2 sudu makan sos tiram
- 3 sudu makan air
- 1 sudu makan sos ikan
- 1 sudu teh gula
CARA MEMASAK:
- Lumurkan ikan bersama sedikit garam dan tepung jagung. Goreng hingga garing. Ketepikan seketika.
- Tumis bahan tumis sehingga wangi. Kemudian masukkan bahan-bahan sos. Gaul rata.
- Masukkan ikan diikuti potongan nanas dan timun. Gaul seketika sehingga semua bahan sekata.
- Tabur hirisan cili dan sedia dinikmati.
Info chef: Jika mahu menikmati isi ikan yang rangup, anda juga boleh mengasinkan sos serta ikan di dalam pinggan yang berasingan.
Saiz hidangan: 3-4 orang
Waktu memasak: 20 minit
Jenis hidangan : Melayu
Keistimewaan : Sos yang pekat serta berperisa.
Jenis masakan : Lauk pauk
Cara memasak : Tumis