Sedapnya Risoles Ragout Ayam ni. Sangat sesuai dijadikan sajian kudapan di waktu lapang atau hidangan minum petang. Terdapat pelbagai resipi Risoles yang intinya dipelbagaikan. Salah satunya yang sedap dan mudah ialah resipi yang dikongsi oleh Opah Mas Cotek. Kena dengan selera orang Malaysia. Cubalah. Pasti puas hati.
CARA MASAK RISOLES RAGOUT AYAM
BAHAN RISOLES:
2 cawan tepung gandum
2 cawan santan
1 ½ cawan air
1 biji telur
1 sudu teh garam
CARA MEMASAK:
1. Satukan semua bahan dan kisar hingga sebati.
BAHAN SALUT RISOLES:
1 cawan telur – dipukul
1 cawan bread crumb ( serbuk roti)
CARA MENYALUT:
1. Celup Risoles yang telah digulung tadi ke dalam bancuhan telur.
2. Kemudian salut pula dengan bread crumb hingga rata.
3. Panaskan minyak masak dan goreng Risoles hingga kuning keemasan.
BAHAN INTI:
1 biji bawang holland – cincang
2 ulas bawang putih – cincang
CARA MEMASAK:
1. Panaskan mentega dan tumis bawang holland serta bawang putih hingga wangi.
2. Masukkan air dan biarkan mendidih.
3. Tambahkan ayam, lobak merah, cendawan dan jagung. Kacau sebati.
4. Masukkan tepung gandum. Sebatikan supaya tidak berketul.
5. Perasakan dengan garam, serbuk lada sulah dan kiub pati ayam. Masak hingga pekat.
6. Akhir sekali, masukkan hirisan daun bawang. Sejukkan inti terlebih dahulu sebelum diletakkan pada doh risoles.
Kredit resipi & foto: Mas Cotek
Nak cari PRESSURE COOKER yang terbaik & ‘value for money’ untuk goreng Risoles ni? Boleh dapatkan DISINI.
Nak lebih banyak resipi best? Boleh cuba resipi di bawah ni:
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official